R.I.P, Gerhard Huebner.

Župan dr. Štefan Čelan je leta 2014 poklical kolega župana v pobrateni mesti Varaždin (HR) in Burghausen (GER), uredil finance in rezultat je bila uprizoritev Pita. Mednarodna gledališka produkcija slovenskih ustvarjalcev, nemške igralke (Sylvia Barth) in hrvaških ustvarjalcev, igralca Borisa Svrtana in glasbenika Vida Kralj Novaka. Zelo konkretno povezovanje mest Ptuja, Burghausna in Varaždina. Plus ohranjanje dediščine – oživljanje gradu Turnišče.

V Burghausnu so, kakor se za natančne Nemce spodobi, dodelili gospo na občini, ki je prevzela koordinacijo. In jo tudi je. A že tudi takoj predstavila gospoda: “Das ist unser Gerhard … Tole pa je naš Gerhard Huebner, če boste kaj potrebovali …”

In seveda smo potrebovali. Ne kaj. Vse, če smo natančni. Delati gledališko predstavo za 400 km oddaljeno mesto, v katerem nisi bil še nikoli, ni ravno hec.
Zato smo se po predstavi (14. oktober 2014) v pobratenem Burghausnu tudi tako zelo veselili; kar priča tudi spodnji posntek.

Gerhard Huebner – hvala Ti!

Gerhard Huebner je bil med najinim sodelovanjem v glavnem pretežno tiho. Samo poslušal me je. Pozorno. Zelo pozorno. Ni kaj dosti spraševal. Visok, impozaten možakar. Nisem vedel, ali me preskuša, če mam kaj pojma, ali mu je čisto “mimo”, kar mu govorim, ali … ali … ali?

Kmalu mi je postalo jasno: Gerhard Huebner ne govori dosti. Ampak stori.

Ni zganjal velikih besed, ni držal govorov, ni se slikal. Zaradi njega so stvari okoli Pite v Burghausnu “štimale v nulo”. Mirno, preudarno in za Nemca kar nekam ležerno je imel vse niti v svojih rokah.

Potem nas je nekega dne povabil še domov. Prizjano; ne bi mu bilo treba. Jedli smo “leberkeze”. Pogovarjala sva se o fotografiji. Povedal mi je, da ima brata, ki je igralec. In dodal, da zato dobro ve, kako je to, biti v svobodnem poklicu.

Na Ptuju sem ga srečeval večkrat. V Šparu, ali na ulici, ali v Mitri, kjer sva spila kafe.
Največkrat ni imel časa, saj je imel s sabo ves avtobus Nemcev, ki so ga čakali, da jim razkaže Ptuj in okolico.

Gerhard mi bo ostal v lepem spominu; človek, ki ne govori, ampak stori.
Impozantna lastnost v dandanašnjih časih splošne devalvacije (dane) besede. Danes vem: tisto takrat ni bila ležernost, bila je modrost.

R.I.P., dragi Gerhard.
Soprogi, gospe Elizabeth in družini; iskreno sožalje.

Samo občan


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: