NATALIJA TUMPEJ – pokončna in s svojim džezovskim stilom

V naravi ni najti nič lepšega in popolnejšega od glasbe.
Ona usmerja človeka v globino njegove duše.

/Marij Kogoj/

Dolgo je trajalo, preden je privolila. Da je prikimala. Dovolila zapisati nekaj o njej. Nekaj,čeprav je njena ustvarjalna,umetniška, glasbena pot ( pretiho) uspešna in ni samo »nekaj«. Od tedaj, ko je začela spoznavati note in prijeme na flavti, študij v Celovcu, ki ga bo kmalu zaključila, pa prvih
nastopov, samostojnih in z različnimi glasbeniki, predvsem s Samom Ivačičem in skupino Jazz Ladies.

V tej skupini- ste jih že slišali?, poslušali?, je Natalija Tumpej vokalistka. Dekleta vedno »zažgejo«,kjer koli nastopijo. In nemogoče je poleg odličnih ostalih deklet spregledati oziroma ne zavedati se izvrstne Natalijine vokalne interpretacije. Zdi se, da je njeno/naše mesto dokaj mačehovsko zainteresirano za nastope Jazz Ladies kot tudi za nastope Natalije, bodisi kot samostojne interpretatorke bodisi v sodelovanju z drugimi glasbenimi artisti. Vsekakor bi jo morali večkrat imeti možnost slišati na odrih v bližnji in širši rodni okolici.

Kljub vsemu in tudi trenutni situaciji, ki pesti kulturnike, torej tudi glasbenike, je v dokaj kratkem obdobju tega poletja nastopila dvakrat v Mariboru (isti dan) s triom AVALON, pod nazivom Pozor, muzika na cesti.
Kmalu po tem nastopu je s skupino Jazz Ladies nastopila na Mali terasi v Ljubljani, organizator je bil Klub Cankarjevega doma.

Na letošnjem ptujskem ART STAYS festivalu sta s Samom Ivačičem (fotografija avtor Stanko Kozel) razveseljevala poslušalce pred ptujskim gledališčem. Lani sem ju poslušala, tudi letos, in spet mi je onemogočalo sproščeno poslušanje dokaj pogosto vozjačenje avtomobilov mimo prizorišča.

Joooj! Cesta bi morala biti vsaj za tisto uro zaprta.(Kultura pa taka!) Komaj si lahko zamišljam,koliko zbranosti in koncentracije sta morala imeti izvajalca ob »spremljavi« avtomobilskega hrupa, da sta kljub temu občuteno in vrhunsko opravila pevsko-pianistično-flavtno izvajanje.

Kakorkoli: poklon in čast, Natalija, da vse omenjeno ni omajalo tvoje vrhunskosti, poklon odličnemu pianistu Samu in njegovemu vokalu.

Natalija Tumpej, portret. Fotografija: S. Rajh

Za Natalijo je že nastop v Portorožu, kjer je stala na odru z LAPsusom na Meduza Excluzive Beach (mimogrede: konec meseca ponovno), v okviru festivala Poletje v Lenartu pa so Jazz Ladies,torej tudi Natalija, nastopile na LENart-u. Gostil jih je tudi OFAK festival v Ormožu .

Kaj pa najstarejše mesto? »Džezike« so lani navdušile v Mitri. Evforično in občutno hkrati. Dolg aplavz kot dokaz za dober koncert, zadovoljno in razgreto publiko ter odlične izvajalke. Kdaj spet? Če.

Natalija Tumpej s petjem večkrat popestri kakšno poroko,obletnice in druge priložnostne dogodke seveda ob instrumentalni spremljavi.

Trenutno pripravlja avtorske pesmi, istočasno pa s skupino Jazz Ladies snuje(jo) nove načrte, izzive. Natalijo osrečuje še ena ustvarjalnost, namreč aktivna je v lutkovnem gledališču Pupilla iz Lendave.

Fotografija s predstave, avtor fotografije Milan Gal.

Doslej smo jo imeli možnost videti v dveh gledaliških predstavah za najmlajše, in sicer v BA BU in Ko odprem oči. Režijo in likovno zasnovo je opravila Sabina Šinko, v svet najmlajših pa sta se igralsko ter pevsko/glasbeno vživeli Petra Kavaš in Natalija Tumpej.

Več o Nataliji Tumpej: revija Ženska/Naša žena: Perspektivna in vsestranska glasbena ustvarjalka Natalija Tumpej

https://odkrito.svet24.si/clanek/zabava/natalija-tumpej-spoznajte-jo-656594

https://www.youtube.com/watch?v=1eHoY2YzTJg

https://www.facebook.com/JazzLadies


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.