69-29

33

7/1

Severni jeleni mrzlih spominov

zabadajo ostro rogovje v rdeče meso

jeter puščavskih lisic.

Z ikrami namažem prepečenec. 

Zaškrta med zobmi.

Punca, na Ptuju si.

Tako bo Ildikó zapisala v svoj dnevnik septembra letos, ko bo razmišljala o vsem, kar se ji dogaja na Ptuju. O svoji februarski nagradi, o bližajoči se septembrski premieri, življenjski poti, ki se ji je čisto nepričakovano razcepila in jo povabila v smer, ki si je pred letom niti predstavljati ne bi mogla; niti v sanjah.

Tudi tega ni mogla vedeti: na ptujskih dnevih poezije in vina bo čez nekaj let tudi sama prebirala poezijo, ki jo je začela pisati prav med bivanjem v starem mestu. Letos poleti bo preživela ure in ure na festivalu, se družila s tujci, hodila od branja do branja, spoznavala ptujska dvorišča, kjer bodo na zasebnih branjih prijazni Ptujčani gostili pesnike in poslušalce.

Naslednji zapis, ki ga navajamo, je naredila, ko je v FoteKS-u videla Kerblerjevo fotografijo Koline, 1977. 

Kako vemo, da je nastal po ogledu prav te fotografije? Ker je pod njim zapisala: 

Moj pogled ujet ob Dravi, ki skoz čas brzi. Nemirna se mi reka zdi te dni. 

In pripisala: VII/’19. 

(Bo kar držalo; natančen proučevalec bližnje preteklosti Ptuja bo ugotovil, da so lani jeseni, ob 140-letnici mojstrovega rojstva ptujski fotografi v FoteKS-u postavili razstavo Kerblerjevih najznačilnejših fotografij iz različnih obdobij.)

Zbudim se mokra vsa iz sanj.

Od pogleda teh prestrašenih otrok,

ki čakajo samo še to, da stari ata bo umrl.

Ali jih morda je groza; zaklane tam, razkrečene živali?

Ne morem in ne morem si izbrisati jih z brisalci iz spomina.

Zato v čašo si življenja natočim tekočino proti zmrzovanju.

Spomin tako postane zdaj kristal sladkorne pene.

Kristus stopi s križa,

otroci stečejo s slike 

brezskrbno za menoj,

v paradiž.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: