Stanki Krajnc Letonja za …

… članek v zadnjem Ptujčanu z naslovom: “Mestna občina Ptuj ob prazniku: uresničeni in načrtovan projekti”

Občina bo kmalu praznovala.
In Stanka Krajnc Letonja je v Ptujčanu napisala članek o tem, kaj je bilo v občini postorjenega.

Ptujčan, št. 7/8, julij/avgust 2020, str. 6 – 12


V članku osrednje teme Ptujčana Stanka piše o:

  • cestni in pripadajoči infrastrutkuri,
  • komunalni infrastrukturi,
  • stavbni infrastrukturi in okolju,
  • pomoči prebivalcem,
  • hišnih ljubljenčkih,
  • zaščiti in reševanju – opremi prostovoljnih gasilskih društev,
  • športu in prostem času,
  • projektih.

Pri vsakem področju napiše, kaj je bilo realizirano, pa tudi kaj je še v planu. Pri nekaterih področjih navede načrte, konkretno za leta 2021, 22 in 23.

Tak pristop se mi zdi res krasen in ploskanja vreden!
Zakaj?
Najprej – in morda ne najbolj pomebno: običajno se poročila pišejo ob koncu let in načrti na začetku (poslovnih) let. A koliko občanov prebere proračun (načrte) občine za prihodnje leto? Kaj šele zaključno poročilo?
Zato se mi zdi lepo, da je tak pregled doseženega objavljen za “rojstni dan” občine.
Tudi otroka slikamo pri svečki … in vidimo, kako je zrasel od lani in se veselimo, mame, ati, botri, tete … in smo skupaj ponosni …

Naj mi bo oprošeno, če se motim: ampak že dolga leta nisem prebral v Ptujčanu takšnega pregleda. In točno tega si kot občan želim: videti, kaj je načrtovano in kaj realizirano. (Spomnim se pa, da je kdaj kakšna politična opcija to naredila – ja: pred volitvami; zase, v svojo “čast in hvalo”.)

Še zakaj ploskam? – Ker to je pa res za rubriko osrednje: kako trošimo naš skupni javni denar? To je osrednje vprašanje.
(Predvprašanje, ali podvprašanje ali temeljno vprašanje pa je itak: na kak občani vplivamo, da se razdeli. Ampak, o tem sem že pisal in to je druga tema; ki jo omejam zgolj zato, ker se današnje. dotika.)

Saj vem, da sem tečen, in se ponavljam: ampak, šele ko vemo KAJ bo narejeno, do KDAJ, KOLIKO bo stalo, KAKŠNO konretno bo končno stanje in KDO je odgovoren za projekt, potem lahko rečemo, da je trošenje javnih (občinskih, skupnih, naših lokalno-skupnostnih) sredstev transparentno. Šele takrat lahko na koncu potegnemo črto in rečemo: “Uf, še lepše, kot smo si mislili, da bo; še ceneje, še hitreje … Bravo!”

In tale članek Stanke Krajnc Letonja gre točno v to smer.
Zato bavo, Stanka, ploskam.
To še povečuje transparentnost.
Ploskam.
In si kot občan želim samo še: Še!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.