Mihael Tosch, o mitraizmu

SMS: Mihel, hvala, da si se odzval povabilu za dialog. Verjetno se tudi sam veseliš jutrišnje otvoritve 3. mitreja?

Mihael Tosch: Ja, to odprtje je za Ptuj zgodovinski dogodek. Med samo obnovo se je poudarjalo, da je takšna obnova nekaj, kar se zgodi vakih sto let. Sam to vidim kot vrhunec obeleževanja 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja in kot nekaj, kar nas lahko (vsaj v tem kontekstu) za prihodnost dela optimistične.

SMS: Kdaj pa je tebe »potegnil« bog sonca Mitra in ptujski mitreji?

Mihael Tosch: Mitreje kot pojem sem poznal že iz otroštva, ptujski mitreji pa so me konkretno aktivno pritegnili leta 2005, ko se je pomladilo vodstvo takratnega LTO-ja in so se pričeli dogajati neki dodatni premiki v razvoju ptujskega turizma, ki so se kasneje zaradi likvidacije LTO-ja in ambicije Ptuja, da postane v prvi vrsti „pustna prestolnica“ in ne arheološka zakladinca, ustavili. Ogromen udarec na tem področju je pomenilo tudi nepremišljeno zaprtje arheološkega razstavišča, tako da je bilo potrebnih nekaj let, da se je iz vsega nastalega kaosa izluščil projekt Mitraizem. Ker sem znan kot človek, ki odkrito povem, kar mislim, bom tudi tokrat: Ptuj je zavoljo politike regresivnega razvoja postal mesto, kjer unikatne arheološke artefakte, ki so objektvino gledano svetovna kulturna dediščina in atrakcija, skrivamo v plesnivi kleti in tvegamo, da se jih bo nekega dne preprosto za vselej odpeljalo drugam, kjer jih bodo cenili, medtem pa razstavljamo nezanimive in neprivlačne pustne šeme s podeželja. Popolnoma nelogično, popolnoma. In, smatram, da je treba poiskati krivce za to dejstvo in od njih tudi terjati ustrezno odgovornost. Kdo to je, se pa ve. Če še dodam, ker se destruktivna politika na Ptuju postavlja nad stroko, smo trenutno v situaciji, kjer razstavljamo ruse in piceke, mitreje in ostale artefakte pa imamo v zabojih. In za to dejstvo je kriva politika, ne stroka, to nam je vsem jasno. 

Ptuj se lahko brez nadaljnjega poimenuje ena izmed svetovnih metropol mitraizma, v smislu ohranjenosti in dostopnosti mitrejev, zato mora to postati ena izmed temeljnih paradigem nadaljnjega razvoja našega okolja.

SMS: Preskočiva zdaj od predkrščanske Evrope, mitraizma, na Ptuj danes. Kje so po tvoje danes priložnosti za mitreje?

Mihael Tosch: Kdor se distancira od regresivnega razvoja Ptuja, ki je eno najstarejših mest v Evropi in s tem posledično tudi na svetu – ki se je postopoma pretvorilo v provinco z luknjastimi cestami -, se prične zavedati, da je Ptuj eno izmed mest, ki premore arheološke zaklade neprecenljive vrednosti. Arheologi celo znajo povedati, da je poznavanje Petovione pri študiju arheologije nekaj podobnega kakor rimsko pravo pri študiju prava; če ne obvladaš Petovione, ne moreš biti arheolog. In, ko se zadeve lotimo, povsem realno, dojamem, da Mitreji dejansko niso naša priložnost, saj ne gre za nek novodobni izdelek, ki ga je treba pozicionirati na trg, ampak so naša dolžnost. V tem kontekstu ne more biti situacije “bomo probali, pa vidli, kaj bo”. To področje zahteva tresočo roko in izvedbo na ustreznem nivoju. Ptuj se lahko brez nadaljnjega poimenuje ena izmed svetovnih metropol mitraizma, v smislu ohranjenosti in dostopnosti mitrejev, zato mora to postati ena izmed temeljnih paradigem nadaljnjega razvoja našega okolja. Priložnosti, imenujva to v tem kontekstu takole, naš Festival Mitraizma je sedaj presegel eno leto, odzivi so odlični, med tem se je prenavljal tudi 3. mitrej na Ptuju, tako da se s pričetkom 2020 pričenja promocija v svetovnem obsegu.

In, še enkrat dodam, te tematike ni treba uveljavljati kakor nekaj na novo „pogruntanega“, treba je informirati, da to tukaj je in da je na voljo za ogled. Kot rečeno, Mitreji so svetovna kulturna dediščina, kot takšni temelj razvoja identitete Ptuja v svetu. Tu ni potrebna kaka zapletena ali težko doumljiva filozofija, samo zdrava pamet in konkretna akcija, kjer se ne deluje po načelu „glavno, da je nareto“, ampak po vzoru podobnih sistemov v razvitem svetu. Ko imaš tovrstne arheološke zaklade, je logično, da boš deležen tudi ustrezne pozornosti in veljave, ko boš navzven pokazal ustrezen odnos do teh zakladov. In to so koraki, ki jih bomo izvedli 2020 in naprej. Povsem jasno nam mora biti, da ima Ptuj potencial postati top destinacija v svetovnem merilu, ampak, pod enim strogim pogojem, to pa je odmik od razvoje paradigme, ki se je pričela dobrih dvajset let nazaj in je mesto pretvorila v „vas“ oziroma poligon, kjer so v ospredju šege in navade s podeželja. 

Ptuj ima potencial postati top destinacija v svetovnem merilu.

SMS: Hvala za pogovor, Mihael, in fiat, naj se zgodi!


Prihodnjič pa res:
Prvi pogovor v rubriki ex/erji. Dialog s Ptujčanko, ki že pol življenja – ja, tako teče čas – živi v tujini. Prvo polovico pa je prenorela v starem mestnem jedru. Mnogi jo poznate …


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja