P/P: participativno na Ptuju

Nocoj (6. 2. 2020) je bila v Dominikancu okrogla miza na temo P/P: participatorni proračun na Ptuju.

Za omizjem so sedeli županja Nuška Gajšek, gost iz Maribora Matic Primc, predsednik Organizacije za participatorno družbo, Benjamin Panikvar, vodja oddelka za javne finance MO Ptuj in Iztok Pohorec, predstavnik Društva Ptuj je naš.

Druženje je bilo kratko, dobro strukturirano in vodeno, predvsem pa: udeležilo se ga je okoli 50 zainteresiranih občanov!

Najprej plosk, plosk županji: obljubila je novembra, da januarja ta(k) posvet bo, no in zdaj se je zgodil. Sam sem ga videl in razumel takole:

  1. Stvar je po po moje (tudi po slišanem) precej enostavna: županja je pred volitvami napovedala, da bo, če bo izvojena, vpeljala participativni proračun,
  2. iniciativa Ptuj je naš si je to takisto zadala v svoj volilni program,
  3. dobre prakse od drugod obstajajo. Ni nam treba izumljati Amerike. Če koga zanimajo slovenske, tukaj: Koper in Komen na Krasu.

Je nakaj tehničnih vprašanj in variant, kako zadevo speljati, a temeljno vprašanje pri vsej stvari je konec koncev eno: koliko prostih sredstev bomo lahko razdelili občani sami? 0.1 %, 0.2 %, 0.5 %, .. 1%, 1.5 %, 2 %? 

(Mesto Porto Alegre, v Braziliji, ima 1.480.000 prebivalcev in že 30 let uporabljajo PP. S tem orodjem so se v teh treh desetletjih (približno toliko časa živimo v Mestni občini Ptuj v samostojni RS) razdelijo: 100 % proračuna!)

No, pustimo druge, tam nekje daleč. Vrnimo se na Ptuj. Okrogla miza je bila kot kaže vendarle prvi korak k udejanjanju danih obljub. In to je dobro. Kajti samo tako si lahko lokalni samoupravljalci (namerno ne rečem politiki) povrnejo verodostojnost, zaupanje in upanje, da bomo ljuje lokalno samoupravo doživeli kot so-delovanje in soustvarjanje skupnine. (Skupnina – precej nova beseda, ki pomeni: vse to, kar je skupno. Tako kot obstaja zasebna lastnina, tako je tisto, kar je skupno: skupnina.)

Takole si mislim: Ta delež (razdeliti 0.2 % ali 2 % proračuna) ta hip v tem mestu niti ni najbolj pomemben.
Najprej se moramo namreč naučiti prvih korakov. Da shodimo. Četudi bomo jutri delili le 0.1 odstotek proračuna; bo to mali korak za temo “participatorni proračun” in velik korak za skupnostni Ptuj.

Ker bomo s tem ugotovili, da se da. Da gre. In da je smiselno.

Potem si bomo šele zaželeli: še več!
Ko bomo odkrili, da je pa strašansko fajn, če imaš vpliv in lahko neposredno soodločaš, kaj se bo dogajalo s skupnino. Ko boš videl, da ni nikoli dovolj za vse potrebe (in pobude in želje) in da se moraš odločiti (ločiti od mnogočesa drugega.). In potem sprejeti posledice.

Potem ne bomo več jamrali in ne bodo za vse, kar nam ne paše, krivi drugi. Imel sem možnost predlagati, moj ali naš predlog je imel možnost konkurirati in zdaj, če pač nismo znali pokazati, prepričati, zakaj bi to bilo dobro … – več sreče prihodjič. Očitno so drugi znali to narediti boljše – in so dobili glasove za svoj “projekt” (zadovoljitev potrebe ali želje, čisto vseeno).

Potem, ko bomo videli, da se naredi točno to, kar smo si sami zamislili,  bo jasno, da je lokalna samouprava to, kar pove beseda: da ljudje sami upravljajo svojo lokalno skupnost. Valjda: tu, kjer so, in s tem, kar imajo. In če jim ni za oddati svoj glas za to ali ono predlagano vsebino, čisto vseeno, analogno ali po spletu  – bo pač to storil ko drgu in “spravil skoz” svojo zamisel.

Potem bo vsakemu jasno, da so zapolseni na MOP “servis” za realizacijo volje ljudi. Ploskali jim bomo, ko bodo zamisli ljudi udejanjili gospodarno in po možnosti še kak dan pred napovedanim rokom.

Potem se bo povečalo razumevanje bistva besede demokracija – vladavina ljudstva. (Da bo s tem omamno zadišalo po neposredni demokraciji, zdaj tu ne bom pisal.) Prišli bomo na žmah … kot se reče.

Ptuj dela prave korake.
Predvidevam, da bomo prvič participatorno delili proračun nakasneje v letu pred naslednjimi lokalnimi volitvami. Če bomo prej, bo to močnega ploskanja vredno.

Ptuj dela prve korake.
Če bo malo trajalo, če bomo kdaj padli na nos, če bomo najprej rahlo nebogljeni  – nič hudega. Se la vi.

Ampak la vi je bel.

😉

Ptuj – svobodno mesto ponosnih in samoodločajočih ljudi!

Mogoče pa je županja v bistvu: ž.upanja -> ženska upanaja?
(O tem pa nekoč prihodnjič v nekem novem zapisku.)

 


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.