Sto let je (bilo) potrebno …

Sto let je bilo potrebno za današnjo potezo v Trstu.

Objavljam pa tale zgornji video zato, ker imamo tudi na Ptuju letos slavljenca na področju kulture. Slavljenca v hiši, ki je najstarejša slovenska zgradba, kjer se od začetka pa do dandanašnjih dni zganja teater.
Ptuj tega dejstva še ni dovolj poudaril in promoviral v slovenski kultruni krajini.

Te ptujske hiše na srečo nihče ni nikoli požgal. Vsaj namerno ne, kot v Trstu.
Je pa jo nekdo zgradil, v njej organiziral dejavnost (kot se suhoparno reče), jo profesionaliziral, pa ukinil, pa trmasto zgnajal teater še naprej, ga spet profesionaliziral … itd.
 
Kaj vse lahko pomeni “ena hiša v mestu”!
V Osijek so priletele med zadnjo vojno rakete najprej – na hišo, v kateri so Hrvati zganjali teater – Hrvatsko narodno kazalište.
In po vojni je predsednik Tudjman dal najprej obnoviti – prav to isto zgradbo. 
Ker so zgradbe tudi simboli.
 
Zgradbe.
Njihove zgodbe.
Prepoznajmo jih in jih privedujmo. Ne, ker so pravljične, sentimentalne ali poetične; pač pa predvsem in za začetek poučne.
 
Hvala, kolegom iz Slovenskega gledališkga instituta in gospe dr. Kravos za tale prispevek!
 
Ja, poučno: sto let je včasih potrebnih, da (zgodovinske, družbene …) travme zacelijo tudi (ali vsaj) na simbolni ravni. Zelo povedno. Tudi za kakšne druge, nam bližje kraje in čase.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: