69-39

44

MU.ČEV

Muzej čevljarstva

Kako tukaj smrdi … Nekoč so čevlje izdelovali na roko, po naročilu! Tudi popravljali so jih menda. Lahko pa ti vzamejo mero in naročiš tudi sam čevlje po meri. Stanejo malo bogastvo, ampak nanje je kljub temu treba čakati več mesecev … Od kod folku denar? … Specializirali so se za izdelavo baletnih copat iz piščančjega usnja in jih izvažajo po celem svetu. Pobudnik muzejčka: čevljarski mojster Pavle Ilič.

45

MU.ŠI

Muzej šivilj, krojačev, gumbov in pisanih niti

Tudi šivati so si nekoč dajali ljudje oblačila po naročilu. Danes si to lahko privošči v Pešti samo smetana. O, kristus: v omarah so imeli za vsak letni čas posebno garderobo. Ženske menda celo po več omar; in to polnih! Kdor želi, mu izdelajo obleko po meri. O ceni raje ne bi.
»So pa polne omare ženskih cunj bile nekoč iztočnica za marsikateri družinski prepir pre.« Tako piše na vratih neke nabito polne omare mestne dame.
(Spomnimo: ‘pre’ pomeni ‘menda’.) 

Iniciator muzeja: prodajalna Knof pod gradom.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.