Nasvidenje, 8. marec 2020

Nasvidenje, 8. marec 2020

Razmišljala sem, dolgo, ali naj napišem par vrstic v zvezi z gornjim naslovom, saj je praznik, za letos, že preteklost. In bom.
Pa je minil, še en 8. marec. In neštete prireditve, da se je bilo težko odločiti, kam iti. Če iti. Prav na ta dan.
Toda tako smo preživeli (še) eno epidemijo, namreč nakupovanje rož in drugih »osrečil« enodnevnic, preživeli kolone pred blagajnami, opazili roke polne vrečk, moške, no, tudi ženske, ki so se skrivno(stno) smehljali, skratka vse je cvetelo in žarelo od sreče, mogoče le tu in tam tudi nelagodno opletanje s šopki za hrbtom.
Se pač spodobijo takšni našteti simptomi osmomarčevske vročice. Na ta dan tako rekoč vsi počnemo isto: kupujemo, podarjamo, se smehljamo in, seveda, kaj poplaknemo. Nazdravljanje sodi k obredu, čeprav se nemalokrat zdi, da nazdravlja predvsem močnejši spol. Kaj se pravzaprav dogaja? Emancipacija? Ali nismo izumili enakopravnosti že zdavnaj? Res je, da so bili nekdaj geniji med pesniki, filozofi in slikarji predvsem moškega spola. Kaj pa ženski Mozarti, Shakespeari, Kanti in drugi umi umetnosti?
Prva bojevnica za ženske pravice, Mary Wollstonecrft, se oglasi že leta 1792. Njena naslednica, Vidžaja Lakšami Pandit iz Indije se postavi za žensko enakopravnost dosti pozneje, in sicer septembra 1953, ko je predsedovala zasedanju generalne skupščine OZN.
Sirimavo Bandaranaike postane leta 1960 predsednica cejlonske vlade. Po podobnih pogumnih in utirajočih poteh je hrabro stopala tudi Indira Gandhi.
Ozirajoč se v zgodovino nas zmrazijo nekoč zelo čislane misli cerkvenih očetov:«Vsaka ženska naj se sramuje že ob misli, da je ženska.« Celo Luther je zapisal: »Zato naj mož ljubi svojo ženo, toda nikdar naj ji ne bo podložen, žena pa naj spoštuje svojega moža in se ga boji.« Takšni apeli so morali imeti grozne in globoke posledice.
Svoje uspehe in sposobnosti so morale mnoge sposobne ustvarjalke podpisovati z moškimi imeni. Pisateljica Charlotte Bronte, denimo, je uporabila psevdonim Currer Bell, Amandine Dupin se je oglašala pod psevdonimom George Sand, Marian Evans se je skrivala za imenom George Eliot.
Tudi v glasbi so sposobne ženske težko udejanile svoje sposobnosti do najvišje stopnje, a nekaterim je uspelo, denimo pianistkama Klari Schumann in Teresi Carreno, violinistki Maddaleni Lombardi, čembalistki Wandi Landowski, slikarkam Angeliki Kaufmann, Rosi Bonheur in Mary Cassatt.
Prav gotovo je pomembnih ženskih imen še mnogo več, tistih iz minulih desetletij, teh iz zdajšnjega časa. Ali jih poznamo? Jih opazimo zgolj za en dan v letu? Pa ne le imena velikih žena, temveč tudi onih, ki puščajo sicer majhne pečate, a so pomemben del velikega mozaika človeštva.
Dejstvo je, da ženska ne pričakuje dobrikanj, pa rož in čokoladnih Mozartov, ne puhlic in obljub, na daleč vidnih dobrikanj, hval, obljub, ki bodo že jutri preteklost in pozaba, niti ne želijo biti boljše ali močnejše od moških, temveč enake, in sicer ekonomsko, politično, socialno in ustvarjalno. Ja, saj si ne želimo tistega davnega 8. marca iz leta 1917, ko se je vse začelo s protesti v St. Petersburgu.
In zdaj, na koncu razmišljanja in zavedanja zgodovinskih dejstev, ki še zdaleč niso vsa, razmišljam tudi,ob poslušanju ali branju novic, poročil ipd., da je zaporedje naštevanja imen, ki nam trenutno začrtujejo in drugače osmišljajo (ali pač ne) življenje, da najprej sledi imenovan moški pomembnež, nato ženska, npr: kandidat, kandidatka,minister, ministrica, sodnik, sodnica, zdravnik, zdravnica, voditelj, voditeljica, igralec, igralka, režiser, režiserka, nagrajenec, nagrajenka, pisatelj, pisateljica, urednik, urednica…Obratno ne, bodite pozorni, ne motim se.
No, a enakopravnosti ne morem oporekati, saj sta zastopana oba spola, a ne?


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.