Podatki o kakovosti zraka vznemirjajo javnost

Luka Žižek, svetniška skupina SD, je posredoval pobudo št. 619/14: V medijih smo ta teden zasledili članek, ki je vseboval kar nekaj podatkov o kakovosti zraka in so vznemirili javnost. Prosi pristojne službe, da podajo pojasnila. Ker je zadeva še kako aktualna, prosi, če se ta tematika obravnava že na 14. redni seji mestnega sveta, saj se na ta pojasnila ne more čakati mesec dni.

Odgovor: Na podano pobudo je že na seji 21. 2. 2020 bilo podanih več pojasnil.

Županja je povedala, da je pobuda prispela 20. februarja 2020 in so zaradi aktualnosti na sejo povabili Uroša Lešnika z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, da poda strokovna pojasnila, saj je bil članek v medijih skrb vzbujajoč.

Uroš Lešnik je povedal, da smo se na Ptuju sedaj prvič srečali s to tematiko, medtem ko se v drugih občinah, npr. Maribor, Ljubljana, Kranj, Murska Sobota in v Zagorju, soočajo s tem problemom že dlje in imajo tudi programe ukrepov, s katerimi poskušajo izboljšati kakovost zraka.

Dejstvo je, da je bilo na merilnem mestu v Spuhlji v januarju 2020 17-krat prekoračena dnevna mejna vrednost delcev PM10. Situacija je bila v celotni Sloveniji podobna kot v Spuhlji, tudi v centru Ptuja pri bolnišnici 12 preseganj dnevne mejne vrednosti PM10, v centru Maribora 15 preseganj, v Ljubljani 15 preseganj, v Grosupljem 21 preseganj.

Žal ugotavljamo, da je bila kakovost zraka povsod po Sloveniji slaba. V januarju smo pol meseca imeli zelo veliko toplotno inverzijo, hladni zrak je bil ujet v prizemni plasti zraka in se onesnaževala, ki jih ljudje generiramo, niso mogla širiti in redčiti. Če se pogleda gibanje preseganj v mesečnih poročilih čez vse leto, se ugotavlja, da se preseganja pojavljajo izključno v zimskem času, ko so meteorološke razmere drugačne kot poleti, vendar je pozimi ob prometu in proizvodnji prisotno še kurjenje na individualnih kuriščih, po navadi na les, in to zelo onesnažuje zrak.

Iz izkušenj meritev v Mariboru in okoliških občinah ugotavlja, da je zrak lahko bolj onesnažen zunaj mestnih središč kot v samem mestnem središču, in Ptuj tu ni izjema. Generalno gledano pa je bilo povsod po Sloveniji enako slabo in bi bilo treba nekaj narediti. Treba bi bilo sprejeti ukrepe, da bi se te koncentracije znižale, saj ti delci v zraku dejansko škodijo vsem, predvsem pa zdravju otrok, starejših in občutljivi populaciji.

Županja je zagotovila, da se bo stanje spremljalo tudi v bodoče.

Pripravila: mag. Zdenka Bezjak


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.