Odprto pismo zaprtim kulturnikom

Spoštovani ptujski kolegi kulturniki,

pišem nam pismo. Javno in odprto.
Pišem NAM, ne njim. Ne onim. Ker se, kar imam povedati, tiče najprej nas.
Zakaj “zprti”?

Kmalu bo MO Ptuj podeljevala najvišje občinsko priznanje za kulturo. Ob slovenskem kulturnem prazniku. Poslali smo lahko predloge. 

Koliko predlagateljev (organizacij, društev, zavodov, firm, združenj, zadrug, agencij, posameznikov …) je mislite, koga predlagalo?

Naj kar odgovorim: 3 (z besedo: trije) predlagatelji so poslali predlog na MOP (so mi povedali na občini).

Tako si mislim:

Radi bi bili prestolnica EPK. Verjamem, da si to vsi želimo. Res, če kdo, potem – kulturniki. 
Ampak, mi smo “zaprti”: vsak v svojo branžo, dejavnost, glihkaršnji “projekt” (kot se že dolgo reče ustvarjanju in ukvarjanju s čemerkoli.)

Radi bi bili epeka, tare pa nas ta hip: zapeka.

Normalno. To poznam; Petel mi je leku, da on to vsak vecel …
In tudi če mi ne bi “leku”, bi to poznal, ker sem tudi sam zaprt v svoje projekte.

Premalo. 

Zato se postavim kar sam, prvi med “zaprte” in naslovljene v tem pismu. In že kar na tem mestu na/povem: Nemudoma, že v naslednjem članku bom predlagal tudi sam. (Letos sem prepozen, bom pa kar vnaprej, za prihodnje leto.)

Torej: Radi bi bili epeka, a se ne ojunačimo, ne natipkamo, da predlagamo, da bi oljenko, malo ali veliko, dobil ali dobila ……… –  ta in ta.

Kdo?

Kultura je slikarstvo. Tjaša C. recimo. Prva, na katero sem pomislil ta hip. A je bilo še razstav letos. Fenos recimo je razstavljal. Pa Forbicij, jasno; najmlajši; celo v Ameriki. On formalno “nemre” dobiti, ker je iz druge občine? Pa spremenimo papirje, da bo lahko. Ker Jernej mala, mimogrede, inspiriran z našimi kraji.

Kultura je fotografija. Sandra P. recimo. O kateri sem pred dnevi pisal na teh straneh. (O fotografiji bo zaradi mojstra Kerblerja te dni veliko napisanega. Upam, da ga dobim v “dialog”; amapak ankrat poleti, v Halozah; imem neko idejo.)

Kultura je muzika; in kjer je muzika, je tudi ples. Pomislim na Ivana M. Bil je soavtor – koreograf osrednje proslave ob 1950-letnici. Žan T., recimo, takisto; a ni skomponiral nove skladbe, koncert za godalni orkester, posebej mestu za njegovo 1950-lentnico? Tudi rock muzika. A nismo lani dobili prvo ptujsko rock himno by Hudobni V.? Kaj pa če bi predlagali “hudobneže”?

Kultura je literatura; pomislim na literarce ptujske Svobode; tudi o njihovi knjigi sem pisal nedavno. Na Milana F., ki piše afredizme, ki nastajajo tudi v naših krajih, prepojeni z okusom ljudi iz mesa in krvi iz teh krajev.
Kultura je gledališče, nastopanje. Pomislim, recimo, na Liljano K., ki litraturo že dolgo prebira, promovira, pravljičari. 

Kultura je kiparstvo; pomislim na Tomaža P., njegov prstan, ki je tako navdušil; pomislim na njegov kip mojstra Kerblerja, nacionalnega čez-nekaj-dnevnega nagrajenca … Pomislim na Metko Z. Na Mirča L., tudi fotografa, tudi kiparja.

Kultura je dediščina. Pomislim na Mihaela T. in njegovo prezentiranje mitraizma. Na dr. Branka V., ki strokovno piše o dediščini. Na mnoge druge dediščinoljubce. Recimo Luko T., starinoljubca. Na Aleša G., ki se leta in leta ukvarja z etno- (grafo ali logo, ne vem, a gotovo veste, kaj mislim), kurenti, običaji …  – a jo je že staknil, oljenko? 
V mislih imam jubilantko, kulturnico, ki je letos praznovala lep, okrogel jubilej, Miro M. Jo je ona že staknila, oljno lampo za življensko delo v našem lepem mestu? Če jo je, super, če je ni, bi bilo super, če bi jo.

