Šopek planik od peka Martina

Martin Korent pošilja gospe Mariji Korent šopek Planik.
Ženi? Sestri? Kdo bi to vedel?

Vojaška pošta 53, enota pekov 22 … (Feldost 53 – gebirge Bäckerei 22) gre za rezervno enoto …

Enota je bila nekaj časa na območju Soče malo v Italiji malo v Sloveniji…

To se je dalo izbrskati na netu.

Zgodba, ki se mi zdi primerna za to skromno kuverto z neprecenljivo vsebino, pa sem prepričan, da gre nekako tako:

Služenje vojaščine takrat ni bilo kar tako, da si spal doma pol pa malo ven v naravo pogledat, ali vse štima. Od enega do treh let si bil z doma. In kot kaže je Martin bil pek, bil je pri kruhu.

Ker je hotel presenetiti svojo drago ženo Marijo za obletnico poroke ali mogoče za božič ali pa kar tako, da ga ne pozabi, je frajer nabral polno kuverto planik.
Saj do najbližje cvetličarne v letu 1920 ne merimo v km ampak v letih, ker do prve cvetličarne, ki jih danes poznamo je bilo še potrebno dosti časa …

Jaz ga niti malo ne obsojam za to dejanje. Ker danes spreminjamo zakone v škodo narave …

Težava z nabranimi cvetovi planik pa je dosti večja, kot bi si mi to lahko predstavljali.

Planika je prva rastlinska vrsta zavarovana na Slovenskem, simbol Alp.

Tedaj so namreč planike množično nabirali in prodajali.

Da so se ohranile še danes, gre zahvala deželnemu Zboru Goriške in Gradiške, saj je na njihovo pobudo cesar Franc Jožef podpisal zakon o zaščiti planike. Zakon je začel veljati z objavo dne 18. junija 1896, objavljen je bil v treh jezikih: slovenščini, italijanščini in nemščini. Temu zakonu so še sledile druge dežele in tako je leta 1898 bila planika zavarovana tudi na Štajerskem in Krajnskem območju.

Martin je vedel, da iz vojske ni prav pametno pošiljati kuverte nabasane s planikami… kaj veš, kakšno kazen bi skasiral. Lupljenje ene tone krompirja bi še bilo najmanj … če se mene vpraša.

Iz žiga na kuverti se vidi, da je bila poslana iz Ptuja dne 18. decembra 1920.

Torej bi lahko bil božični šopek za Marijo. Kot kaže, je on praznoval novo leto pri vojakih in prosil prijatelja, da je kuverto oddal na pošti na Ptuju med potjo domov. Je bilo bolj varno zaradi vsebine poslati kuverto iz mestne pošte ne vojaške…

Znamka na kuverti je Verigar, da se ve da je to prva slovenska znamka z motivom sužnja, ki trga verige, ampak to je že druga zgodba za kdaj drugič …

Marija Koren je bila doma na naslovu sv. Bolfenk v Slovenskih goricah – Črmlja (Trnovska vas)

To je tu…

Ali najdemo njene vnuke?

***

Več starih razgednic in znamk najdete na: https://www.facebook.com/postcardsstamps/


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: