Opravljeno delo ni zaman (in zastonj)

Na glas razmišlja: Miran KOJC

Tako se je glasil prispevek v Večeru in je prejšnji teden bil objavljen tudi na Fb strani Ptuj je naš. Govori o ptujskih pripravah na EPK 2025 in o stroških teh priprav. Zanimivo mi je, da objava ni bila deležna niti enega komentarja niti kakršnekoli druge reakcije (všečka, srčka, jeze, navdušenja …). Nič!

Bom pa jaz pokomentiral.

V času prijavljanja na razpis je bilo vzdušje tako navijaško (v pozitivnem smislu), da nisem želel vznemirjati najbolj gorečih privržencev. Že najmanjše odstopanje, ali dvom v idejo bi znalo razplamteti kakšne strasti. Pa naj bom že na začetku jasen glede dveh zadev, o katerih bom pisal. Zelo bom vesel, če bo Ptuj izbran za EPK 2025 in strinjam se s tem, da so ljudje za svoje delo plačani. Verjamem, da je v izdelavo prijave bilo vloženega tudi precej dela.

Vendar … ja, vedno je vendar. Prvi dvom, ki se mi je pojavil, je bil ta, da je Ptuj že bil (del) EPK. Res je, da je bil le eno izmed partnerskih mest in ne glavni nosilec, Maribor. Vendar je bil del tega projekta in tudi del financiranja projekta. Roko na srce, Maribor 2012 ni bil najboljša EPK. Vse prej kot to. Takšna referenca nam pri prijavi verjetno ne bo prinesla samih pozitivnih točk. Pri tem se postavlja tudi vprašanje, zakaj bi donator ponovno nekomu dal denar za izvedbo nečesa, za kar je enkrat že dobil denar. In to ob ne preveč pozitivni referenci.

Imam tudi občutek, da smo se prijave lotili precej na hitro in precej pozno. Mislim, da smo med prijavitelji bili zadnji, ki smo se odločili prijaviti. Nekdo pač mora biti tudi zadnji, to ni problem. Vendar, v času, ko so ostali kandidati za EPK že delali, vsaj neuradno, so trije od naših štirih glavnih snovalcev kandidature Ptuj EPK 2025 še vedno delali na prijavi EPK 2025 za Lendavo.

Naslednja zadeva, ki jo bom pokomentiral, je plačilo za opravljeno delo oziroma stroški kandidature Ptuj EPK 2025. V članku je omenjena vsota 100.000 EUR, ki se nekaterim ne zdi visoka. To je stvar debate in različnih pogledov, meni pa se ob tem poraja kar nekaj vprašanj in pomislekov.

Glede na to, da smo se na Ptuju za kandidaturo odločili šele marca (takšne podatke sem zasledil na internetu; sredi februarja se je ideja komaj predstavljala županom Spodnjega Podravja), pomeni da tega zneska, 100.000 EUR, ni bilo v proračunu za leto 2019. Kolikor mi je znano se je kasneje naredil rebalans in sprostilo se je 100.000 EUR za potrebe EPK 2025. Meni osebno se ta znesek ne zdi tako majhen. Iz več razlogov. Ta znesek je za štiri osebe, ki so delale manj kot eno leto (potni stroški, ki jih omenjajo v prispevku so bagatela, davke pa moramo plačati vsi). Poleg tega pa ne obstaja nobeno pravilo/pravilnik, ki bi določal, kdo in kdaj naj dobi plačilo v takšnih primerih. Očitno velja tržno pravilo ponudbe in povpraševanja (ali še česa drugega). Tako kot je to pred kratkim dejala tudi naša, ptujska, ministrica – vendar ne v zvezi z EPK-jem. Poznam osebe, ki so oz. smo bili k podobnim primerom povabljeni v primeru, če delamo pro bono. V enem izmed mojih primerov se je celo zgodilo, da se je od mene zahtevalo, da pomagam kriti stroške, ki bi nastali s prijavo na razpis. Ampak to so stare, preživete, zgodbe. Bi pa bilo smiselno razmisliti kaj o tem, kako se ravna s (pod)izvajalci v takšnih primerih.

Me pa za primer EPK 2025 zanima, kako je z javnim naročilom. Ali je bil izveden razpis ali ni bil potreben? Glede na to, da štirje glavni snovalci predstavljajo celoto, ne vem, če je možno naročilo deliti. Tudi manjša, delna plačila tega verjetno ne spremenijo. Ob tem me tudi zanima, ali obstaja kakšen razlog, da MO Ptuj (vsaj) enemu izmed glavnih snovalcev plačuje na dva različna računa. Na račun preko s.p.-ja in na račun podjetja, ki sta ga ustanovila s svojo ženo.

‘Navadni‘ državljani velikokrat robantimo nad tem, ko vidimo, kako en in isti kader kroži po državnih in paradržavnih institucijah. In to kljub temu, da imajo nekateri za sabo neuspešne zgodbe. Naši glavni snovalci imajo za sabo ne preveč uspešne zgodbe iz EPK Maribora in Lendave. Polovica ekipe celo iz obeh mest.

Že na začetku sem omenil, da ‘originalna’ objava v desetih dneh ni bila deležna niti enega komentarja, všečka … Nas je vso dogajanje okoli corona virusa čisto ohromilo? Je ohromljeno naše kritično razmišljanje … in naša zvedavost v primerih, ko nam kaj ni jasno? Ali so mogoče interesi tako veliki, da se nam je prag tolerance dvignil preko vseh Bubkovih rekordov?


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.