MOP “meče vun” splet – no, okno v svet?

Čuševa skupina je v svojem letaku omenila nekaj na temo digitalizacije, Iljevec je v MS predlagal, da ptujcani.si pridejo pod MOP – in že je završalo: o prenovi občinske spletne strani .

Če se komu ljubi brati: tukaj so štirje zapisi na temo, kakšno spletno stran bi lahko imela moderna občina na začetku 21. stoletja. Stari so pet let, ne pa tudi čisto zastareli.
(Pisal pa sem jih, ker sem verjel sloganu prejšnjega župana: Pregledno – učinkovito – uspešno. Preglednost brez pregledne spletne strani mesta pade na prvi stopnički. Zdaj zapise “izkopavam”, ker je slogan aktualne županje pred volitvami glasil: Povezani zmoremo več. In splet lahko povezuje – volivce z izvoljenimi: hitreje, ceneje in predvsem dialoško. In samo, kjer sta dialog in debata, lahko kaj več rata. Več od tega, kar je.)

Huda debata se je razvila ped časom na medmrežju. Huda pokušina verbalno preverjanega možnega, dobrega, boljšega, najboljšega in nenajboljšega. In ta debata je bila super; kajti

le kjer je debata, lahko kaj rata.

Pa sploh še ne vemo, kaj bi MOP tozadevno sploh rada; in ali sploh kaj.

Splet je okno v svet.
Ko doma “mečemo ven okna”, jih lahko zamenjamo s plastičnimi, lesenimi, aluminijastimi, kombinacijo aluminij-les … lahko pa jih samo prefarbamo. Vse ima svoje prednosti (in slabosti).

Kako se lahko za 700 EUR na leto občinska spletna stran:
  • iz monološke spremeni v dialoško,
  • tiskani mesečnik Ptujčan postane spletni časopis,
  • kako se lahko zbira in prikazuje javno, kaj predlagajo svetniki,
  • kako lahko predlagajo in sprašujejo tudi občani,
  • kako lahko nastaja koledar dogodkov in s tem že zametek nekakšne mestne kronike?

Odgovor je spletišče ptujcani.si. Občini smo ga občani pripravljeni pokloniti za strošek 0 EUR = for free.

Ja, če želiš nagovoriti mesto in svet – ti lahko še kako pomaga splet.

Res je spletno okno, s katerega trenutno govorijo županja in svetniki, pač potrebno (milo rečeno) ofrišanja.
(www.mop.si – imam v mislih).

Ko/če bomo videli javni poziv, razpis MOP za prenovo njene spletne strani (kaj bi sploh rada in koliko ima za to denarja, ali po domače: a si želi nov bicikl ali fička ali mercedesa), pa bom morda skupaj s kašnimi programerji in Darkom – strokovnjakom za WP, oddal ponudbo še sam.

Dotlej pa – še enkrat – : ptujcani.si so ta hip najhitrejša, najcenejša in najučinkovitejša možna prenova spletne strani MOP.

Najcenejša za vse vsebine, ki jih danes kažejo navzven, javno. Če pa tečejo na občinski spletni strani tudi kakšni interni procesi – zapisniki sej, stenogrami, glasovalni “aparat”, seznami, intranet … itd., pa word press za 700 na leto ne bo dovolj. No, seveda: če procesi med občinskimi pisarnami, svetniki, strokovnimi službami – in občani! – ta hip … ne tečejo integrirano in če se to, kar vidimo javno na strani http://www.mop.si, ne “napaja” iz teh internih procesov, potem je zdaj priložnost tudi za to: digitalizacijo in integracijo procesov. (Po domače se bi reklo: dvojno delo, pretipkavanje … dandanes ni več potrebno.)

Skratka: če http://www.ptujcani.si ni najcenjši in najhitrejši način, da se prenovi to, kar kaže MOP ta hip javnosti , čakam, da kdo naredi cenejši in hkrati boljši predlog. Delujoč valjda.
(Nič govorit, kar pokazat, prosim.)
Kajti, kot je dejal Dodo:

Najbolje razložiš tako, da narediš.
Lewis Caroll: Alica v čudežni deželi

***

P.s.
Medtem sem prebral odgovor svetniku Iljevcu na njegovo pobudo, da naj MOP integrira ptujcani.si v svojo spletišče:

Odgovor: V mesecu februarju bo imenovana projektna skupina za prenovo spletne strani Mestne občine Ptuj katere naloga bo vsebinska in oblikovna prenova spletne strani Mestne občine Ptuj. Projektna skupina bo med drugim pregledala spletne strani občin in ostalih spletnih mest ter pripravila izhodišča za izbiro najprimernejše rešitve.
Pripravil: Alen Jevtović

Super. Torej bo: vsebinska in oblikonva prenova.
Dodajam še: potrebna je tudi tehnična prenova in prenova arhitekture strani. Ki bo uporabniku prijaznejša. Ki bo delovala na način “responsive web designe”. Ki bo omogočala vključevanje in feed back uporabnika.

In če se že prenavlja občinsko okno v svet: se mora lahko sočasno posodobijo s pomočjo IT-ja tudi delovni procesi znotraj hiše . Če se podatki ustrezno zajamejo pri viru, se jih lahko na spletu prezentira BREZ vmesnega pretipkavanja. Brez dvojnega dela. Primer?
Ko nekdo npr. napiše članek za Ptujčana, ga lahko kar sam naloži v administracijo, urednica ga po potrebi uredi, lektor pregleda prispevek v isti administraciji, urednica prilepi izbrano fotografijo, in odkljuka “objavi”. Nič papirja, nič pošiljanja, nič čakanja. Danes dogodek, jutri objava. In seveda: to lahko naredita tudi od doma ali s terena, med vikedom itd.

Zdaj bi s prenovo spletne strani mesta lahko začela sočasno in samodejno nastajati mestna kronika. Pogoj? Le eden: vse dogodke se vnaša v skupno administracijo. Rezultat: mestna kronika. Iskalna po številnih ključih. Brez zaposlenega mestnega kronista.


Aja, oglašam pa se glede spletne strani občine zato, ker se v svoji službi vsakih toliko let ukvarjamo z istim vprašanjem: Prenovimo spletno mesto? V 13-ih letih smo jo štiri krat.
Katero? Tole: www.sigledal.org. Zato se imam – to bom zdaj izrekel zgolj zato, ker so taki, ki imajo radi na ustih besedo “kaj bo rekla stroka?” – za strokovnjaka.


Alen Iljevec, Andrej Čuš, Nuška Gajšek: “Skupaj zmoremo več” je misel, s katero se je poistovetilo največ občanov.
Zdaj imate (še eno) praktično priložnost, da stopite skupaj in nam občanom naredite kaj več kot to, kar že itak imajo vsi (druge občine, šole, vrtci, mesarji, avtokleparji): spletno stran za dialog med izvojenimi in volivci po meri 21. stoletja.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: