Postopno opuščanje avtomobilov je ključna usmeritev županje Pariza

Če bo ponovno izvoljena za županjo Pariza, namerava Anne Hidalgo francosko prestolnico spremeniti v nešteto sosesk, kjer “lahko v 15 minutah od doma najdete vse, kar potrebujete.” A po možnosti ne z avtomobilom! Načrte za “15-minutno mesto” – ali Ville Du Quart D’Heure – so 21. januarja predstavili kot ključna usmeritev novega mandata.

Načrti, katerih cilj je spremeniti Pariz v ljudem prijazno mesto vključujejo: odstranitev prostora za avtomobile in povečanje prostora za kolesarje in pešce. Županja želi izvesti tako imenovano “ekološko preobrazbo mesta”, katerega cilj je očistiti mestni zrak in izboljšati “vsakdanje življenje Parižanov.”

Na podlagi zamisli o »segmentiranem mestu«, ki jih je predlagal Carlos Moreno, profesor »pametnega mesta« na pariški univerzi 1 Pantheon-Sorbonne, bo »mesto v petnajstih minutah« vključevalo ključne prometne poti v Parizu, ki niso dostopne motornim vozilom, urejene platoje za pešce in  “otroške ulice” zraven šol in vrtcev.

Povzetek pripravljen na podlagi aktualne objave. Celotni članek je na voljo na tej povezavi: https://www.forbes.com/sites/carltonreid/2020/01/21/phasing-out-cars-key-to-paris-mayors-plans-for-15-minute-city/


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.