Ivan Cimerman: Dovolj mantre o spravi

Zdaj pa je dovolj. Za večno, te slovenske SPRAVE! Nekoga, recimo potomce Janka Morilca že desetletja peče vest,  ker je njegov oče služil patološkim zavojevalcem vsega sveta, in je izdajal in pobijal svoje krvne in jezikovne brate – in nenehno obuja  obredno mantro: SPRAVIMO SE! Kdo sem in s kom naj se spravim, brez izvirnega greha na duši?

S TO MANTRO MANTRA IN TRPINČI ŽE 75 LET PRIHAJAJOČE GENERACIJE.

S kom pa  naj se spravim jaz, potomec od roke Janka Morila – Abla in njegovih tovarišev pobitih krvnih in jezikovnih bratov, ki sem štel leta 1945 sedem (7) let?

Če teh 7 let prištejem k 75-tim, je to 82 let. Fantič Ivan Cimerman, star ob koncu vojne 7 let, je danes 82 let sar mož. Kako naj od otroštva do danes še naprej nosim na grbi in v duši krivdo nekega Janka M., ki ga peče vest, da je kot Kajn v službi okupatorja pobijal cele čete svobodoljubnih Ablov? Ko pa vse svoje življenjske sile že vsa desetetja po vojni posvečam duhovnemu razvoju sebe in svojega preživelega plemena – po krvi in jeziku??? Ne dovolim, da mi potomci Janka Morilca še nadaljnjih 100 let govore o nujnosti sprave!!! Moja vest je čista kot diamant, čiste so bile in so tudi duše povojnih generacij mojih bratov po jeziku in krvi – v času, ki je minil brez usodnih zvezništev tretje vojne. Zakaj bi se morali spraviti s potomci Kajnovih krivcev, ko pa smo potomci Ablovih žrtev???

Bojni sotovariši, krvni bratje, recimo jim partizani, ki jih je pomagal Janko Morilec – najet pod prisego zavojevalcem – pobijati, so se po končanih bojih maščevali in pobili nekatere bojne sotovariše Janka M.

Samo nekatere, vseh je bilo veliko  preveč. In prelomili so božje napotilo:  Odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo!  Ker pa so bili pri polni zavesti in jih je gnal srd nad izdajstvom bratov, so vedeli, kaj delajo. A jih je v trenutkih slepega maščevanja, ob mislih na vso storjeno gorje in pobite sotovariše in nedolžne ljudi, zavedla Kajnova jeza. In zakaj je vendar Kajn ubil krvnega brata Abla? In zakaj se na krilih višje civilizacije po 75-tih letih duhovno ne dvignemo nad klice vrele, maščevalne krvi, ki nenehno neti spore in zavira duhovni in materialni razvoj majhnega števila ‘bratov in sester’ tega majhnega plemena, ki je narod postal?


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.