Peter Vesenjak v “štafeti dobrega”

SMS: Peter, kako se počutiš ob tem, da ti je Ivan izročil štafeto dobrega z lepo obrazložitvijo: ” … ker je naredil veliko dobrega zame«?

PETER VESENJAK: To je obdobje četrt stoletja in že to, da smo še živi in zdravi je dobro 😉

Peter Vesenjak in Ivan Brač


Na mojem področju turizma je dobro, da imamo na Ptuju vsaj 300% več prenočitev turistov kot pres 25 leti, za katere se trudi in od njih iz njimi živi veliko obrtnikov, majhnih in srednje velikih podjetnikov in podjetij in da imamo dokaj in vse bolj prepoznavno podobo kulturnega, ustvarjalnega in butičnega mesta, ki je prepoznavno tudi kot romantična turistična destinacija. Dobro je, da se med meščankami in meščani vse bolj krepi zavest in občutljivost o vrednostih našega mesta, njegove bogate zgodovinske dediščine in njegove edinstvene podobe in posledično kvaliteti življenja v tem mestu.

Tudi to, da smo v tem času pridobili in na tak ali drugačen način zgradili kar veliko infrastrukturnih in prometnih objektov, ki dvigujejo dostopnost in kvaliteto bivanja mesta je dobro, kot so recimo most za pešce, obvoznica in Puhov most, obnove ulic, cest, trgov, plinifikacija mestnega jedra, obnova nekaj objektov v mestu, pričetek urejanja Panorame ipd.

Dobro je tudi, da se dogajajo spremembe in da prihajajo novi in mladi ljudje z novo energijo in željo po razvoju in dvigovanju kvalitete življenja v mestu, kot je recimo naša aktualna županja Nuša Gajšek, aktualni direktor Pokrajinskega Muzeja Ptuj Ormož Aleksander Lorenčič, direktorica Zgodovinskega arhiva Ptuj Katja Zupanič in številni mladi podjetniki v gospodarstvu in ustvarjalci na kulturnem področju.

Dobro je, da na Ptuju kvalitetno, umirjeno in v sožitju z mladimi lepo živi tudi starejša generacija. Dobro je, da nas je po četrt stoletja vseh skupaj več, ki živimo tukaj, kot nas je bilo takrat, če vzamem območje današnje mestne občine Ptuj. Ne na koncu je dobro pa predvsem to, da imamo se veliko izzivov in priložnosti za še boljše življenje.

SMS: Dajati dobremu priložnost ali popravljati slabo? Graditi na dobrem ali korigirati slabo?

PETER VESENJAK:  Dobro v družbi in okolju samo po sebi popravlja slabo in ko posameznik ali skupnost gradi dobro s tem korigira slabo. Seveda ni najbolj produktivno samo nasprotovati nečemu kar bi označili za slabo zaradi nasprotovanja samega ampak s konkretnimi deli, zgledi in dejanji prispevati k dobremu in kazati pravo pot. Je pa na poti do t.i. dobrega ali uresničitve konkretnih dobrih ciljev potrebnega veliko truda, potrpljenja, vztrajanja in včasih kar trpljenja.

Na Ptuju imamo zelo dober razlog, da vztrajamo in zaupamo da lahko razvijemo še višjo kakovost življenja, saj imamo v rokah pravi biser in zakladnico tisočletij, ki ga moramo samo očistiti in zloščiti do sijaja. Včasih žal ne vidimo tistega kar imamo pred nosom, torej lastne danosti in prednosti našega mesta, in iščemo rešitve v nekih trendovskih in na silo ustvarjenih rešitvah, ki so ponavadi muhe enodnevnice ali pa niso trajnostne ali pa nas veliko stanejo za končni vprašljiv učinek.

SMS: Lepo si to povedal, Peter. Kakor kak politik pred kandidaturo … Šalo na stran: Kako bi vse te lepe, dobre stvari na Ptuju lahko nekako še internzivirali, sfokusirali oz. še več od tega “imeli” (stržili, prodali, pridobili)? Ali je to pač to ali se še kaj da narediti?

PETER VESENJAK: Kandidiram in apeliram res za marsikaj, ampak ne v politiki 🙂
Sem pa del interesne javnosti, ki apeliram za več svobode in odgovornosti posameznika in bolj propulzivno in (so)ustvarjalno družbo. Več vrednot svobode, osebne iniciative pri iskanju sreče in hkrati osebne odgovornosti zase in za mesto bi gotovo sprožilo več dobrega za vse in več Ptuja, seveda na vseh in različnih področjih življenja.

Konkretno menim in vedno ponavljam, da je v mestu potrebno najprej prepoznati prave prioritete in kaj je tisto, kar nam bo omogočilo preboj z najmanjšim ali optimalnim vložkom najhitreje in sprožilo nadaljnji val tudi srednje velikih in velikih dejanj, naložb in razvojni cikel mesta.

Na prvem mestu je to vlaganje v usposobitev zgodovinskega mestnega jedra, ptujskega gradu, druge edinstvene ptujske atribute, skratka .kar tvori temeljno podobo in danost tega mesta, za resne naložbe zasebnega kapitala in hkrati pridobivanje javnih namenskih virov financiranja za javne funkcije in nalozbe v mestu.

To bi seveda tudi izredno dvignilo turizem na Ptuju. Vzporedno je na robu mesta in v okolici potrebno zagotoviti skrajno konkurenčne pogoje za privabljanje zasebnega kapitala za razvoj sodobnih industrij in se fokusirati tudi na spodbujanje naložb novih živilsko predelovalnih in pijačnih industrij in podjetnikov v navezavi z bogatim kmetijskim zaledjem.

Hkrati z gospodarskim in socialnim prebojem mesta pa se ne sme pozabiti na pogoje da Ptuj postane svobodno mesto za živahno ustvarjalnost vseh vrst in lahko užije razvojne sinergije, ki iz tega izhajajo.

Menim, da Ptuj ima potencial, danosti in ljudi, ki poznajo tudi veliko drugih ljudi po svetu, za tak preboj.

Nekdo se mora tega samo čim prej lotiti na pravem mestu in potem pritegniti in združiti čim več ljudi. Kdo in na katerem mestu naj zagrabi bika za roge pa prepuščam svobodni pobudi in ustvarjalnosti Ptujčank in Ptujčanov.

SMS: Tale svoboda pa je res “sranje”. Ko si si sam vsega kriv … Peter, hvala ti za sodelovanje v štafeti dobrege. Zdaj te prosim, da jo samo še nekomu predaš. Komu in zakaj?

PV: Ja, svoboda je resna stvar 😉

Štafeto dobrega pa predajam Aleksandru Lorenčiču, ker je Pokrajinski Muzej Ptuj Ormož, ki ga vodi najpomembnejša institucija v mestu, do katere moramo biti najbolj zahtevni, vedeti, kaj počnejo ljudje, ki tam delajo in jo hkrati najbolj podpirati.

SMS: Hvala, Peter, da si bil sogovornik, “sotekač” in predajalec v igri “štafeta dobrega”.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.