Razložite mi, prosim

Tržnica bo letos odprta. Ali predana namenu. S svečano otvoritvijo ali brez nje.

Ne bom pisal o milijonih in nategih, ne od tem, ali bi sedem dreves lahko ostalo in še danas stalo. Niti o tem, ali rosftraj ograja (četudi pofarbana) paše ali ne paše v srce srednjeveškega mesta.

Rad bi razumel: zakaj se na teh starih fotkah na tem prostoru gnete toliko ljudi?

Takole si mislim:

  1. V mesto so prihajali, ker so tu dobili nekaj, kar tam, kjer so živeli, niso imeli.
  2. Na tržnici so prirejali proslave.
  3. Na tržnici so meščani kupovali sadje, zelenjavo, sir, klobase … pridelovalcev iz okolice.
In kako bo najverjetneje v prihodnosti?
  1. Ljudje že dobijo tam, kjer živijo, (skoraj) vse, kar potrbujejo za vsakdan. Za to jim ni treba “v mesto”. Hofrošpargli, midllidli, erošpili … so pred nosom. Nekoč smo izbirali med navadnim in sadnim jogurtom, pariško in pasjo radostjo, nato šli dvakrat spat, in se zbudili v deželi Kup(t)ujlandija. Ni nam treba daleč, predvsem pa ne v staro mestno jedro.
  2. Najbrž ne bomo Ptujčani nikoli dosegli, da bi vse državne – in bodoče regijske – proslave: od kulturne, do samostojnosti, državnosti, neodvisnosti, Maistrove, priključitvi Primorske k matičn domovini, priključitvi Prekmurja, … potekale na ptujski tržnici.
  3. Meščanov, ki bi kupovali na tržnici, je premalo.

Še kakšen pogled v verjetnost prihodnosti na Ptuju in posebej tržnice? Mi, prosim, pomagate razumeti?

Ptuj ima s prenovljeno tržnico vendarle priložnost: postati moderno mesto ali pristati na to, da bo nova tržnica iz mesta Ptuja naredila – trg.

Če bo otvoritev in če bo na otvoritvi nastopil Tadej (Toš), ne dvomim, da bo tržnica popolnoma polna. (In mimogrede: to bi bilo imenitno!) A Tadej ne bo imel vsak dan časa, da bi nam filal tržnico. Pa tudi drugi “tadeji” ne. Mi pa ne dovolj denarja, da bi si jih naročili za vsak dan. Ker ni vsak dan nedelja. Življenje pa je vsak dan; ali pa ga ni.

Zato bomo vsi skupaj pred izzivom: kaj zdaj s tržnico?

Najbolj bodo pred izzivom seveda najbolj izpostavljeni: župani (sedanja in bodoči), izvoljeni odločevalci (sedanji in prihodnji) in vsi, ki upravljajo z mestom, mestnimi organizacijami, zavodi, institucijami itd.

Kakšen je ta izziv?

Poetoviona ->
->->->->-> Pettau ->
->->->->->->—>-> Ptuj ->
->->->->->->->->->-> Ptuj, mesto muzej ->
->->->->->->->->->->->> prenovljena tržnica -> trg!?

Zdaj bo kmalu jasno, ali bomo znali na enovito povrišno (ki jo je tako zagovarjal naročnik) pripeljati tudi vito – življenje.


V minulih dneh sem šel zvečer dvakrat mimo tržnice: veliko ljudi pred odrom pod šotorom. Bravo. To je (očitno) prava smer. Torej: Še!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.