Jože Erhatič, ribič – jubilant

Verjetno najstarejši še aktivni ribič v SLO

Pogovarjal sem se: Ignac Habjanič

A veste , da imamo na Ptuju verjetno najstarejšega ribiškega navdušenca, ki še občasno lovi ribe? Ja, to je upokojeni inšpektor za varstvo pri delu Jože Erhatič, ki bo 11. aprila praznoval svoj rojstni dan.  Na svet je privekal leta 1933.

IH: Jože, kako se je začlelo, tole z Vašim ribištvom?

JOŽE ERHATIČ: Oče mi je ko sem bil star pet let za božič kupil prvo ribiško palico in tako sem začel s starejšima bratoma in očetom spoznavati osnove ribolova.

Leta 1958 sem se včlanil v Ribiško društvo Ptuj in ostal vse do danes, ko sem njen častni član.

IH: Ampak, bile so tudi funkcije …

JOŽE ERHATIČ: Ja, poleg tega, da sem član omenjene RD, se bil tudi član UO RD Ptuj, predsednik zveze RD Ptuj, ki je povezovala RD Ptuj, RD Ormož, RD Studenčnica Ptuj in RD Majšperk, predsednik RD Ptuj 1975-1995, poleg tega sem bil še ribiški sodnik na nivoju mednarodnega značaja, predsednik za novo sprejete ribiče in vodil uvajanje ter usposabljanje le teh.

IH: Kakšni so torej spomini? Je bilo nekoč kaj drugače v ribištvu?

JOŽE ERHATIČ: Na to mojo ribiško-ribolovno preteklost imam zelo lepe spomime saj so bile vode takrat veliko bolj čiste in tudi z obilico rib. Je pa res, da sedaj lovim bolj poredko in se udeležujem le spominsko-memorialnih tekem in tudi tekem za ribiškega carja, namreč kot pomoč pri hoji uporabljam palico kar pomeni, da je istočasno težko obvladovati dve palici.

Jože Erhatič

Povsod, kjer se pojavim mi uslužni domačini dodelijo lažje dostopno lovno mesto in tudi pomagajo mi pri prenosu ribolovnega pribora za kar se jim tudi ob tej priliki lepo zahvaljujem.

Moram pa z veseljem priznati, da sem dobrodošel pri vseh ribiško-ribolovnih društvih, ki jih je v Spodnjem Podravju kar nekaj.

Maks Sakelšek, Erhatič Jože, Janez Horvat

IH: Ste pa tudi ribiški car …

Ja, kljub velikemu številu pokalov in priznanj mi je komaj na stara leta uspelo osvojiti naziv ribiškega cara. To je bilo na tekmi pri ŠRD Markovci leta 2015 in sem tako bil verjetno najstareši ribiški car v Sloveniji s starostjo 83 let.

Dogodek je bil objavljen v kar nekaj časopisih in od nikoder ni bila demantirana ta novica. Je pa res, da me je po tem dogodku poklicalo kar nekaj ribiških prijateljev, s katerimi že dolgo nisem bil v stiku in me ob čestitki vprašalo: ” JOŽA, KE TI ŠE ŽIVIŠ?!”. 

Bil sem tudi član zelene bratovšine lovske družine Jože Lacko Ptuj, vendar kot sem že omenil mi hoja pri teh letih dela kar nekaj težav in nisem več aktiven.

Mladim, ki včasih ne vedo kaj bi sami s seboj počeli v teh turbolentnih in negotovih časih » in so morda tudi malo preveč pametni«, priporočam včlanite se v ribiške vrste in se ob vodi ter lepi naravi sprostite in pozabite na vsakdanje tegobe in skrbi. 

IH: Gospod Jože, za Vaš rojstni dan Vam ribiški kolegi želimo vse dobro predvsem zdravja, kapitalnih rib in da bi bili še dolgo z nami! Na zdravje in lep ribiški pozdrav: DOBER PRIJEM!

Fotografije: Srdan Mohorič

JOŽE ERHATIČ: Hvala tudi vam, vsem; hvala. Lepo ste me presenetili …

Bodimo doma in ostanimo zdravi .


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: