Hudobni Volk ¤ Vivat Poetovio 2

Ptujska rock skupina Hudobni Volk, ki je na slovenski glasbeni sceni že od leta 1992 (v aktualni zasedbi od 2016), je za obeležitev 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja pripravila prvo ptujsko rock himno z naslovom Vivat Poetovio. Skladbo so premierno javno predstavili 25. 6. 2019 s promocijskim spotom, pred publiko so jo prvič v živo odigrali na koncertu Vivat Poetovio, ki se je 13. 9. 2019 odvil na atriju Hotela Mitra na Ptuju. Novembra so posneli tudi kadre za dva videospota, in sicer klasičnega in prostorskega v VR 360 tehniki.

Prvo različico, prostorski video VR 360, so objavili 31. 12. 2019, drugo različico, video v klasični videotehniki,

pa 1. 4. 2020. Oba videa prikazujeta visoko estetiko ptujskega gradu in muzeja v njem ter lepoto Ptuja kot zgodovinskega mesta, ki pa nikakor ni zgolj stara naseldbina, ampak mesto z bogato zgodovino, ki predstavlja tudi ogromen potencial za bogato sedanjost in prihodnost. Projekt Vivat Poetovio predstavlja aktivno promocijo Ptuja kot svetovljanskega in kulturnega mesta, zato bo aktivno izvajan tudi v prihajajočih letih in ni omejen zgolj na jubilejno leto 2019.

Zgodba spotov Vivat Poetovio se odvija na ptujskem gradu, tako si je možno ogledati čudovite sobane gradu in znameniti vzhodni stolp oz. „rumeno piramido“. Ob sami funkciji glasbenega videospota video Vivat Poetovio pomeni tudi slikovit prikaz in promocija Ptuja ter njegovih edinstvenih muzejskih in kulturnih lepot.

Skladba Vivat Poetovio je z letom 2020 postala uradna skladba projektov „iPtuj“ in „Vse poti vodijo na Ptuj“, zato je v drugi različici videa Ptuj poudarjeno predstavljen kot mesto Sonca, tako da se prične in zaključi z motivom SOLa (rimsko božanstvo Sonca), ki je trenutno na ogled na razstavi Osrčje Petovione, zgodba videa pa govori o simbolnem vzhajanju Sonca in s tem prebuditvijo duhovnih in materialnih lepot Ptuja in okolice. Skladba Vivat Poetovio bo v prihodnje na voljo tudi v instrumentalni verziji, ki jo bosta pospremila še dva nova promocijska spota.

Projekt Vivat Poetovio je v celoti nastal na pobudo in v organizaciji članov skupine Hudobni Volk in predstavlja poklon lastnemu mestu in njegovi častitljivi obletnici in edinstveni lepoti ter privlačnosti. Skupina ob sami počastitvi jubileja mesta hoče opozoriti tudi na to, da v Sloveniji ne obstaja zgolj formalna prestolnica in da je možno edinstvene lepote in privlačnosti ter nepozabna doživetja najti in doživeti tudi v ostalih mestih, v tem primeru na Ptuju.

V spotih Vivat Poetovio so sodelovali Društvo Cesarsko kraljevi Ptuj, Folklorna skupina bolnica Ptuj, Društvo Poetovio LXIX  in Štefan Čelan kot kurent.

Več informacij najdete na uradni FB strani projekta https://www.facebook.com/VivatPoetovio/

Projekt Vivat Poetovio so omogočili: Mestna občina Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Studio 22 Radia Maribor in Hotel Mitra Ptuj.

HUDOBNI VOLK | VIVAT POETOVIO || VR 360
HUDOBNI VOLK | VIVAT POETOVIO || UHD

VIVAT POETOVIO

Pettau, Poetovio, Ptuj, moje mesto, moj dom,

Pettau, Poetovio, Ptuj je moje mesto in moj dom,

mea domum, mea civitas…

Človek te mora spoznati, razumeti, dojeti, kaj v tebi nosi čas,

o, človek od kamene dobe po tebi riše poti za vse nas, ooooo, mea homine.

Pettau, Poetovio, Ptuj, moje mesto, moj dom,

mea domum, mea civitas,

cave mea, mea civitas, ptuj, moje mesto…

Oooo, Pettau, Poetovio, viva historia, viva civitas,

Ptuj je moje mesto in moj dom,

cave mea, mea civitas,

Vivat poetovio, ooooooo…


Besedilo in melodija: Amadeja Kokot

Glasba: Aleš Kotar, Kristijan Cafuta, Mihael Toš Tosch

Produkcija in postprodukcija audio posnetka: Mihael Toš Tosch

Režija, kamera in montaža spota: Mihael Toš Tosch


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.