Pa tu še ni konec. Govorimo lahko tudi o športni kulturi, pop-kulturi, meščanski kulturi … Pravzparav je kultura v bistvu in v biti vse, kar je plod človekove zmožnosti biti simbolno bitje.

Kultura je vse, kar ni natura,

je na Ptuju nekoč rekel dr. Matjaž Kmecl. Bil sem srednješolec in si to zapomnil za vse življenje. (Kako pomembno je, koga jim povabimo govorit, kajne?!) Zato je kultura tudi …

… recimo: kultura pitja vina. In pomislim na salone sauvignon in maldo vino in Slavka P. Kaj pa če bi jo on fasal?
Ali pa kultura oblačenja. In pomislim na dekleta; Sanjo, Riko …
Konec koncev kultura dialoga. In pomislim na celotno občisnko reprezentanco svetnikov in svetnic, ki so se lani dali javno inflagranti snemat, kar govorijo, in s tem dvignili dialog med izvoljenimi in volivci za eno stopničko više.

In tako daje in tako naprej.

Recimo do poddročja kutlurnega menedžmenta ali menedžmenta v kulturi: zakaj je ne bi dobil Vlado F. za novo galerijo v mestu? Ali Peter V., ki svoje zasebne prostore namenja, da se v njih razkazujejo javno zastave? (Ne bi mu bilo namreč treba, to ni njegov core bisnis, kot se reče.)

Kako bomo epeka, če se je le trem ljubilo  napisati predlog za najvišjo občinsko kulturo priznanje?

Kaj sporočamo kulturniki, če ne sporočamo svojih predlogov?
Da ne sodelujemo?
Da se ne povezujemo?
Da se ne spodbujamo, “navijamo” drug za drugega, da ne želimo drugemu, da napeduje, ustvarjalno raste, dobiva nagrade?
Da ne znamo stopiti skupaj?
Da vsak gleda in dela le za svoj vrtiček?
Da ne znamo kreirati predlogov, kjer bi praktično, konkretno so-delovali in naredili skupne “produkte”?
Itd.

Priznamo? – Ttrije predlogi so malo. Drži?
Toliko nas je, kulturnikov, v tako s kulturo obdarjenem mestu Ptuju.

Kdo bo predlagal, če ne mi?
Zakaj smo zaprti in iz nas ne pridejo predlogi?

(Zdaj me pa res že zanima, kdo so bili ti trije predlagatelji; klobuk dol.)

Spoštovani ptujski kulturniški kolegi, 

odprimo se.
Predlagajmo kolegico ali kolega, ali kolege kolektivno.

In ker to pišem, pravim, da imam za nalogo, da se prvi poboljšam. Da pihnem v pojočo travico in predlagam. Da prvi vržem kamen vase.
In tudi bom.
V naslednjem prispveku – v rubriki: predlogi in pobude občanov – povem, koga predlgam za občinsko kulturno nagrado, taveliko, in tudi, zakaj ter čemu.

In ob letu obsorej me spomnite, ko bo zunaj razpis za nagrade. Da ne bom zamudil. Da bom predlog formalno pravilno in pravočasno podal.

Znamo, kulturniki, do leta 2025, ko bomo epeka, predlagati vsako leto denimo 10 kulturnikov za oljenko?
Kulturnih društev, kulturnikov, ustvarjalcev, umetnikov … je na Ptuju veliko. Zakaj smo zaprti?

Eto, odpiram, če ne drugega – debato.
Znamo? Zmoremo predlagati?

Gospa Martina Magdič, koordinatorka za Ptuj EPK2025: ideja oz. vprašanje: A se da mogoče spletna stran EPK25 dograditi tako, da bil tam tudi nabiralnik za predloge za kulturna priznanja, ki bi bil odprt celo leto? Tako bi lahko takoj potem, ko bi bili na neki fini kulturniški prireditvi, koga vpisali tja v nabor predlogov za oljenke? In bi bralci takoj videli, kdo vse je že predlagan, kdo je predlagatelj in za kaj ga predlaga?


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.