Mladen Delin: “Prvih deset let je bilo krvavih.”

SMS: Mladen, gospa Šilak ti je predala štafeto dobrega. Povedala je tudi, zakaj: “Odločila sem se za osebo, s katero se osebno ne poznava. Ga pa zelo cenim, in spoštujem, saj je za moje pojme izjemno sposoben in nadarjen. Vsako leto me s svojimi prireditvami nekako prepriča, da dela nekaj dobrega za  Ptuj in vse obiskovalce teh prireditev.”
Kako doživljaš ta sprejem »štefetn palice«?

MLADEN DELIN: Izjemno sem vesel, da se me spomni nekdo, ki ga osebno sploh ne poznam. Je kar nenavaden občutek, ki ga v tem mestu nisem navajen. Lepo je slišati in videti, da nekdo opazi tvoje delo. Zelo prijetno presenečenje☺. 

SMS: Kaj trenutno dogaja pri tebi, na tvojem profesionalnem področju; glede na to, kar je bilo (K.K.), glede na poletje, ki prihaja in ki je, vemo, čas festivalov, tudi tvojega?

MLADEN DELIN: Zadnji meseci so vse skupaj postavili v novo dimenzijo razmišljanja in doživljanja. Meseca marca je v trenutku vse obstalo. Vse kar smo počeli leta in leta, tako znotraj Arsane in festivala, kot na osebni profesionalni glasbeni poti. Čeprav se že od samega začetka soočamo z velikimi izzivi, ker delujemo v okolju, ki na prvo žogo ni pisano na kožo našim aktivnostim, pa so bili zadnji trije meseci zagotovo največji izziv v vseh pogledih. Je pa to prizadelo vsa področja brez izjeme. Med reševanjem festivala, sem poučeval klavir od doma, saj poučujem v glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Veliko časa sem posvetil študiju glasbe, imel sem končno čas posvetiti se virtuoznemu 2. klavirskemu koncertu S. Rahmaminova,  napisal nekaj priredb za VOX ARSANO, se posvečal družini in gibal v naravi.

SMS: A se zazreva za začetek malo v tvoj prvi Arsana festival na Ptuju? Ga lahko opišeš, skiciraš, naš spomniš nanj? V dejstvih, številkah, takratnih občutjih? Kako se je rodila zamisel? Kaj ti je takrat hodilo po glavi? O čem si sanjal, kaj si si želel itd.?

MLADEN DELIN: Festival Arsana je nastal po moji vrnitvi s študija v tujini. Po letu 2000 je bilo na Ptuju kulturno mrtvilo. Nobenih resnih festivalov,  koncertov … Morda tu in tam kakšen dogodek. Vedno ko sem se vračal iz prestolnic (Beograd, Pariz, London, Rim), sem izjemno pogrešal utrip mesta, življenje itd. Razmišljaj sem, ali je mogoče del te multikulturne energije prenesti v majhno mesto kot je Ptuj. Zato smo se v nekem trenutku spontano odločili, da če ostanemo tukaj, sami napravimo spremembo. Tako se je začelo. Imeli smo zagon, mrežo umetnikov iz cele Evrope in leta 2006 se je ustanovila Arsana. Takoj smo imeli polne koncertne dvorane, leta 2009, pa smo ustanovili še festival. Prvi je trajal 8 dni in povezali smo se skupaj z ART STAYS. Bila so 2-3 prizorišča, 2 dogodka dnevno in cca 40 umetnikov. Skupaj je bilo okrog 1500 obiskovalcev in seveda vse je potekalo na prostovoljni bazi. Spomnim se, da sva z Jernejem Forbicijem stroške prvega festivala krila sama iz svojih žepov☺ Ampak so bili vsi dogodki zelo dobro obiskani, kar je pomenilo, da smo na pravi poti. Ptujčani so pokazali, da si želijo kvalitetnih poletnih vsebin.

SMS: Zdaj pa preskočiva na zadnjega izvedenega, lanskega. Kakšna je slika 10 let po prvem? Kar »naslikaj« nam prosim lansko sliko, pa bomo videli, kako velik korak in razvoj je bil narejen, kam se je vsa stvar razvila od samega začetka.

MLADEN DELIN: Tukaj gre za nekajkraten preskok. Morda v številkah najprej. Festival Arsana 2019: 400 mednarodno uveljavljenih umetnikov iz celega sveta, 60 dogodkov na 11 prizoriščih in 30 000 obiskovalcev iz cele Evrope. Zabeležili smo 180 medijskih objav in prisotni smo bili skorajda povsod. Festival je Ptuj zapisal na svetovni zemljevid in Arsano med največje nevladne festivale v državi. Organizacijska ekipa je štela blizu 50 ljudi. Budget festivala se je povečal za 10 x. Težko preskočim vse vmes, kajti lanski festival v resnici več nima veliko skupnega s prvim☺.

Se pa je festival pričel v času krize leta 2009, ampak je dobil pomemben vzgonski veter leta 2012, ko smo bili skupaj z Mariborom EPK. Po letu 2014 smo prvič v mesto pripeljali grammy-jeve nagrajence (New York Voices, Take 6, The Swingles, pa Stefana  Milenkovicha, Donavsko filharmonijo, Pogorelicha, ..).

Prvih 10 let je bilo krvavih, vendar ko rasteš se izzivi pač večajo. Zdaj se na nas obračajo vsi pomembni mediji, vloge pošiljajo managerji in velika imena s sveta glasbe. Občinstvo prihaja iz cele Evrope.

Mladen Delin

Mi smo tek na dolge proge. Pri nas ni bližnjic. 

SMS: Saj veš, zdaj pa pride projekcija: kako naprej? Dobro, da bo letos improvizacija, vemo. Zato lahko kar preskočiva z napovedmi, kaj bo letos. Bolj me zanima, kako generalno naprej? Kakšne misli ti hodijo po glavi?

MLADEN DELIN: Letošnje leto je kritično v vseh pogledih. Smo društvo in ne javni zavod, D.O.O ali s. p. Zato nismo bili kriti prvih 40 dni v nobenem ukrepu. Prekinila se je vsa prodaja vstopnic, zgubili smo stik s sponzorji (trenutno smo še v dogovorih) in tudi razpisi so se zmanjšali, ministrstvo za kulturo pa sploh ne daje signala. V nekem trenutku je bilo jasno, da nas nihče ne bo reševal.

Festival Arsana je kompleksna zadeva. Že zdavnaj je prerastel mesto in v kolikor se ne profesionalizira, nima prihodnosti.

Mladen Delin

Za izvedbo tako velikega projekta je potreben kvaliteten kader, ki pa stane. Mesto se do danes ni odločilo, da si želi festivalov z dodano vrednostjo. ki bi vanje resnično  vložilo denar, čas in energijo. Tudi prave namere o kulturnem turizmu ni pokazalo. V resnici nobene prave smernice k konkretnemu dvigu utripa mesta čez celo leto. Je sicer precej stvari, ki se dogaja, vendar se vse ustavi, ko zadeve pridejo do stanja profesionalizacije. Tukaj se zgodovina mesta ponavlja in nekako začarano ne more preseči stare karme. Mi pa živimo v letu 2020 in času, ko obiskovalec zahteva nekaj več. Morda se bo festival širil še v druga mesta. Bomo videli v kratkem. 

SMS: Zdaj, ko si že tako dolgo »na sceni«, lahko zagotovo verodostojno rečeš: kaj bi Ptuj potreboval za preboj? Ne le tvojega festivala, generalno? Je ta THE priložnost EPK 2025? Kaj drugega? Tretjega?

MLADEN DELIN: Ptuj ima izjemen potencial in izjemne ljudi. Vendar ga do danes ni bil sposoben konkretno izkoristiti. So bili posamezni poskusi, ampak se slej ko prej zalomi, ker je preveč različnih interesov. Dokler se ne bomo sposobni skupaj odločiti in vse sile usmeriti v skupno ciljno usmerjeno vizijo, ne bo napredka. Ptuj nima smernic napredka. Vse se drobi. Če želimo preboj mesta, se je potrebno za nekaj v kar verajmemo, da bo mesto dvignilo na evropsko raven, odločiti in druge stvari pustiti za en čas na stran. Morda celo za nekaj let. V Arsano je vloženih tiosoče in tisoče ur prostovoljnega dela, odrekanja. To velja tudi za vse ostale uspešne zgodbe, projekte …

Mesto pa ne deluje tako. Je vedno preveč osebnih interesov, političnega kadrovanja in na koncu vse kvalitetno slej ko prej zapusti naše mesto. To je težko poslušati, vendar je resnica.

Mladen Delin

Ptuj je zgodovinsko in kulturno mesto. Je idelano za kulturni turizem in vse kar sodi zraven. In kar je najpomembneje, sposobne ljudi je potrebno vključiti in v prid mesta izkoristiti njihov potenical☺.

SMS: Bo močna, številčna generacija ustvarjalcev, ki danes živi in ustvarja na Ptuju, zmogla ta preboj? V petih, desetih, 15-ih letih? S(m)o se ustvarjalci sposobni povezati v »močno fronto« za premik Ptuja še korak naprej? Kaj (nam) manjka? Kako bi lahko zmogli več? Kako bi kulturo lahko prelevili v kulturni turizem – posel? Po domače: kako bi kulutra ne bila »le strošek«, ampak »vir« zaslužka?

MLADEN DELIN: Naša generacija je dolžna, da prevzame odgovornost in napravi zavesten korak naprej. Mesto moramo zapustiti v boljši kondiciji, kot smo ga prevzeli. Edina možnost je, da se vsa ta velika številka sposobnih, izjemnih posameznikov, ustvarjalcev, kreativcev, managerjev, umetnikov oz. vseh, ki želijo preboj mesta in to vseh generacij in še kaj, poveže in se zave, da se mora pričeti aktivno vključevati v lokalno politiko. Druge možnosti ne vidim.

Ker je vsak popolnoma okupiran z reševanjem samega sebe, se ne povezujemo in s tem izgubljamo moč. Dokler v mestnem svetu ne bomo imeli svojih predstavnikov, je vse zaman.

Mladen Delin

Vendar bi zelo poudaril, da je festivalski turizem pomemben del in % gospodarstva. To pri nas še nismo sposobni slišati. Vendar je realnost zelo spodbudna. Pri festivalu, v katere občina vloži letno 40 000 eur in ta v mesto pripelje 30 000 obiskovalcev, je jasno da gre za zelo dobro naložbo. Vsak euro vložen v kulturni turizem se 7 krat povrne. In pri nas je statistika točno takšna.

Tukaj gre za večkraten učinek. Velik doprinos k nočitvam, gostinstvu, promociji Ptuja tako lokalno, predvsem pa globalno. Pa študentska dela, zaposlitve, povezovanje društev, zavodov, umetnikov, ustvarjalcev, skratka pogon žive sile mesta. Tako kot je to na nek način uspelo Kurentovanju, ki je postavil mesto na evropski karnevalski zemljevid. In letošnje je res dvignilo vse skupaj na nov nivo, zaradi česar je celo mesto nekaj dni živelo kot majhna zimska karnevalska metropola. 

SMS: Bi še kaj dodala, Mladen? Če ne, komu torej predajaš ti štefeto dobrega? Zakaj?

MLADEN DELIN: Ob koncu, se čutim dolžnega iskreno zahvaliti vsem našim zvestim obiskovalcem, ki podpirajo vrhunsko glasbeno kulturo, ter partnerjem, sponzorjem, donatorjem, sodelavcem in neutrudni ekipi Arsane. Ptujčani so nas od vsega začetka zelo podpirali, za kar smo jim neizmerno hvaležni☺ . Hvala za prijeten pogovor, štafeto pa predajam Tadeju Tošu, ki je postal pravi ambasador mesta.

SMS: Hvala ti za pogovor; tebi in festivalu želim vse dobro!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: