69-55, 56

55

PIS.MUZ

Muzej pisal in pisanja

Nekoč so ljudje pisali na roko! In to srednjeveške knjige, zasebna pisma (najraje ljubezenska), romane, dopise, pritožbe, prošnje, življenjepise, oporoke in pred samomori poslovilna pisma. Videla sem pisalne stroje, mehanske in električne, najbolj zanimiva pa so mi bila pisala: gosje pero, namočeno v črnilo, kemični svinčniki s podobo lepe ženske, ki se je, če si pisalo obrnil na glavo, slekla, potem pa, ko si ga spet postavil pokonci, spet oblekla, in nalivna peresa najrazličnejših oblik. Ne vem, ali kdo od mojih prijateljev sploh še zna pisati. Sama sem se pred leti vpisala na tečaj rokopisa, prav zabavno je bilo. Nisem prišla do naslednje stopnje – krasnopis. 

V tukajšnjem muzeju je razstavljenih kar nekaj čudovitih krasnopisov Natalije Resnik. Morda bom utegnila in se, dokler sem na Ptuju, vpisala na njen tečaj. 

Urejevalniki besedil me niso ne vem kako pritegnili.

V praznih prostorih nekdanjih velikih nakupovalnih središč, v katere ljudje že zdavnaj niso več želeli zahajati, ker so vse bolj želeli v majhne, butične trgovinice, ki so bile že zaradi česa nekaj osebnega – (takrat so na Ptuju poleg že uveljavljenih znakov ® in © uvedli tudi znak , ki so ga pridobili lokali, kjer se je »osebno« križalo s »p-osebnim«) – so zdaj stene popisane z verzi in odlomki iz literature, v kateri nastopa Ptuj. Besede Ingoliča, Potrča, obeh Remcev, Štegra, Bedrača, Remca, Votolenove in drugih ptujskih literarnih ustvarjalcev so izpisane na zidovih in po tleh PIS.MUZ-a. Tu je kraj, kjer sem se znova spomnila: vsakega med nami kdaj obišče kakšna muza; in ponovila njihova imena. Če je bog kreator življenja, so kreatorice lepega boginje Erato (ljubezenske poezije), Evterpa (lirike), Melpomena (tragedije), Kaliopa (epike), Polihimnija (resne glasbe), Talija (komedije) in Terpsihora (plesa). Življenje brez njih bi bilo brez … marsičesa! 

Na Ptuju se tega zavedajo, zato so se že pred desetletji odločili, da se bodo samooklicali kot glavno mesto slovenske kulture, dediščine in ustvarjalnosti. Država jim je po dolgih letih prizadevanja številnih ptujskih županov ta status tudi formalno priznala. Tako je zdaj v Sloveniji poleg ZGMRS-a – Zakona o glavnem mestu Republike Slovenije – tudi ZKP.P – Zakon o kulturni prestolnici Ptuj, ki 7,5 % dohodnine namenja za vse številne ptujske spomenike državnega pomena: zgradbe, muzeje, nesnovno dediščino in živo ustvarjalnost. Letos je Ptuj iz proračuna dobil kar 90 milijonov ZLČ-jev.

Na koncu muzejčka je bila v vitrini za neprebojnim steklom varno spravljena majhna steklenička edigsa; analogna varianta tipke delete.

56

MU.KO

Muzej odsluženih konceptov

Najprej so mi dali nosne vložke, ki so dišali po sivki. Kmalu mi je potegnilo, zakaj: odsluženi koncepti so bili v prozornih steklenih posodah v formaldehidu, dobro ohranjeni, a od njih je zaudarjalo ko hudič! 

To, da Zemlja ni ravna ploskev, ampak krogla, je bil že zdavnaj odslužen koncept. Nič posebnega. In da se Sonce ne vrti okoli našega planeta, prav tako. Zato najstarejši odsluženi koncepti name niso naredili posebnega vtisa; otrokom pa so bili zanimivi. Bolj so me presenetili tisti iz polpretekle zgodovine: koncept oboroževanja za ohranjanje svetovnega miru; misel, da so nekateri ljudje zaradi barve kože ali oblike lobanje pametnejši od drugih; koncept, da bo Evropa od starih Grkov naprej za zmeraj oh-in-sploh-in-naj-civilizacija za vse večne čase; koncept predstavniške demokracije; koncept preštevanja ur, ki jih je nekdo presedel na delovnem mestu (največkrat za računalnikom); koncept, da mora imeti vsak pri hiši svoj avtomobil, več televizorjev in hiter internet tudi na stranišču; koncept, da se je treba na počitnicah pražiti na soncu in priti z morja čim bolj porjavel; da so lepe suhe, anoreksične ženske in čedni nabildani mladeniči s six-packi na trebuhu; da so prestižne, drage blagovne znamke tudi kakovostnejše od brezimnih; da so starejši ljudje za »na odpad«; da sta »denar in rit za skrit« (prvega dela tega koncepta nisem nikoli razumela); da je stvari namesto popravljati bolje zavreči in kupiti nove; da so prdljive krave glavni krivec za onesnaženje zraka in da je bog vere X boljši od boga vere Y. 

In tako dalje in tako naprej; odsluženih konceptov je bilo na kile.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.