Dr. Aleksandra Pivec

V četrtek – ko je sicer dan za dialog – sva se 22. oktobra 2020 začela pogovarjati (pa ne da bi bila skregana in doslej ne bi govorila) s Ptujčanko, ki jo vsi poznamo. Ali pa si mislimo, da jo. Domenila sva se, da se bova tikala; ker je tudi ona ena tistih, ki misli, da se vzajemno dovolj spoštujeva, četudi se ne vikava.

SMS: Sandra, oni dan sem te srečal na sprehodu s psičkom, pa si rekel, da te končno povabim v dialog. Že zdavnaj sem te hotel. Ampak, zdaj si malo bolj v miru na Ptuju … Se je tu kaj spremenilo, odkar si bila intenzivno v službi v Ljubljani?

No, naj bralcem uvodoma povem: zelo mi je bilo všeč, da si bila takoj za pogovor. Pri tem nisi rekla: “Želim vsa vprašanja vnaprej!” in si izbrala, da se bova pogovarjala sproti, od vprašnja do vprašanja. S tem si mi dala nekako vedeti: “Ti lahko vprašaš kar želiš, jaz pa lahko ne odgovorim, na kar ne želim.” To se mi zdi odraslo, zrelo in a priori pogumno stališče.

ALEKSANDRA PIVEC: Ja, Ptuj, Ljubljana … Ptuj sem nekoč izbrala za svoje mesto. Mesto, kjer sem ustvarila dom skupaj s svojo družino. Tukaj smo se vedno počutili dobro in nasli vse tisto, kar je zadovoljevalo naše želje in potrebe za udobno družinsko življenje.

Leta 2016 sem ga zaradi službene priloznosti v Ljubljani zapustila za večino aktivnega tedenskega časa. Na Ptuj pa se vračala resnično zgolj za preživljanje časa med napornimi službenimi dnevi. V tem času sem zagotovo izgubila tisti pristen, tesni stik z mestom. A ne s posebmnim namenom, ampak zaradi narave mojega življenja v tem obdobju.

Zdaj sem se na Ptuj znova vrnila in se počasi povezujem z njim, kot z domačim okoljem. V času svojega službovanja v Ljubljani sem imela priložnost tudi sama čutiti različne energije in odzive Ptujcanov do moje politične prisotnosti v slovenskem političnem prostoru. Od popolne podpore in zavedanja, da lahko na tem mestu veliko doprinesem tudi domačemu okolju in ljudem, pa do popolne ignorance oziroma celo izjemno negativnega odziva ljudi, kljub temu, da nisem domačemu okolju nikoli odklonila svoje iskrene namere po podpori in pomoči.

Ptuj ostaja še vedno takšen, kot sem ga imela v srcu in mislih, ko sem odgajala v Ljubljano. V bistvu se je v mestu in ljudeh spremenila zelo malo.

Morda smo z novim vodstvom Občine postali manj razdvojeni in znova začutili skupno voljo po boljšem odnosu do našega mesta,

dr. Aleksandra Pivec

a najbrž potrebujemo čas, da mu s to energijo počasi pokažemo tudi svojo iskreno namero, da smo za pozitivne spremembe, ki bojo vidne na mestu in jih bomo lahko čutili ljudje, pripravljeni vložiti del svojega časa, znanja in energije in ne zgolj iskati napak in pomanjkljivosti, zakaj se to ne zgodi.

Prepričana sem, da ima Ptuj svojo specifično energijo, svojo posebno mistično zgodbo in s tem povezano mnoge potenciale, ki jih Ptujčani v resnici nikoli nismo dodobra začutili niti jih znamo ceniti.

Zato mnogi od teb ostajajo neozkoriščeni in čakajo na svojo priložnost. Ptuj ostaja moje in naše mesto. Seveda si ga želim znova začutiti in kot vedno prispevati svoj košček v mozaik ustvarjanja uspešne zgodbe prihodnosti, v kolikor je seveda ta majhen delček Ptuj pripravljen sprejeti.

SMS: O, krasne fotke, hvala. Gledam, kako je zrasel Svit! (Op.: sin). A se še kdaj spominja svojega prizora z Mico, Mileno Zupančič, v Piti na dvorucu Turnišče? … Praviš “če je Ptuj pripravljen sprejeti moj prispevek”, pa mi je švignila misel: Glej: bila si predsednica stranke + podpredsednica vlade, pri tem pa še ženska! Kako je tebi to tako izjemno hitro upselo? Sam sem se skupaj še z mnogimi 10 let ukvarjal z dvorcem Turnišče, pa nimam česa pokazati. In pomislim – glede na tvojo zadnjo misel o Ptuju kot uspešni zbodbi in sprejemanju idej občanov -: imaš znanje, izkušnje, kako se pridobiva EU sredstva, imaš “telefonski imenik”, … poznaš način razmišljanja in funkcioniranja državne politike: A bi se mi pridružila in v naslednjih 10-ih letih povabiva še mnoge druge in skupaj nekako pridemo do denarja za obnovo dvorca Turnišče? (Ker samo denar je problem.)
No, pustiva dvorec, Sandra in se vrnivsa k tebi: Kako preživljaš te zadnje dni oktobra; deževne, meglene, vse krajše?

*** Ta četretek sledi še ena zanimiva gostja. Z dr. Aleksandro Pivec pa bova dialog nadaljevala po praznikih. Konec koncev sem jo zasul z vprašanji … ***

ALEKSANDRA PIVEC:


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.