Ignac Habjanič: Tudi ženske lovijo ribe in to zelo uspešno

Psihoza in strah pred tako imenovanim COVID 19 corona virusom se počasi umirja in ljudje postopoma poskušamo način življenja vtiriti v prešnje tirnice, vendar bo to zelo težko, kajti nič ne bo več kot je bilo pred pandemijo, ki je spremenila naše vsakdanje navade in potrebe za 180°.

Omejitve in prepovedi se nekako rahljajo in stanje se počasi normalizira. Pa bi tu rekli nekaj o stvareh, ki so nam lahko blizu v smislu preživljanja prostega časa in sprostitve v naravi. 

Ribolov spremlja človeka v takšni ali drugačni obliki že od takrat, ko se je spustil z drevesa na tla in je imel zelo pomembno vlogo, saj mu je nudil način kako preživeti. Ribolov in ribištvo kot gospodarska panoga in tudi kot športna panoga, ki nudi možnost preživljanja prostega časa in sprostitve v naravnem okolju ima za ribiče in njihove privržence velik pomen. Poznamo morski – slani in sladkovodni ribolov, ki je lahko gospodarska ali pa športna panoga. Pri športnem ribolovu, ki je bil več ali manj domena moške populacije se vneto in tudi uspešno vrivajo ženske, ker pač hočejo biti povsem enakopravne z moškimi in po rezultatih jim to tudi uspeva. V tem našem bivalnem okolju ima vsaka občina vsaj en če ne še več ribiških društev ali pa ribiških sekcij na svojem območju z pripadajočim ribnikom, kjer se izvaja športni ribolov na temo UJEMI IN SPUSTI in v ribiško ribolovnih aktiviv imajo v članstvu tudi ribičinje. Te tekmujejo enakovredno z moškimi kolegi in to dokaj uspešno. 

Zelo zanimive so tekme ONA-ON, kjer ob moškem ribiču namaka trnek njegova ženska polovica in nemalokrat se zgodi, da je uspešnejša od svojega sotekmovalca. Tu nekako izstopa ribiška sekcija Borovci, ki deluje v sklopu športnega društva omenjene vasi in je kot prva začela s tovrstnim tekmovanjem ter ima na leto tudi po štiri srečanja te vrste. Temu zgledu so sledila tudi druga društva, recimo ribiško društvo ŽEJNE RIBICE iz Draženc vsako leto enkrat priredi tekmo tega žanra, ki se nadaljuje s piknikom in druženjem do poznih večernih ur. In z gotovostjo si upam trditi, da so te tekme dosti bolj resne in zagrizene kot tekme, ko lovijo samo moški tekmovalci. Zdnjih nekaj let so tudi v ŠRD Markovci prisluhnili želji svojih članov po teh tekmah in tudi pri njih so ženske prišle do izraza v tej pretežno moški športni panogi.

cof

Malo podrobneje bi razložil potek teh tekmovanj in sicer se bom osredotočil na tekmo pri Žejnih ribicah v Dražencih, ki se je odvijala 13. junija 2020 leta. Nastopali so ribiški pari v kombinaciji MOŽ-ŽENA, OČE-HČI in FANT-DEKLE. Zbor zainteresiranih ribiških parov je bil ob 14 uri, ko so se ribiči-ribičinje evidentirali in prijavili za tekmovanje. Po pozdravnem nagovoru predsednika društva Dušan-a ČERNENŠEK-a in Hajdinskega podžupana Kranjc Franc-a, ki je vsem udeležencem zaželel dober prijem in vodje tekmovalne komisije LENART Drago-ta so ženske polovice tekmovalnega para žrebale štartne številke. To delo sicer ni zahtevno,vendar je zelo pomembno kajti na nekaterih mestih se ribe raje zadržujejo in jim v šali rečemo ribogojnica. Po namestitvi na lovnih mestih se je ob 15. uri začelo zares in trajalo vse do 18. ure, torej so vsi nastopajoči bolj ali manj uspešno »delali« 3 ure. Ribiška tehtnica je na koncu pokazala uspešnost posameznega para, kateri je botrovalo tudi nekaj ribiške sreče.

Trije prvouvrščeni pari so prejeli lične pokale in medalje, vsi ostali pa samo medalje z čestitkami in povabilom na tekmo, ki bo v naslednjem letu.Po tekmi je je bil piknik za vse članstvo društva in veselo druženje vse do poznih večernih ur. 

Morda pa bo sestavek opogumil še kakšno pripadnico lepšega spola, da se poda v prijetno naravo za vodo in s sabo pripelje še moško polovico in bo obema lepo in ne bo v skrbeh kje se potika njen partner.      

Vse fotografije: Srdan Mohorič


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.