Toni Hamler, arhitektura in oblikovanje prostora

SMS: Gospod Hamler, vem, da ste se priselili na Ptuj iz Nemčije. Je bila odločitev priti na Ptuj, domov v SLO težka?

TONI HAMLER: Moji starši so iz Slovenije, prav tako imam tu sorodnike. Kot otrok in kasneje najstnik sem rad prihajal v Slovenijo. Prav Ptuj mi je bil posebej všeč in sem kasneje kot umetnik imel za to staro lepo mesto veliko idej in načrtov, žal zaradi določenih odločitev oseb, ki imajo vpliv na izgled mesta s kulturnega vidika in drugače, ni prišlo do tega, da bi lahko pustil svoj pečat na arhitekturi.

SMS: Kaj ste pravzaprav počeli „gori“? Tam ste se šolali? Kaj? Tam naredili firmo?

TONI HAMLER: Ja, v Nemčiji sem se šolal; pleskarsko, štukatersko, restavratorsko mojstrsko smer, kasneje opravil tudi slikarsko akademijo pri svetovno priznanih slikarjih.

Delati sem začel pri očetu kot pleskar in dekorater. Zelo mlad, z 22-mi leti sem že imel svoje podjetje. Ukvarjali smo se z notranjo dekoracijo, restavriranjem spomeniškega varstva npr. gradov, umetniško ustvarjanje itn.

SMS: Pa se vrniva na Ptuj. Najprej ste bili na Jadranski ulici, kajne? Zelo lepo ste obnovil hišo … in tam imeli nekaj časa tudi prodajalno s tapetami …

TONI HAMLER: Da, kot umetnik sem si vedno želel in kupil posebno hišo v Jadranski ulici, ki ima zgodovinski pomen, saj je bila sinagoga, ima pa tudi posebno notranjo arhitekturo. Hišo sem delno obnovil, uredil atalje, kjer ustvarjam. V hiši je bila tudi moja prva trgovina, ki sem jo prav posebno lepo uredil.

SMS: Zdaj pa je vaša prodajalna v Q centru. Kaj vse ponujate?

TONI HAMLER: Povedati moram, da smo iz Jadranske ulice trgovino najprej preselili na Osojnikovo, kjer je trgovina zaživela, ljudje so nas spoznali in obisk je bil neverjeten. In ko smo ravno pričeli beležiti res lepe prihodke, nas je presenetila novica o gradnji McDonaldsa na tem istem prostoru. Trgovino smo morali zapreti, posledica pa je bila velika finančna izguba, katero čutimo še danes. Zaradi velike količine zalog, sem bil primoran odpreti novo trgovino. Ponudila se je možnost v Q centru in ponovno sem uredil spet posebni prostor, ki pusti vtis pri mojih strankah.

V trgovini ponujamo posebne tapete iz vsega sveta, dekorativne profile, materiale za pleskarje in dekoraterje, storitve posebnih stenskih tehnik itd.

SMS: Vem, da ste naredili tudi načrt, idejo, kako bi preuredil obnovljeno ptujsko gledališče. Kako je bilo s tem? Kdaj je bilo to, kako se je začelo, kako končalo? Imate kaj slikovnega gradiva? Ga lahko pokaževa bralcem?

TONI HAMLER: Prijavil sem se na natečaj za rekonstrukcijo našega starega ptujskega gledališča. Imel sem odlično idejo. V to sem vložil takrat ves svoj čas, ogromno truda je bilo vloženega, da sem izdelal načrt. Ročno sem izrisal vsak posamezni detajl, štukaturske profile, pozlatitve, svilene tapete, integracije fresk, rekonstrukcija originalnega starega lestenca, brokatne zavese….., za namenom, da bi gledališče dobilo navdih stare arhitekture. Prejel sem prvo nagrado za projektni načrt, ki so mi jo po petih tednih odvzeli zaradi »pomote odločitve«. O tem je bilo takrat veliko pisanega v medijih.

SMS: Kakšno se vam zdi življenje na Ptuju? Kaj vam ja zelo všeč v primerjavi z Nemčijo in kaj morda pogrešate?

TONI HAMLER: Kot mesto me privlači posebno lepa stara arhitektura, v kateri sem videl sebe in svoje delo. Malo sem razočaran, ko vidim da se po mestu urejajo stare zgradbe, gre za milijonske projekte, in se ne ponudi možnost izvedbe niti za en projekt. Ravno to je v Nemčiji drugače, saj občina najprej poskrbi za lokalne izvajalci in jim da možnost se uveljaviti. To pogrešam tukaj.

SMS: Vizija, načrti, ideje za vašo poklicno in poslovno pot?

TONI HAMLER: Vedno sem strmel k profesionalni ureditvi dizajnov, strokovnemu svetovanju in izvedbi naših del. To je edini pravi način, ki vodi do uspeha.

Kratka predstavitev prodajalne na Ptuju

SMS: Nam poveste za vaše najvidnejše projekte? Na kaj ste najbolj ponosni?

TONI HAMLER: Moji prvi vidnejši in uspešni projekti v Sloveniji so bili rezidenca znanega poslovneža Rajka Hrvatiča, izvedba posebnih dekoracij za družino Pečečnik, dizajn in izvedba unikatnih pohištvenih dekorativnih tehnik na Abramovičevi jahti, precej znanih hotelov v celotni Sloveniji itn.

SMS: Kako kot podjetnik vidite priložnosti v našem okolju?

TONI HAMLER: Zgradil sem znamko z nad 2.000 individualno uspešno urejenimi posebnimi projekti in si tako pridobil renome in zaupanje pri strankah, kar me pelje do novih priložnosti za nadaljnje delo.

SMS: Sva kaj pozabila? Bi še kaj dodali …?

TONI HAMLER: Poslovno se ukvarjam predvsem s tapetami, kot umetnik si pa želim tega, kar vidim na mojih projektih v tujini – ljudje so bližje umetnosti, drznejo si svoje nore ideje prenesti v svoje prostore in si urediti resnično posebno vzdušje. Za mene kot umetnika je to pravi izziv in ogromno zadovoljstvo, ko lahko s svojim delom navdušim druge.

SMS: Toni, želim vam, da bi vam posel spet stekel in da bi poleg tega našli tudi čisto svoje, umetniške, izzive in užitke! Hvala za pogovor.


Arhitektura & oblikovanje prostora

HAMLER, moda za stene. 

www.hamlerwalls.com

Telefon: + 386 31 617 388.KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.