Srečko Šorli – kmet, ki …

SMS: Srečko, najprej bi se pogovarjala o »domu in svetu«. Živel si 20 let v tujini, še vedno si, praviš, Ptučan, ki kmetuje v Zgornjesoški dolini … Kdo si? Kako bi se predstavil?

SREČKO ŠORLI: Kmet, ki obdeluje zemljo brez pesticidov in strupov. 

SMS: Kaj te je zaneslo takrat po svetu?

SREČKO ŠORLI: Bilo mi je dolgčas, bil sem radoveden, zanimale so me žurke in zabave, potovanja, fizika, znanost, mistika, pa sem se podal po svetu. 

SMS: In kaj pripeljalo znova v domovino?

SREČKO ŠORLI: V domovino me je vrnila usoda. Človek je tam, kjer mora biti, če to ve, je dobro, če pa ne ve, je lahko včasih naporno. 

SMS: Zdravje bo najina glavna tema. Kaj je zdravje; poznamo definicijo WHO … Kako še definirati zdravje?

SREČKO ŠORLI:

Definicija zdravja WHO je srednji vek.

Zdravje je inherentna prirojena lastnost življenja in seveda tudi človeka. Zdravje ni borba proti bolezni, zdravje pomeni živeti v skladu z naravo in spoštovati, rek: »Ne delaj drugemu, kar ne želiš, da se dela tebi«. Mi še nismo razumeli, da ta »drugi« pomeni tudi naravo. Že 50 let intenzivno zastrupljamo naravo v imenu »napredka«. Moja definicija zdravja je:

Temelj zdravja je zdrava hrana, zdrava voda, zdrav zrak in zdravi medčloveški (ljubeči, prijazni, prijateljski) odnosi. Mi pa jemo strupeno hrano, pijemo strupeno vodo in dihamo strupen zrak in imamo vsako leto večje elektromagnetno onesnaženje. Ni variante, da bomo zdravi, pa če se cepimo vsak dan. 

SMS: In potem poveš zanimivo tezo: ni trajna rešitev iskati vedno nova zdravila, pač pa okrepiti imunski sistem, človekovo naravno sposobnost, da se »brani«. Kaj je potrebno za jačanje imunskega sistema?

SREČKO ŠORLI: Sreča, je prvi temelj imunskega sistema. Drugi temelj pa zdrava narava.

SMS: Hrana praviš. Brez kemije. Kje smo s tem v Sloveniji in ja, rekel si, a vidiš Ptuj kot mesto zdravja. (V tej k-krizi nam še zmeraj na Ptuju »dobro kaže«. Smo bolj imuni? Bolj pridni pa se držimo? Kaj je po tvoje razlog?)

SREČKO ŠORLI: V Sloveniji smo pred 50 leti večino hrane pridelali doma. Narava je bila zdrava. Danes 70 % hrane uvozimo, ki je pridelana na intenziven način (polna kemikalij) in naravo smo dodobra uničili. Še 50 let tako, pa lahko gremo živet na drugi planet, ker Zemlja ne bo več primerna za življenje. Zrak se je očistil v 14 dneh, odkar smo doma. Prst, ki smo mo zastrupli, pa bo rabila, da se pozdravi, vsaj 10 – 15 let. Isto je s podtalnico. Rabila bo 15 – 20 let, da bo voda spet zdrava. 

SMS: Kako si predstavljaš »Ptuj, zdravo mesto«? Saj se še spomniš slogana: “Ptuj, mesto muzej”? …

SREČKO ŠORLI: Pred 12 leti sem zasnoval VETRNICO ZDRAVJA. Model za krepitev zdravja s samim načinom življenja. Le malo Ptujčanov ve, kje je Vetrnica, čeprav ima 80 metrov premera. Če bomo mi na Ptuju razstrupili prst in začeli pridelovati zdravo hrano in jo servirati po naših gostilnah in hotelih, bo Ptuj v naslednjih leti poln turistov. Takih, ki imajo denar. Masovni turizem je nasprotnik ekologije. Zaslužiš skoraj nič in imaš veliko dela.

