69-35

40

Ildikó je nonstop poslušala: »Moraš v tale muzejček!« Pa dalje: »A v onem, s plastično kupolo, si že bla?« Pa itak MUS gor pa MUS dol, pa milijonkrat »Ptuj – mesto muzej« in tako dalje in tako naprej.

Zato si je zadala nalogo, da si bo pred premiero in odhodom s Ptuja ogledala čisto vse, od A do Ž. Da bo lahko rekla, da je spoznala to mesto muzej do obisti. 

Tisti mini muzejčki srednjeveških obrtniških mojstrov, ki jih je pokazala svoji budimpeški prijateljici, namreč še zdaleč niso bili vse. Še vse kaj drugega, rahlo nenavadnega so reklamirali na Ptuju; da so bili tu in tam že kar malo tečni s to svojo dediščino. Hvala bogu so jo nekako uravnotežili z vsemi sanjarijami o prihodnosti.

Pobrskali smo po njenem dnevniku (no, tega punci ravno ni treba povedati) in o mini muzejčkih našli naslednje zapise: 

Četrtek, 15. avgust ’69

Marijino. Mesto prazno. Vsi menda na morju ali na romanju na Ptujski Gori ali na Brezjah. Tomaž v luftu; niti slučajno mi ni bilo še enkrat prenašati njegovih lupingov in sodčkov in kovitov, s katerimi mi je nedavno prikazoval lepote pogleda na Ptuj z višine, pa sem ostala doma. On je pa danes na letališču Ivana Čučka. Ne, res mi je spremenil pogled na mesto! Radikalno. Po prizemljitvi sem bruhala kot vidra. 

Danes sem imela voljo, pa sem si rekla: ‘Mala, izkoristi momentum!’ Pa sem si ogledala kar tri muzejčke.

Če bom pridna, mi morda uspe, da si do konca počitnic ogledam vse »mini in maksi MUS-e«!

MU.PČE

Muzej ptujske čebule

Lűk dishy – parfum iz dornavske čebule, ki je zrasla na vrtovih najlepšega slovenskega baročnega dvorca! Parfum iz čebule – tega pa res še nisem slišala. Poskusila – in kupila. Menda deluje tudi preventivno protiprehladno. Pozimi bom preverila.

MU.ŽGE

Muzej žganjekuhe

Pri nas se reče palinka, ker te »opali«. Tukaj žganica, ker se »žge«. Mnogi se ga pri tem pošteno nažgejo. Menda je v okolici mesta celo neka tako imenovana varna hiša, kamor se zatečejo žganjeljubci, in tam menda potem kar po grlih steče nemalo žganice. Haloški brinjevec – kupila sem ga, menda zdravi prebavne motnje; nabavim preventivno za rabo kurativno.
Duhovit slogan muzeja: »MU.ŽGE te vužge.«

M.URA

Muzej urarstva

Majhna sobica, kjer nonstop tiktaka. Ure s kazalci in koleščki! Budilka – lahko jo razstaviš in poskusiš znova sestaviti. Otroci se lahko igrajo z vrtavko, ki je v bistvu kolesce urinega mehanizma. Tekmujejo, kateremu se bo vrtela dlje. (Čas pa seveda merijo z digitalno štoparico.) Donator zbirke urarskega orodja: zadnji ptujski vűrmohar, mojster Mohorič.

***

Se nadaljuje. Kot ste verjetno že opazili, vse tja dokler se ne bo naslov glasil 69-69


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: