Težave s ptujsko obvoznico

Andrej Čuš, svetniška skupina Lista Andreja Čuša je posredoval pobudo št. 520/12: Mestna občina Ptuj naj aktivneje pristopi k reševanju težav s ptujsko obvoznico, saj ima občutek, da so edini, ki kaj delajo, predstavniki civilne iniciative.

Odgovor: Mestna občina Ptuj skupaj s Skupno občinsko upravo občin v Spodnjem Podravju aktivno sodeluje v postopku umeščanja ceste Hajdina – Ormož, ki bo služila tudi kot obvoznica mesta Ptuj. Postopek državnega prostorskega načrta (DPN), s katerim se cesta umešča v prostor, vodi država (Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za infrastrukturo in DARS d.d.). Občine so v okviru uradnega postopka vključene le v fazah podajanja smernic in v javni razgrnitvi. Ker postopek do sedaj ni potekal po pričakovanjih občin, pa se je občina dodatno in zelo intenzivno vključevala v postopek predvsem z odločnim nasprotovanjem varianti S1 (sedanja S4), ki je bila izbrana v študiji variant iz leta 2007 (to je varianta, ki poteka čez Puhov most, po območju Rance proti Spuhlji in Markovcem), s številnimi pozivi po nadaljevanju in pospešitvi postopka (tudi predsedniku vlade), z zbiranjem podpisov občanov za peticijo o nujnosti nadaljevanja postopka DPN leta 2015, ki je bila predana ministrstvom, s številnimi pripombami na neustrezne rešitve in strokovne podlage. Mestna občina Ptuj intenzivno sodeluje tudi z ostalimi občinami v katerih poteka trasa oziroma variante ceste. Ob rednih sestankih županov, na katerih so prisotni tudi predstavniki države in civilne iniciative, poteka tudi usklajevanje stališč občin, saj so možnosti za uspeh večje ob enotnih stališčih vseh občin.

Pripravil: mag. Dejan Zorec


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.