… uredništvu Ptujčana za …

…  anketo, kot jo je urendnica v intervjuju za Ptujcani.si nedavno napovedala.

Uvodoma: To se mi zdi zelo lepo in strašansko pomembno: da tisti, ki delajo v službi javnosti, držijo dano besedo. Na ta način se zaupanje v uradnike veča. Posledično boljše mislimo o lokalni politiki in upravljalcih mesta, če to, kar rečjo, tudi naredijo. Res lepo.
(Ko bo to stanadard, bomo verjetno nekoč v politični kulturi prišli do tja, kjer je danes npr. Avstrija: Ministrica za kulturo je – sama, mirno, brez, da bi jo kdo pozival – pred tedni odstopila. Ker je govorila, da bodo ukrepi za blaženje korona krize tudi za področje kulture, pa tega ni pripravila.)

Ploskanja vredna pa je tudi sama anketa v novem Ptujčanu.

Soobčani: zdaj pa anketo v čim večjem številu izpolnimo!
Prepričan sem, da bo pokazala, da Ptujačana radi preberemo. Bodisi v papirnati obliki, ali kot pdf datoteko.
Da bi morda kdo rad videl malo več te ali one vsebine, to se mi zdi normalno. In nikoli ne bo na papirju dovolj prostora, da bi bilo abosolutno po okusu čisto vseh.

Vsekakor: Ptujčan prinaša novice iz našega mesta in je dober mesečnik.

S Tadejem Tošem sva se pred … leti … (a je res že četrt stoletja?) … namaskirala za pusta v  “Ptujčana”. Kako? – Nase sva navlekla kartonske šaktle in jih polelpila s prvim izovdom Ptujčana. Gospod Slavko je bil takrat urednik … Se je pisal Brglez? Žur je bil v šotoru na parkirišču za avtobusno. Žal še ni blo mobitlov, da bi se selfala.

Vse številke Ptujčana – kot listanke! – na enem mestu

Ptujčan se je v vseh teh letih od takrat lepo razvil. (In tudi midva s Tadejem sva se in dobila tudi kak siv las, dva.)

Po mojem mnenju tiskani Ptujčan ne potrebuje nič bistveno novega.
Ta tir spročanja iz Mestne hiše – s pomočjo poštarja do občanovega nabiralnika -, je odličen!

Je pa čas zrel še za en, drugi tir: od občanov v nasprotno, drugo smer.
Ta izziv pa lahko omogoči izključno spletna oblika.

Vam povem primer?
Pred časom me je klicala gospa iz Maribora, ki je imela nek službeni opravek z gradom in parkom Turnšče. Izkazalo se je, da ne pozna dejstev, ki so bila že nekajkrat povedana in objavljena javno.
Kako naj bi pa tudi vse to vedela?
Morala bi prelistati vse pdf-je vseh starih Ptujčanov in v njih iskati, kar je bilo na to temo napisano. Ker ni bilo to vedno na naslovnici, bi morala pregledati prav vsa kazala, vseh tiskanih Ptujčanov. In seveda tega ni naredila. (Tudi jaz ne bi, preveč časa vzame.)
Če pa bi imela monžnost vtipkati v spletni iskalnik “Turnišče”, pa bi v sekundi dobila VSE na to temo. In se lahko bolje pripravila. (In mimogrede izpadla tozdevno bolj kompetentna.)

No, in čez deset let bo lahko nekdo, ki bi se zanimal npr. za temo “mestna tržnica”, le vtipkal v. iskalno polje “tržnica” in bo našel VSE zadetke na to temo. V manj kot eni sekundi!

Iskalnost, komenitranje, deljenje člankov, odprtost za prispevke občanov in hkrati sočasna priprava pdf-ja za tisk tiskanega Ptujčana – to čaka zdaj Ptujčana.

Čestitke torej mestnemu mesečniku za jubilej, ploskam za anketo, za držano besedo in še enkrat: občani, v čim večjem številu izpolnimo anketo in pohvalimo, pokažimo, da ga beremo, da nas zanima in da je dobro, da se Ptujčan razvija naprej.

Pripis:
Trenutna spletna stran MOP niti takšne listanke obstoječih pdf-jev, kot jo vidite tukaj zgoraj, ne omogoča.
(Sicer pa na tej povezavi najdete vse letošnje tiskane Ptujčane v obliki listanke – na Ptujčani.si, kjer je to že možno.)

Torej:

Čim prej prenoviti občinsko spletno stran in vanjo integrirati Ptujčana, da bo postal tudi i-Ptujčan.
Www.ptujčani.si je dovolj dober, delujoč zgled. Delamo ga občani za svoj hobi. Profi spletni Ptujčan MOP je lahko še veliko boljši.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: