Boštjan Šeruga: “Toliko pohval dijakov že dolgo nisem slišal”

SMS: Gospod ravnatelj Gimnazije Ptuj, pogovarjava se v »času korone«, zato seveda ne bova  mogla mimo nje. Ampak za začetek jo preskočiva: leti 2019 in 2020 bosta gotovo šli v kroniko šole kot nekaj posebnega. Lani ste namreč praznovali 150 let Gimnazije. V kakšnem spominu vam bo ostalo praznovanje?

BOŠTJAN ŠERUGA: Zavedanje, kakšna institucija je Gimnazija Ptuj, tako v lokalnem kot širšem slovenskem prostoru, je bilo zame v času priprav na obeležitev 150- letnice morda celo največje breme. Kako predstaviti veličino institucije in hkrati zajeti številne posameznike, ki so vsak po svojih močeh in zmožnostih prispevali svoj kamenček v mozaik celotne ikonoklastične podobe naše šole – ta del je bil zares težak. Vendar, potrebno se je bilo odločiti in izbrati določene poti, podobno kot si režiser zamisli izvedbo predstave. Prepričan sem, da je bilo celotno praznovanje vredno imena Gimnazije Ptuj, kar je bilo možno doseči zgolj in samo z izjemnimi zaposlenimi, z njihovimi idejami in s pripravljenostjo na trdo delo ter seveda z našimi dijaki. Čeprav spoštujem praznovanja, tako na osebni ravni kot takšna, ki jih obeležujejo institucije, sem veliko bolj pristaš trdega sprotnega dela in opravljanja našega temeljnega poslanstva, to je vzgajanje in izobraževanje. Zato me veseli, da lahko z gotovostjo trdim, da smo tudi skozi celotno obdobje priprave in izvedbe 150-letnice skrbeli, da so pouk in številne dejavnosti potekali nemoteno.

SMS: Je kakšna drobnarija, zakulisni dogodek, obrobna reč, ki vam bo osebno v zvezi s praznovanjem ostala v spominu?

BOŠTJAN ŠERUGA: V vrhuncu celotnega praznovanja, torej v mesecu septembru 2019, so si dogodki sledili tako hitro, da jim je bilo izjemno težko slediti. Zagotovo mi je bilo zelo zanimivo, kako težko so nekateri sprejeli našo temeljno usmeritev, da ne bomo izpostavljali posameznikov. Veliko izjemnih posameznikov je krojilo zgodovino Gimnazije Ptuj – profesorjev, dijakov in drugih. Izpostaviti npr. 10 izbranih, pomeni, da izpustiš preostalih 10.000. 10.000 znanih in manj znanih profesionalnih in osebnih uspehov, spominov in pečatov je vezanih na Gimnazijo Ptuj. Prepričan sem, da vsak izmed njih nosi svojo gimnazijsko zgodbo nekje v srcu. Z izpostavljanjem nekaj posameznikov, se hitro spregleda prispevek številnih.

SMS: Kaj so pa rekli učenci, gostje, nekdanji gimnazijci? Kako so oni odživeli obletnico?

 BOŠTJAN ŠERUGA: Odzivi so bili pozitivni. Slavnostna akademija in zbornik sta bila deležna številnih pohval.  Navdušenje, ki so ga izrazili gostje in nekdanji gimnazijci za naše vsakodnevno delo, za vzgojo, pouk in dosežke, za pestro ponudbo dejavnosti, za uspehe in za šolsko klimo, pa so motivacija in obveza za prihodnost.

Dijaki so se zavedli, da so del  pomembne prelomnice v zgodovini svoje gimnazije in da jim šolanje na Gimnaziji Ptuj na široko odpira vsa vrata v svet. Na njih je, da izkoristijo številne ponujene priložnosti in sledijo našemu sloganu Zgrabi sedanjost, stopi v prihodnost.

SMS: Pa se vrniva torej v sedanjost. Kako tečejo ta hip stvari? Pouk na daljavo? Pa delo učiteljev oz. vašega kolektiva?

BOŠTJAN ŠERUGA: V obliko pouka na daljavo smo morali vstopiti čez noč. Številne on-line  didaktične metode so že bile  na razpolago, a bili smo različno pripravljeni in usposobljeni, tako na tehničnem področju, kot na področju razvitosti določenih kompetenc učiteljev za tovrstno delo.

Ob tej priložnosti bi se iskreno zahvalil vsem strokovnim delavcem Gimnazije Ptuj. Brez pomislekov so sprejeli velik družbeni izziv, pred katerim smo se znašli.

Hkrati je potrebno pohvaliti dijake za trud, motivacijo, odzivnost in zavedanja resnosti situacije.

Toliko pohval dijakov, kot sem jih prebral v zadnjem tednu, že dolgo časa nisem slišal. Zares neverjetno. In  hvala  tudi staršem za razumevanje, potrpežljivost in podporo.

SMS: Imate kakšne feed backe učencev na novo situacijo? Kako jim je »hoditi v šolo od doma«?

BOŠTJAN ŠERUGA: Dijaki so  motivirani za delo in zanimivo, pri nekaterih dijakih, ki pri pouku običajno niso tako visoko motivirani za delo, je moč opaziti porast motivacije. Skratka, po začetnih tehničnih težavah zaradi preobremenjenosti sistema in lovljenju ravnotežja v obsegu posredovanih gradiv, so se zadeve proti koncu prvega tedna umirile. Situacijo sproti preverjamo in se odzivamo na pobude, ki prihajajo od vseh vključenih v učni proces. Želimo, da morebitne ovire čim prej preskočimo. Prepričan sem, da bo vsak naslednji teden že manj stresen za vse nas in bo pouk tekel še bolj tekoče in učinkovito.

SMS: Ko bo nekoč konec – ker nekoč mora biti tega konec – ali se bo dalo iz vsega skupaj potegniti za šolo kaj koristnega?

BOŠTJAN ŠERUGA: Iz vsega slabega se je moč naučiti kaj dobrega, novega. Zagotovo bomo pridobili veliko tehnoloških kompetenc. Zame osebno je bilo resnično neverjetno, kako hitro in s koliko elana se je vstopilo v to polje, ki je sicer obstajalo, ampak … Pridobili bomo izjemno količino novih učnih gradiv in pristopov, ki jih bomo kasneje, ko bo tega obdobja konec, s pridom uporabljali. Ampak zagotovo kot obogatitev pouka in ne kot prevladujočo obliko.

V tem kriznem času se je izrazito pokazalo, koliko nam pomenita  človeška bližina in osebni stik. Dijaki najbolj pogrešajo stik s sošolci in prijatelji, a pogrešajo tudi  stik s svojimi učitelji. Veliko jih želi nazaj v  šolski vsakdan. In verjamem, da bo tudi poklic učitelja v očeh številnih posameznikov postal ponovno bolj cenjen.

SMS: Kako bo z letošnjim vpisom v novo šolsko leto?

BOŠTJAN ŠERUGA: Brez tega izjemnega stanja bi bil prvi korak za sedanje devetošolce že opravljen. Torej oddali bi prijavnice na šole, za katere so se odločili. Toda v trenutni situaciji se vsi postopki glede oddaje prijavnic, preizkusa likovne nadarjenosti ter razgovorov za športni oddelek prestavljajo. Rok še ni določen. Torej smo vsi skupaj  v razmeroma negotovi situaciji a to ni razlog za kakršnokoli zaskrbljenost pri devetošolcih.

SMS: Katere programe boste razpisali v novem šolskem letu?

BOŠTJAN ŠERUGA: V šolskem letu 2020/2021 na Gimnaziji Ptuj ob obstoječih splošnih oddelkih, športnem oddelku ter maturitetnem tečaju razpisujemo nov gimnazijski program. Gre za oddelek umetniške gimnazije: smer gledališče in film ter likovna smer. Torej v prihajajočem šolskem letu bomo imeli nov oddelek, v katerem se bodo dijaki imeli možnost izobraževati na likovni smeri oziroma na smeri gledališče in film.

SMS: Ptujska gimnazija je bila za Ptuj in okolico skozi vso svojo zgodovino »pomeben faktor«, mislim družbeni, »okoljski«. Kakšno vizijo imate glede ptujske gimnazije? Kje naj bi bila čez 5, 10 let? Profesorski kader se je v zadnjih časih precej pomladil, imam prav? Vesel sem sicer, ko vidim, da ima očitno vsaka generacija svoje profesorske »face«, »kalibre« ali kako bi že temu rekel …

BOŠTJAN ŠERUGA: Kot sem že večkrat izjavil je vloga Gimnazije Ptuj ves čas njenega obstoja izjemna in pomembna v širšem družbenem kontekstu in po prispevku posameznikov na številnih področjih. Lahko jo ocenjujemo po različnih kriterijih, a vedno bo zaključek enak.

Moja vizija je, da bo Gimnazija Ptuj še naprej uspešno vključena v lokalno okolje in v njem omogočala vso gimnazijsko izjemnost: umetniško, intelektualno, družbeno kritično, športno …

Seveda pa je eden najpomembnejših ciljev ostati šola, ki bo pri vsakem posamezniku razvijala njegove potenciale in spodbujala ter usmerjala njegov razvoj.

Da bo Gimnazija Ptuj šola, kjer smeš biti individum v vsej svoji različnosti in hkrati šola, na katero si bo želel vpisati vsak, ki ceni znanje in ima visoke cilje v življenju, ne glede na to ali že ve, kam po maturi ali ne.

Cilj je tudi, da vsi potencialni gimnazijci iz širšega lokalnega okolja vpišejo na ptujsko gimnazijo ter, da bodo pestrost programov in kvaliteta rezultatov tako prepoznavni izven lokalnega okolja, da bodo privabili tudi učence iz drugih koncev Slovenije.

SMS: Bodiva za konec še malo pi-ar-ovska: zakaj se odočiti za vpis v ptujsko gimnazijo?

BOŠTJAN ŠERUGA: Prvič, ker kakovostno pripravlja dijake za še neznane poti v prihodnosti.

Drugič, ker Gimnazija Ptuj med šolami v Sloveniji zagotovo slovi kot šola, ki odkriva, vzpodbuja in razvija mladostnikovo nadarjenost na posameznem področju a hkrati ne razvršča dijakov v specializirane oddelke za posamezno področje.

Tretjič, ker ponuja raznolikost gimnazijskega programa s splošno gimnazijo, umetniško gimnazijo in športnim oddelkom.  S tem okvirjem vpelje mladostnika v svet široke splošne izobrazbe iz naravoslovja, družboslovja, humanistike, jezikoslovja, kulture in umetnosti ter športa.

Četrtič, ker je edini program na Ptuju, ki se zaključuje s splošno maturo.

In petič, ker kovček vzgojno-izobraževalnega procesa na Gimnaziji Ptuj polnijo kakovostno znanje, ustvarjalnost, izkušnje, spretnosti, veščine, pogum, priložnosti, sprejemanje izzivov in odločitev, ter osebna rast.

Vrednotam znanja, delavnosti, strpnosti, vztrajnosti in sodelovanja so sledile številne generacije ptujskih gimnazijcev in jim bodo še mnoge.

Pomen in vrednost  široke in kakovostne splošne izobrazbe morda nista  vidna takoj, ampak šele v letih in desetletjih, ki sledijo. Včasih je potrebna potrpežljivost, da se pokažejo rezultati in pravilnost odločitev, velikokrat v najbolj nepričakovanih situacijah. Slediti takšni viziji je v današnjem svetu težko, vendar pogumno in za lastno dobrobit in dobrobit družbe nujno potrebno. Pot do znanja ni enostavna, vendar le z znanjem bomo lahko premagovali izzive, ki jih prinaša prihodnost.

Torej devetošolci: se vidimo na Gimnaziji Ptuj.

SMS: Hvala vam za pogovor, vse dobro želim v nadaljevanuju!

 

 


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.