Lisičje domislice Črtomirja Freliha na ogled na spletu

Serija humornih karikatur, ki jih je grafik in slikar Črtomir Frelih narisal v premoru od “premišljevanja o resnih stvareh,” bo na ogled postavljena kot spletna razstava v sodelovanju s kletjo KOGL. Po eno izmed 18 izbranih karikatur bodo dnevno objavili na Facebooku in Instagramu, neučakani pa lahko celoten zbir vidijo na kogl.net.

Zakaj si je želel Frelihove Domislice posredovati ostalim, je Franci Cvetko pojasnil: “Pred dnevi, med bežnim telefonskim pogovorom, ki običajno zveni kot dialog med Statlerjem in Waldorfom na balkonu Muppet Showa, mi Črt na vprašanje ‘Kaj počneš?’ odgovori z nekaj poslanimi risbami. Jih pogledam, se ob njih nasmejim in sklenem, da njihovo hudomušno, norčavo, zabavno in časom ravno prav zbadljivo vsebino podelim z vami. Črt se je s predlogom strinjal; naši oblikovalki Maša in Petra sta ob tehnični pomoči Luka Lisičje domislice objavili na naši spletni strani in omenjena vsebina je pred vami.”

Črtomir Frelih, ki ob umetniškem ustvarjanju poučuje grafiko in grafično tehnologijo na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani (PEF UL), je humor tudi raziskoval: “Praktični interes za humor je pri meni že dolgo navzoč; že od osnovne šole plačujem davek zanj. Teoretični interes se je zbudil kasneje. In eden najbolj poučnih stavkov je bil, da nobena stvar na svetu ni tako smešna, kakor poskus napisati kaj resnega o humorju. Vsem različnim teorijam in raziskovalcem je skupna ugotovitev, da humorni učinek tvori neko neujemanje. Cartesius je prefinjeno zapisal, da »humor sklepa in razvezuje nedovoljene poroke med pojmi«. Spet nekdo drug je opazil, da ima humorni smeh dve fazi: prva je režanje ob grozi, da logika ne zdrži in se v njenih razpokah za hip pokažejo grozote kaosa, ko pa se ta vrzel zopet zapre, pride blaženi nasmešek ugodja, ker mreža logosa zopet tesni in ker je kozmos premagal kaos.”

Lisic ni izbral naključno: “Pri vseh narodih ima lisica pomembno mesto v bajkah, povestih, pravljicah. Zdi se, da je pri Slovencih tega še posebej veliko. Razlagam si, da majhen narod na križišču narodov ne bi uspeval, če bi se zanašal samo na svoje pozitivne lastnosti, marveč je bilo treba vključiti tudi druge, manj odobravane oblike vedenja. Seveda pa se s tem ni lepo hvaliti, zato na to občutljivo mesto raje postavimo drugega. V lisičjih zgodbah bi v resnici morali nastopati ljudje, če to ne bi bilo grdo, nemoralno, nespodobno ali celo nevarno. In tako lisice lahko povedo marsikaj, česar si sami ne moremo privoščiti. Nobene zvestobe ni v teh šalah in tudi nobene ideološke uporabnosti. Če pa le sprostijo kakšno napetost, ugriznejo dolgčas, prelisičijo zlobo, potem si zaslužijo našo pozornost.”

Oglejte si razstavo!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.