Moja vizija je vrhunski turizem za ljudi, ki imajo denar in ki vedo, da je zdravje njihovo največje bogastvo.

Po tej svetovni karanteni ba masovnega turizma veliko manj. Jaz bi naredil iz GH PRIMUSA vrhunski »sanatorij«, kot v starih časih: zdrava hrana, čist zrak, termalna voda, zelišča, kopeli … itd.

Mi na Ptuju bi lahko bili dovolj pametni, da bi začeli delati denar iz zdravja. Danes se dela denar v turizmu v glavnem iz bolezni.

Farmacija je povsod pristavila lonček. Še v velnese so prišli. Danes imamo »medicinske velnese«. 

Mi se na splošno preveč fokusiramo na boj »proti bolezni«. Vsa naša družbena pozornost je borba proti bolezni. In bolezni je zmeraj več. Dajmo spremeniti fokus. Dajmo pozornost krepitvi zdravja in bolezni bo avtomatsko manj. 

SMS: Kaj bi bilo potrebno vse narediti, če bi se recimo Ptuj odločil za »pot zdravja«?

SREČKO ŠORLI: Kot prva stvar, ljudje morajo razumeti, da »eksogeni model« zdravja, ki ga ponuja farmacija, ni znanstveni model. To je poslovni model, ki pravi, da pride zdravje od zunaj, od zdravnika in zdravil. To ni res, zdravnik in zdravila pomagajo pregnati bolezen, niso pa pot do zdravja. V model »endogenega zdravja« smo zdravi, če živimo zdravo. Zdravje samo-ustvarjamo z načinom življenja, z življenskim slogom. Seveda če zbolimo, gremo k zdravniku, ampak zbolimo redko. Jaz nisem bil bolan 44 let. Bil sem v bolnici, ko sem imel 18 let in sem v stari ptujski gimnaziji skakal prek vseh stpnic in si zvil roko. V 44 letih sem pojedel 5 tablet. Nisem naredil stroškov državi, nisem naredil niti profita farmaciji. 

Odločitev za projekt »PTUJ – MESTO ZDRAVJA«, je samoumevna; ni treba porabiti par milionov, da bi se delale pilotske študije; kot se je v Sloveniji porabilo okoli 30 milijonov EUR, da so se delale študije, kako pomagati ostarelim. Prihaja čas, ko se bo delal denar iz zdravja. In zakaj ne bi bili mi eni prvih? Ptuj je mesto inovativnih in prijaznih ljudi.

SMS: Že nekaj časa si na svetu. Bil si zdoma, se vrnil, prihajaš, greš s Ptuja … Kako se je spremenil v teh letih? Se je? Se ni? Ljudje? Kje imamo priložnosti?

V teh norih časih, ko smo popolnoma zabredli v patološko filizofijo liberalnega kapitalizma, kjer se vsaka stvar gleda kot »poslovna priložnost«. Profit je pred življenjem, za »poslovno priložnost« se ne izbira sredstev. Postali smo kot živali v džungli, zmaga močnejši. Ta pot je pripeljala v globalno krizo, kjer smo danes.

Na Ptuju imamo »priložnost«, da je naše mesto lepo urejeno in ima svojo zgodovino, da imamo tremalno vodo, da imamo veliko lokalov, kjer je prijetno in se odvijajo poleti umetniški programi. Če razvijemo turizem zdravja, ki je onkraj »kranjske klobase in poliča vina«, smo zmagali.

Ptuj bo postal mesto zdravja za Slovenijo, del Hrvaške, del severne Italije in južne Avstrije. Ko smo naredili VETRNICO ZDRAVJA je to bila naša vizija, ki pa se je potem nekako izgubila. Nikoli ni prepozno za uspeh. Zavihajmo rokave!

SMS: Hvala, Srečko, za tale pogovor. Ostani torej zdrav še 40 let in ko boš spet doma, se oglasi;,povabim na klepet še v živo. Inter nos.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.