69/48,49, 50

48

MUZ.GOB

Muzej gobarstva

Odprt je v času gobarske sezone. V njem izkušeni gobarji predavajo, svarijo, opominjajo.

Sama še nisem nikoli našla nobene gobe. Sem se pa naučila, kako narediti gobovo juho. V muzejčku smo jo skupaj skuhali. Omamno! 

Pobudnica muzeja: prof. Jurčka Goban, roj. Vegan.

49

GROB.EK

Grobarski kotiček

Eto, priznam, edini, ki me ni pritegnil. Sicer me pa prav to tudi jezi – da bo ostal edini, v katerega ne bom šla, in me zato po svoje še bolj mika, kaj je v njem … Grrr.

50

MU.BRAT.E

Muzej bratstva in enotnosti

Zgleda, da so Slovenci mahnjeni na enotnost. Praznujejo dan samostojnosti in enotnosti. (Bratstvo in) enotnost pa so praznovali že v državi, od katere so se potem – enotni seveda – leta 1991 odcepili. No ja, verjetno nečesa ne razumem … Sicer je pa muzej očitno dobro obiskan. Najbrž tudi zato, ker prireja tematske večere: dan gotovih jela 29. novembra, prvomajske piknike, kot že ime pove, prvega maja, jagenjček na roštilju, odojek na ražnju, ciganska v omaki, pasuljada. Za obisk muzejčka na tematski dan si je treba vnaprej rezervirati prostor. V času, ko ponujajo velikonočna kuhana jajca, tűnko in hujdi hren (hujdi pomeni oster, pekoč, hud), celo dva tedna prej. Iz razstavljenega gradiva sem razbrala, da je marsikateri tovariš komunist za velikonočne praznike pristal v bolnišnici – z žolčnim napadom. Na steni visi kot verodostojen vir o tem zdravniški karton; podpisan je dr. Šot, kirurg specialist, ki je pacientu sekretarju Frenku Čičigoju uspešno izrezal ogromen vnet organ, potem ko je ta dobil silovit napad. 

Pobudnik muzeja: Davor Topol – Lovec.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: