Ptujčani za dialog

Spomladi 2019 je Mestni svet MO Ptuj začel video snemati in javno predvajati svoje seje. Ploskali smo. Od takrat lahko vsak občan vidi, kako njegov predstavnik zastopa njegove interese in interese drugih občanov, kako se angažira, kako je vztrajen, prodoren itd. Če dodamo še tiskani mesečnik Ptujčan, imajo svetniki in zaposleni na MOP kar širok “dvojni vozni pas”, po katerih lahko pretransportirajo (sporočajo) občanom, kar nam imajo povedati.

Zdaj v civilni iniciativi Ptuj je naš skupni ponos odpiramo še “nasprotni vozni pas”. Po njem bo lahko, če boste občani to želeli, “tekel promet” tudi v drugo smer: od volivcev, občanov k izvoljenim in mestni upravi.


Od danes je na voljo torej nova platforma:

PTUJČANi
za dialog med volivci in izvoljenimi ter zaposlenimi na občini;
spletišče po meri Občine in občanov

Kot ime pove, bi radi, da bi bil nekoč medij občine spletni in dialoški.
(Mladi boste morda tisti končni “i” dali na začetek in prebrali: i-PTUJČAN.)

Platforma PTUJČAN/I je namenjnena vsem. Objavljate lahko vsi. Samoumevno: teče tudi na pametnih telefonih.

Platforma je seveda danes še prazna. Morda bo takšna tudi ostala, morda pa se bo že jutri začela počasi dograjevati. Odvisno od nas.

V nadaljevanju nameravamo platformo dograditi z novimi funkcionalnostmi. Recimo tako, da bo sproti nastajala tudi kronika našega lepega mesta.

Občani, volivci: Sporočite izvoljenim, kar vam (skupnostnega) leži na duši. Vprašajte izvoljene. Ploskajte jim. Podajte svoj predlog. Predstavite svoj pogled.


Vsak občan se zanima za kakšen vidik skupnosti:

  • ali za sto krat zakrpano cesto v njegovi okolici,
  • ali pločnik, ki ga ni (infrastruktura),
  • ali za to, v kakšen vrtec ali osnovno šolo hodi njegov otrok (vzgoja, izobraževanje),
  • kako lahko preživlja prosti čas (rekreacija),
  • uživa v kulturni ponudbi (kultura),
  • mogoče ga zanima mestno jedro, šport, turizem, vizije, povezane s Panoramo, ptujskim jezerom, mogoče se zavzema za zeleno in zdravo okolje, vodo, zrak …
  • Vsi slej ko prej potrebujemo zdravstvo … in tako naprej.

Vsak kaj ve in vsak kaj zmore. Vsi vemo vse, (kar se vedeti da) in zmoremo vse, (kar se pač da). Najbolje pa ve tisti, ki se ga stvar tiče.


PTUJČAN/I za dialog niso v bistvu nič posebnega: platforma pač, ki omogoča to, kar pove ime: dialog. Besedo daje občanom; vsakemu občanu dobesedno in brez izjeme. Samo internet mora imeti občan in znati tipkati.

PTUJČAN/I za dialog ni družabno omrežje; lahko pa članke linkate, citirate in počne z njimi vse to, kar že poznate s FB, twiterja in drugih družbanih omrežij.

Če je tiskani PTUJČAN (predvsem) medij Mestne občine Ptuj, je PTUJČAN/I za dialog platforma vseh občanov MOP in tistih Neptujčanov, ki imajo Ptuj radi. In teh ni malo. Po Sloveniji in izven nje.

PTUJČAN/I za dialog nastaja v upanju, da bo nekoč tudi tiskani PTUJČAN postal spletni. Da bodo njegovi avotrji tako izvoljeni in na občini zaposleni, kokor tudi volivci.

Ptujčani, dobrodošli v lokalnem dialogu!

Predlagajte predlagateljici (županji) in dajte namig tistim, ki odločajo v vašem imenu (svetnikom).

Na PTUJČAN/I za dialog ne bo treba čakati; ne bo izšel konec meseca; izšel bo vsak dan oz. takrat, ko boste natipkali kaj novega. Z ničemer niste omejeni. Ni treba, da ste član kakšne stranke, liste, ni treba, da ste polnoletni, ni treba, da se zanimate za strankarsko politiko … Svoj članek lahko napište kar zdaj, tukaj.

“Kanal”, “drugi tir”, “še en pas” za dialog je torej tu.
Namenjen je vsem. Ali pa bo po njem steklo kaj živega dialoga, pa je odvisno od: nas in naših izvoljenih!

Želite živeti v mestu, kjer bodo izvoljeni slišali vaš galas? – Pišite jim.
Želite soodločati o tem, kako naj bi v skupnosti trošili skupni denar? – Odgovor je paraticiranje pri oblikovanju proračuna.
Želite odgovor na svoje vprašanej glede skupnosti? – Vprašajte.
Želite, da bo Ptuj tak, da bomo ponosni nanj? – Predlagajte, dajte pobudo, pomagajte praktično.

In prosimo, ne spreglejte: prva rubrika, čisto na vrhu, ni tam slučajno in se glasi: 
Dobra novica

Opazimo dobro in sporočimo to naprej. Pohvalimo, kar je hvale vredno. Zaploskajmo ljudem, ki jim uspe kakorkoli polepšati ta naš skupni Ptuj.

Prva "štvilka": izšla na Ptuju, 3. decembra 2019, leto po končanih lokalnih volitvah. Na ta veseli dan slovenske kulture.
Prvi članek: dobra novica; ker bi vsi skupaj radi živeli v skupnosti, kjer nas povezuje lepo, prijetno, staro mesto, ki je naš skupni ponos.


Izgled strani in logika povezovanja, sodelovanja in vključevanja še bolj poudarjeni dne 8. januarja 2020.
Preberite tukaj.