69-37

42

MU.DOZDRAV

Muzej domačih zdravilnih zelišč

Steklenička pri steklenički! V njih pa posušeno cvetje, listi, trave. In razlaga, za kaj je dober kateri čaj. Super dišijo, dobro zgledajo, pa še pomagajo; preskusila že n-krat v Soundcafeju. Kupim lipovega: »Pomaga pri prehladnih obolenjih, kašlju, za pospeševanje potenja pri povišani telesni temperaturi in za povečanje odpornosti. Uporabljamo ga še za pomirjanje, odvajanje vode pri obolenjih ledvic in mehurja ter kot blago sredstvo, ki blaži krče.« Tako deklaracija. Pred premiero bom vsa v krču; kupim dva. Avtor zamisli za muzej: Robi Herbalist.

43

MU.DOK

Muzej domačega kruha

Razstavljena je prava krušna peč. Ki še funkcionira! Pa štedilnik na trdo gorivo, »šporget« s pečico, v kateri so nekoč pekli kruh. Šolarji, ki pridejo v muzejček, dobijo recept, moko in kvas ter sami zamesijo kruh. Med čakanjem, ko testo vzhaja, si ogledajo film z naslovom »Daj nam naš vsakdanji kruh«, ki prikazuje proces od sejanja pšenice do nakupa kruha v pekarni. V posebni sobi je razstavljen razvoj peke hostij. 

***

Se nadaljuje.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.