Vita Mrgole & Kaja Petrovič v Nikini uprizoritvi

Pogovarjam se z dvema mladima “undergroundovkama”, ki ju bomo kmalu videli nastopati v ptujskem podzemlju …

Vita Mrgole

“Sem Vita Mrgole, študentka ekonomije, ampak še vedno tudi nadobudna igralka in se preskušam tudi v takih rečeh kot je tale naša uprizoritev.”

“Jaz sem pa Kaja Petrovič, zdaj grem v 4. letnik umetniške gimnazije Ljubljana … in, ja: jaz pa se kar fokusiram na teater.”

Kaja Petrovič

SMS: Kaj igralka, kaj ti, delaš zdaj, 14 dni pred premiero?

KAJA PETROVIČ: Zdaj lik že razumem; smo ga predelale, in to, kako sem ga “zaštekala”, zdaj dajem v telo, pa v glas … Ukvarjam se s tem, kako ta lik narediti čim bolj verjeten; ukvarjamo se s tem, kje se premikam po prostoru, zakoličujemo stvari …

VITA MRGOLE: Tudi zame je ta tekst nekaj novega, igram fanta, Princa, in je to tudi en nov izziv – se “pretvorit” v nekoga drugega, v drugo osebo, drug spol … ampak, dobro nam gre!

Ali bom bežal zaman do konca sveta?

Princ v drami Nike Šoštarič Krik pod rdečo masko*

SMS: Sta režiserko poznali že prej?

KAJA PETROVIČ: Jaz sem jo poznala prek nekih gledaliških delavnic … iz Muzikafeja, ne točno v tej, režiserski vlogi, … apak kot prijateljico.

VITA MRGOLE: Nika je moja sodelavka v Muzikafeju, prvič pa je moja režiserka, jaz pa njena igralka.

SMS: Kaj igralec v tej fazi, dva tedna pred premiero, od režiserja najbolj potrebuje?

KAJA PETROVIČ: Najbolj si želiva čim bolj jasnih navodil, čim bolj jasne kritike, zavrniteve nekih najinih idej, ki mogoče niso najbolj na mestu … neko sodelovanje, no … po drugi strani pa spodbujanje, poslušanje, upoštevanje najih idej. In po moje ji vse to super uspeva.

VITA MRGOLE: Se kar strinjam. Nika prvič režira čisto sama in ji gre zelo dobro. Napotki so čisti, jasni …, tako da: delo teče.

SMS: (In zdaj v pogovor vključim še režiserko, ki od strani čaka, da bom končal pogovor in bosta igralki nared za vajo.) Nika, kako je takole poslušati, take lepe pohvale igralk?

NIKA ŠOŠTARIČ: Zelo lepo … Res sem zelo zadovoljna, vse tri lepo sodelujemo, komunikacija teče in predstava … bo!

KAJA PETROVIČ: Ja: prvič smo odvisne čisto same od sebe, brez mentorjev … ni nobenega strokovnega glasu, ki bi nam rekel “Ne!” … in to ima nek svoj čar.

SMS: Nekaj vama, kot igralkama, torej “daje” Nika; kaj pa pri igralcu sproža tekst?

VITA MRGOLE: Različne občutke vzbudi tekst … pove, kdo je ta oseba, ki jo igramo … Ogromno stvari lahko iz teksta ven potegneš …

SMS: In kako ti to “ven vlečeš”?

VITA MRGOLE: Jaz se na primer igram s tekstom. Preglejujem tekst, poskušam različne načine, različne glasove …

SMS: Sama doma?

VITA MRGOLE: Ja, sama, doma …

KAJA PETROVIČ: Zdi se mi, da je velik sprožilec bil že sam prostor … Ko sva ga dobile (teks), OK, je imel neko formo, ampak, ko smo ga prvič prebrale v tem rovu, je bila čisto neka druga atmosfera in to je ful vplivalo na to, kako smo si zastavile celotno uprizoritev … tudi stilsko. Potem pa je tudi glasba prinesla neko čisto svojo energijo …

SMS: O, a imate že tudi glasbo?! Tega pa mi režiserka ni povedala. Za kakšno glasbo pa gre?

NIKA: Ja, gre za avtorsko glasbo Gašperja Bračiča in Teodorja Lenarta. Najprej je glasba mistična …, potem pa imamo nekakšen renesančen ples …

SMS: (Nakar mi deklata s telefončka spustijo štiklca ….) U, res, zanimivo! Komaj čakam, da vas vidim in slišim! ... No, vam dam zdaj mir; dobro delajte in se oglasimo še enkrat pred premiero, velja?

NIKA & Co.: Velja!

***

KRIK POD RDEČO MASKO

Rezervacija vstopnic na e-naslovu:  teaterrovk@gmail.com

Premiera:
Četrtek, 24. septembra ob 18. uri, rov pod ptujskim gradom

Ponovitve:

  • petek, 2. 10. ob 19.00
  • nedelja, 4. 10. ob 18.00
  • petek, 9. 10. ob 19.00
  • nedelja, 11. 10. ob 18.00
  • petek, 16. 10. ob 19.00
  • petek, 23. 10. ob 19.00
  • sobota, 31. 10 ob 18.00

* Dramo je napisala Nika Šoštarič, v njej pa uporabila Poejeve pesmi.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.