Zbogom, Rudi.

Poslovil se je Rudi Ringbauer (1931 – 2020), zaslužni občan MOP

Rudi je bil – vsaj zame – en tak svobodnjak (frajer).

K nam je zahajal dokaj redno, na “upravo” Gledališča Ptuj, ko sem bil tam šef. Takrat, ko je bila uprava še v majhni hiški za gledališčem. Prihajal je, pokomentiral, kar smo načrtovali, povprašal, kaj bomo delali, zanimalo ga je, kaj si mislim o tem ali onem kulturniškem špetirju, iztresel je vsaj enega, še raje dva od svojih aforizmov, in počakal, da bo videl, ali ga razumem, ali se bom zasmejal, ali zamislil ali celo pokomentiral.
“Nej, … dober, nej?” je konačal. Ker je pomenilo: A je dober, mar ne?Na koncu me je prijel pod roko in mi na štiri oči na odhodu iz pisarne dejal – kakor da bi mi hotel predati največjo skrivnost tega sveta: “Samo, samo ne biti nikdar staaaar (s tistim dolgim, prekmurskim a-jem).”
Potem je, že na stopničkah pri vhodu, primaknil še enega: “A tistega sen ti povedo …?” In je povedal še enega. Ne vic, aforizem.
Tu in tam mi je tudi kaj zapel. Res.

Neko leto sem ga – zvestega obiskovalca poletnih prireditev na Ptuju; kaj poletnih, kar vseh – našel v krvi na Prešernovi. Padel je, si razbil glavo; bilo je po koncertu Kombinatovk na trgu pred gledališčem.

Kakšne krati sva se srečala na sprehodu; govoril je o bogu in svetu in svojem mladostnem plavanju in svoji ptujski sodniški praksi … No, in o slikarjih in slikarstvu seveda. Pa saj sami veste, vsi, ki ste ga poznali; Rudi je bil pa en poseben gospod. Mestu je poklonil 300 likovnih del. Denimo; zgolj za ilustracijo.

Seveda: na nobenem Kreslinovem koncertu na Ptuju Rudi verjetno ni manjkal.
Užival sem v njegovi prekmurščini.
Znal je klepetati, a znal je tudi poslušati. Znal se je šaliti, a biti tudi resen in tehten sogovornik.

V bistvu me je zmeraj čudilo, da je bil sodnik. Tako, če ga ne bi poznal, pa bi z njim govoril, bi rekel, da je to človek, ki o ničemer ne sodi; sprejemajoč, razumevajoč, radoveden in odprt za vse živo (kot se reče).

Čeprav ni več živ, mi bo ostal v spominu kot živ dokaz za to, da je človek lahko v pozna leta aktiven, radoveden, dinamičen, duhovit in v bistvu: mladosten.
Rudi, umrl si – kar se mene tiče – mlad!

Naj ti bo lejka slovenska zemla.

Z Bogom nam je težko, brez njega zna biti še težje.

Rudi Ringbauer

KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: