Režijski dnevnik; Nika – tretjič

Piše: Nika Šoštarič

Trenutno poteka že tretji teden vaj v podzemlju.

Temperatura je stalna (13oC), vaje imamo neodvisno od zunanjega vremena in ure (ker je zmeraj temno in vlažno).

Sedaj smo vse tri že vešče v oblačenju za vaje, pa tudi z rovi in potemi smo se že spoprijateljile. Prav tako so v izdelavi že kostumi, glasba in plakati. 

Delo, ki ga pripravljam je avtorsko z motivi Edgarja Allana Poeja. Prebirala sem njegove grozljive in mračne kratke zgodbe ter pesmi in jih na koncu vključila v svojevrstno zgodbo.

Poe je živel v začetku 19. stoletja, zato sem tudi svoje delo poskusila čim bolj približati njegovemu svetu. Njegove najbolj znane kratke zgodbe so: Maska rdeče smrti, Črna mačka, Zlati hrošč … in pesmi: Krokar, Al araf, Sanje, Zvonovi itd.

Moje delo Krik pod rdečo masko je srhljiva zgodba o dveh bratih z različnimi željami in zgodbo. Vsak se bori s svojimi demoni, ki pa v resnici izvirajo iz njiju samih.
Zgodba govori o mostu, zgrajenim iz volje, ki povezuje življenje in smrt. Osredotoča se na temeljna vprašanja človeškega jaza, iskanja samega sebe in doseganje zadanih ciljev, hkrati pa tudi o upoštevanju sočloveka.
Lahko bi tudi rekla, da zgodba predstavlja določenega posameznika, v katerem se pojavlja razdvojenost v njegovi osebnosti, ki sloni na dobrem in zlu ali pa o izgubljeni duši, ki tava po hodnikih svoje pozavesti in išče svoj obraz.

Skratka, moja želja je, da gledalec iz moje predstave razbere simbole in pojme, ki so pomembni tako zanj kakor tudi za svet.

Zato si tudi drznem napovedati, da bo premiera v četrtek, 24. septembra ob 18. uri, ponovitve predstav pa bodo znane kmalu.

Zaradi posebnih prostorov in razmer, bodo tokrat tudi gledalci morali priti pripravljeni na predstavo, ob nošenju maske si bodo morali nadeti tudi topla oblačila.

Se gledamo!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.