Obletnica prihaja

Čez en mesec bo minilo leto, odkar smo 3. decembra lani na veseli dan slovenske kulture – odprli portal Ptujčani.si. Nekaj besed preden pihnemo prvo svečko.

Takole je bilo: v društvu Ptuj je naš skupni ponos je konec novembra 2019 padla odločitev: financirali bomo spletno platformo in na njej postavili medij za občane: Ptujcani.si . (Prijatelj Darko Plohl in jaz pa sva rekla, da bova eno leto poskušala ohranjati portal Ptujcani.si pri življenju.)

Zakaj smo zgradili spletni poratal Ptujcani.si?

1.
Ker smo na svoji koži občutili (v zadevi: sedem katalp), kaj pomeni nedialog med mestno upravo in občani.
Najprej torej zato, da bi občani lahko javno debatirali o stvareh, ki se tičejo javnega; debatirali s svojimi izvoljenimi (svetniki) in vodstvom občine (županja in občiska uprava).
Zato, da bi sploh imeli orodje za dialog; saj takega orodja drugje ni bilo. (Tiskani Ptujčan nam člankov ni hotel objaviti.)

2.
Veliko je na Ptuju dobrega in veliko reči prehitro izgine v pozabo (ker ni sledljivosti in najdljivosti.) S tem portalom za našim skupnim vsakdanjim življenjem na Ptuju puščamo sled, pri čemer so teme sledljive in vsebine hitro najdljive.

3.
Zato, da bi pokazali, da je čas, da se tiskani Ptujčan preselil še v spletno okolje in se odpre za dialog. Da ne bi na dolgo “filozofirali”, kako bi se da to dalo narediti, smo raje kar naredili.

Če nam je v enem letu kaj malega od tega uspelo, boste ocenili bralci sami.
Eno leto je za vsak medij pravzaprav zelo kratek čas. No, in hkrati dovolj dolg, da medij “ckrne”, v kolikor nima smisla. Ptujčani.si crknili niso. Nasprotno; obiska je vse več.

Si predstavljate, kaj vse bi še le lahko bilo, če bi takšna spletna stran bila res čisto občinska in ne od civilne iniciative?! Sočasno bi samodejno nastajala recimo tudi mestna kronika …

Želeli smo si, da bi MO Ptuj nekoč tak “časopis občanov” vključila v svojo uradno spletno stran. (MOP je nedavno že izbrala podjetje, ki bo prenovilo spletno stran MOP, in upajmo, da bo nova stran MOP dialoška in da bo dala besedo tudi občanom.)

Kajti kompletna občina smo šele skupaj: občani + t.i. “občinarji”.

Kjer ni dialoga, je monolog. In monologov gledalci ne gledajo radi prav dolgo (vam lahko povem iz prve roke, iz svoje stroke.)

Spoštovani prijatelji, znanci in bralci:
zahvaljujem se vsem, ki ste:

 • objavljali lastne prispevke,
 • sprejeli povabilo za dialog,
 • sprejeli in nato naprej predali štafeto dobrega,
 • bili razlog za dobro novico,
 • članke komentirali ali jih delili naprej,
 • objavljali informacije o prihajajočih dogodkih.
 • In seveda: hvala ti, Darko Plohl, da si naredil tehnično gibko stran, ki mi je burila domišljijo, izzivala kreativo in omogoča še in še vsebinskega razvoja, povezav, integracij itd.

***

Do konca novembra boste lahko še prebrali:

 • nadaljevanje pogovora z dr. Aleksandro Pivec,
 • dokončanje romana o življenju na Ptuju leta 2069,
 • upam, da bosta patra Andrej Feguš in Milan Kos sprejela štafeto dobrega, ki sta jo prejela od županje, in da bom objavil dialog z njima,
 • vprašal bom, kaj je bilo v zadnjem mesecu poduzeto za pridobitev gradbenega dovoljenja za ureditev ribnika v Ljudskem vrtu,
 • na MOP bom poslal predlog za “oljenko” – občinsko kulturno priznje.

Srečno, Ptujčani.si! Še na mnoga leta!
Živel dialog, živelo svobodno mesto Ptuj.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: