Najslabša novica na Ptuju v 2.19

Nedavno sem objavil članek Najboljše na Ptuju v 2.19. Ker pa je tam, kjer sije sonce, nujno tudi senca, sledi zdaj še komplementarni članek. O tem, kar mi je bilo lani najmanj všeč:

Veliko mladih  pravi, na Ptuju ne vidi svoje prihodnosti (prek 50 %, če se ne motim).

To je sporočil konec leta 2019 nek uradni občinski organ, mladinski sosvet ali nekaj takega. Popravite me. (Ni mi pomembno pravzaprav, kako se mu reče in ali gre za procent več ali manj.) Novica je padla na “krasno” podlago: vsak drugi mladi v Sloveniji, se za politko ne zanima (vir Tv Slo).

Lahko si seveda rečem: fejk informacija; anketi ne verjamem; vzorec ni reprezentativen; anketiranje je izvedel nekdo, ki želi nagajati (kaj pa vem: županji, kaki drugi politični opciji itd.), nekdo, ki ima slabe namene itd. Bolj sem domiselen, več teorij zarot si znam izmisliti.

Lahko pa preprosto pogledam mlade, ki jih poznam: Študirajo, končujejo fakse ali že delajo malo prek študenta, ali pa že malo bolj zares; in v glavnem po pogodbi. In ko jih pobliže pogledam, vidim: ja, v glavnem ne hodijo volit. Ko pa jih vprašam, ali so vključeni v mladinsko-študentsko gibanje na Ptuju, me vprašajo:

“Stari, kaj te je to?”

“Saj vemo, kaj potrebujejo mladi: službo in streho nad glavo,” to nam nenehno govori Emerik Weigl.

Sam ne vem, kako se mladim da to dvoje. (Če kdo ve, naj pove.) Ne spoznam se ne na delanje služb ne stanovanj.

Se pa spoznam malo na to, čemur se učeno reče identifikacija (poistovetenje) in involviranost (biti v).

Zato bi predlagal, da se mladim da nekaj, kar se jim lahko da “jutri” in s čimer se bodo lahko poistovetili in čutili vključene. Vsekakor pa prej in lažje, kot je ustvariti nova delovna mesta in zgraditi nova stanovanja. 
In to je: možnost vpliva na njihov način. To pa je: na klik.

Ko bodo naslednje državnozborske in EU volitve, bomo spet jokcali, kako da mladim za politiko dol visi. Če kdo od politikov misli resno, lahko to hitro spremeni. Samo še pred temo o volilnem sistemu – proporcionalnem ali kombiniranem ali preferenčem glasu, okrajih itd. … že kar “jutri spremeniti volilno tehniko: volitve na klik, pa bodo videli, kako se bodo mladi povezali in kako bodo šli na volitve!

Kakšna je poprečna starost recimo v našem mestnem svetu? Ve kdo? Koliko mladih do npr. 30 let sedi v njem? Ali pa do 35?
Prepričan sem: ko bo več maldih sedelo v mestnem svetu, bodo mladi tam želeli razpravljati o drugčnih temah, drugače bodo želeli deliti skupni denar in imeli bodo drugačne prioritete. Nujno. Vsekakor. Nedvomno. (Pa ne mislim, da aktualne teme in prioritete niso “prave”. Mladih pač v politiki ni, to pravijo sami. In če bi bili, bi v politiko prinesli njihove, svoje teme.) 

Kakšne?
Če si upamo zvedeti odgovor, jim čim prej odprimo – in to na njihov način! – vrata v svet odločanja. Njihov način pa je: klik na telefonu.

Tako kot so babice in dedki radi šli po maši na volišče, takoj po prvi, da ne bi kaj zamudili, tako se bodo mladi zelo zelo hitro omrežili, povezali in – naklikali, kar si želijo.

Kdor je dober v računstvu, naj si zračuna, kam vodi ta trend, ki ga kaže podatek v prvem odstavku zgoraj.

Saj si ne želimo, da bi poleg slovenske arheološke prestolnice postali tudi gerontološka?

Na mladih svet stoji, pravijo. Starejši.
Če pa mladi pravijo, da na Ptuju ne vidijo prihodnosti zase, bi to moralo pomeniti za skupnost alarm najvišje stopnje.
Zamajati bi se nam moral naš mali, lokalnoskupnostni svet.

Vendar sem optimist.

Volitve na klik so v resnici samo vprašanje časa. Strici in tete, ki jim je z volitvami, takšne kot so (volilni sistem in tehnika), dovolj lepo, seveda ne bodo radi poslušali o volitvah na klik. 
Ampak teme kot so: državljanska vzgoja, participatorni proračun, volitve pri 16-ih letih, neposredna demokracija, e-volitve itd. bodo karte jutri, pojutrišnjem dodobra premešle.

Na Ptuju so mladi že povedali svoje – da na Ptuju ne vidijo svoje prihodnosti.

Zdaj je samo vpašanje: bomo gledali stran in čakali, da že nekak bo, ker nikdar ni tak b’lo, da ne bi nekak b’lo, ali pa bomo aktivno šli po poti vključevanja, participacije in opolnomočenja vsakega mladega v zavedanju: skupnost si tudi ti.

Katero pot bomo ubrali? Odločevalci, kaj boste konkretno spremenili, da bodo mladi videli (tudi) na Ptuju svojo prihodnost? (Ne mi zdaj reči, da ne vem, da volilna zakonodaja ni stvar občine. Občinsko politiko delajo tudi ljudje, ki imajo svoje “centralne izpostave” tam, kjer se pa taka zakonodaja sprejema. In spreminja.)

Brez uspešnega vključenih mladih v prihodnosti ne bomo lokalna skupnost, ampak brezupnost.

***


Mnjenje pisca članka ne odraža stališč, vrednot in pogledov … uredništva – se običajno reče. Zato ne, ker uredništva sploh ni! Vsak občan je na strani ptujcani.si sam svoj urednik: uredi svoje misli in pove, kar ima. Ker med ptujcani.si verjamemo v pisan, raznolik, sprejemajoč in toleranten Ptuj razlik, veselja, brbotanja in kresanja pobud, zamisli in idej.


Tale lepa slovenska popevka bi lahko bila himna mladih … (klikni in jo poslušaj , res je lepa).


Zgradimo si, daleč proč od dolgočasja,
Mesto mladih fantov in deklet.

Zgradimo si, mesto sanj in mesto smeha
Mesto mladih radostnih ljudi.

Z visokim zidom, se bomo ogradili.
Nikomur dovolili v to mesto svojih sanj.


Dekle in fant, ki sta se zaljubila.
Ne bosta se ločila v tem mestu nikdar več.

Zgradimo si, za prijateljstvo to mesto.
Za ljubezen in za mir za vse.

Mesto, mladih, mesto mladih, mesto mladih,
radostnih ljudi!KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: