Kje izvoljeni izvejo za voljo ljudi, ki so jih izvolili?

Sreda je – resda je …

Resda je … treba reči, da naši someščani-odločevalci prinašajo na mesto odločanja (v Mestni svet) številne dobre pubude svojih someščanov.

O tem sem pisal v prejšnji rubriki “sreda je – resda je …

Danes razmišljam dalje:

Kje pa izvoljeni someščani-odločevalci slišijo, zvejo vse to, kar bi bilo po volji ljudi?

1.

En odgovor je gostovo tale link:
http://www.ptuj.si/pobude_mescanov
Tu, na spletni strani MOP lahko torej vsak občan poda pobudo.
(Mimogrede: bi se dalo javno videti VSE pobude, ki so kdaj prišle? Najbrž ta hip ne, ampak po prenovljeni spletni strani pa bo to najbrž postalo stanadard.)

2.

Drugi je morda tale:
Čisto konkretne stvari, v smislu “popravit bi blo treba …”, lahko občani oddamo na: izboljsajmo.ptuj.si
(Spet mimogrede: tu se super vidi javno, vse, kar pride v “inbox” in tudi stanje zadeve!)

Mogoče svetnice in svetniki obiskujejo izboljšajmo.si ptuj in od tu črpajo predloge? Mogoče imajo svetniki inerni dostop do zgoraj omenjenih pobud občanov in tu črprajo svoja vprašanja in predloge?

Nam mogoče lahko kak izvoljeni svetnik – svetnica pove, kako pride do volje občanov?

Fajn se mi zdi, da “neka opcija, zastopana v MS”, običajno povabi na svoje sestanke javno vse občane. Ker potem lahko občan, ki to želi, pride tja in da pobudo, ki naj bi jo potem svetnik posredoval med odločevalce.

Berem včeraj, da bodo na naslenji seji MS odločali, ali odstopiti od kandidature za EPK2025 ali ne. Kako bodo torej izvoljeni izvedeli za voljo ljudi? A vidimo, da ni dovolj reči: “Neko nedeljo, enkrat vsaka štiri leta jih mi izvolimo, potem pa je za štiri leta že vse odočeno. Ko smo izvolili te, ki sedaj sedijo v MS, teme EPK25 še sploh ni bilo!
In naprej: Če bi bilo dovolj preprosto reči: “naj odločajo po svoji vesti”, potem bi raje videl, da v MS sedijo profesionalni strokovnjaki za vest: npr. ugledni sodniki, zaupanja vredni župniki, psihoterapevti, računski sodniki, varuhi človekovih pravic, častite sestre …
Zato ne velja in ne more veljati: “Enkrat ga obkrožim in potem on 4 leta glasuje zame po svoji vesti”. Veliko bolje je tako, kot je v osnovi tudi mišljeno:
“Enkrat ga obkrožim – potem pa on 4 leta prenaša v MS voljo volivcev. Izve pa jo na ta in ta in ta način …”

***

Nekoč mi je – dobronamerno, kakopak – “svetoval” nek prijatelj, ki bere moje zapiske, približno takole:

Daj, Samo, ne jemlji lokalne politike – pardon, samouprave kot praviš, tako resno, no! Saj ni to tak resno mišljeno, da bo narod nekaj govoro, kaj bi rad … Saj te veš, da se ovih par tam gori zmeni. In pol ma pač teh par nekaj o tega; za vse ostale, za norod, pa je itak samo važno, da zgleda, da je blo vse demokratično in po predpisih.

Neimenovani, dobronamerni.


Ko lokalne samouprave ne bom več jemal resno, več ne bom šel volit.
Ker pa hodim volit, jo torej želim “jemati resno”. (Ja, poznam tudi tisto cinično: Če bi lahko volitve kaj spremenile, bi bile prepovedane.)
Ker se z orodjem demokracije včasih kresnemo po prstu, ali udarimo mimo, še to ne pomeni, da se ga je treba “bati” uprabljati ali ga takoj zavreči. Orodje je treba najprej sploh hoteti uporabljati. Če “mu daš mir” je sigurno z veseljem v kotu, nedotaknjeno, vedno bo zgledalo sijajno, “ko novo”…. Potem pa znati vse bolje in bolje z njim rokovati in ga uporabljati. In ga z rabo tudi preoblikovati, brusiti, vzrževati, nenehno popravljati in izboljševati. Mamin stari ročni kavni mlinček je isto tako zmlel kavo; današnji je hitrejši, tišji, finejši, boljšji. Z orodji predstavniške demokracije je isto: da se jih izboljševati.

Mislim, da je do takrat, ko bo neposredna demokracija zamenjala predstavniško – in to, vemo, še ne bo prav kmalu -, možno izboljšati to, predstavniško demokracijo, ki jo imamo.

Da bi naši predstavniki – izvoljeni someščani/odločevalci še lažje izvedeli za voljo ljudi, predlagam:
 1. Da “navadnim občanom” damo možnost, da o svojih pobudah in vprašanjih pišejo javno v javni mestni medij. (Glje delujoč zgled: tukaj).
 2. Da odločevalci navadnim občanom javno povejo termine, kje in kdaj lahko sami pridejo v živo na sestanek mestno-svetniških “opcij” in jim predstavijo svoje pubude in predloge.
  (Verjetno se bo občan X odločil in šel svojo pobudo predstavit opciji, v katero polaga največ upanja. Ali dvem, trem, na katere najbolj računa. Na ta način bi ta opcija pridobila morda en sijajen predlog več. In opcija, kjer bi ljudje videli, da sliši njihov predlog in se zanj bori do uresničitve v praksi, bi verjetno vse bolje in bolje prosperirala. Mogoče bi se opcije celo borile za najboljše ideje in hotele pridobiti ali zgenerirati čim več čim boljših idej.)
 3. Da se “pobude meščanov” na spletni strani občine odprejo in so vse vidne javno.
Možne posledice zgornjih treh predlogov?
 • Občani ne bomo nikoli več mogli reči, odločevalci ne poznajo volje ljudi; posledično bomo ljudje vse bolj zadovoljni, ko bomo videli, da so odločevalci voljni poslušati, slišati in odločiti v skladu z voljo ljudi.
 • Javno predstavljene pobude someščanov bodo morda dobile somišljenike, podpornike, sotrudnike, … in pobuda, ki bi se zdela dobra številnim meščanom, bi verjetno zeli hitro prišla na dnevni red razprav odločevalcev.
 • Navadni občani bomo vse bolj zaupali svojim izvoljenim soobčanom.
 • Na lastni koži bomo spoznali, da na to, v kakšni občini živimo, lahko čisto praktično vplivamo tudi sami in smo tudi sami del sprememb na (še) bolje.
  (Ali smo del še naprej znanega starega problema ali pa del nove rešitve.)
 • Lokalna “politika” bo zgubljala status bav-bava “ovih-tam-gori” ali “lokalne variante parlamentarnih igric” in bo postajala vse bolj to, kar je v osnovi mišljena: lokalna samo-uprava “navadnih” občank in občanov.

***

Pridodnjič v rubriki sreda je – resda je …:
EPK book-la v času, ko je v zraku misel na odstop


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: