KKK – Kurent Klemenčičeve, Kerblerjeve pa “slike”

Razstavišče ptujske knjižnice je bilo nocoj pretesno; sedelo se je na tleh in stalo. Viselo z “balkona”.
Kurent Liljane Klemenčič, začinjen s fotografijami mojstra Kerblerja, je pritegnil mnoge.
S Ptuja in od drugod. Mlade in malo manj mlade. Kot se za pravljice – ki so, vemo, za velike in male -, spodobi.


Knjige seveda še nisem prebral. Povem torej le to, da je gospod z naslovne slike na gosli prekrasno godel, Liljana, kakor smo je vajeni, lepo pripovedovala, mojster Kerbler lapidarno poantiral in založba Pivec profesionalno prezentirala.

Kdor je nocoj zamudil – lahko v sredo v Muzikkafeju sreča isti tandem, kaj tandem, trojec, na Hudi pokušini.

In kurenti seveda niso manjkali. In kupica ter krofi tudi ne.


Sem razmišljal, ko sem se vračal domov, kako bogato s kulturo je to mesto. Že spet o tem razmišljal. In se znova spraševal, ali bo končno kadaj v kakšnem občinskem strateškem razvojnem aktu kultura tudi zapisana na prvem mestu. (Ker ta hip v še vedno aktualni in v MS legitimizirani strategiji 2015 – 2025, ni.)

Odlične ustvarjalce imamo, je rekla danes na radiu Uršula Cetinski, šefica Cankarjevega doma, in odlično publiko, dodala. Le oni, tretji del da umanjka (je bil nejen komentar na odsotnost nacionalnega kuturnega programa.)

To velja tudi za Ptuj. Festivali, poletni, zimski vrhunec – kurentovanje … Ustvarjalci in publika. Čez vse leto imamo marsikaj, kar nimajo mnogi mnogo večji od Ptuja.
Pa saj “kulturnega programa” v obliki resolucije na Ptuju niti ne potrebujemo. Proračun pokaže vse. Resolucije so lahko le mrtva črka na papirju (in zadnja občinska omejena je najbrž točno to). No, ne škodi, če so črke modre in dalekovidne ter blagohotne. A samo od mastnih črk še mastnih krofov biti ne more.

Treba bo prebrati Liljaninega Kurenta. Cankarjevega znamo verjetno že na izust. To, kar je prebrala za pokušino, je omamno zazvenelo. Tako nekako znano, domače, pa tudi rahlo boleče (ko je omenjala žice bodeče na mejah očetnjave.)
No, upam, da bomo najkasneje v času Ptuj EPK2025 gledali tudi novo gledališko uprizoritev Kurent. Po čisto novi dramski predlogi.

Hvala knjižnici za lep večer! Bravo.

Bravec Samo

P.s.:
Ker sem ga videl tam – ker ga človek pač težko spregleda – sem si mislil: Prav si imel, Vlado Forbici, ko si nekoč predlagal, da naj združi Ptuj vso umetnost pod blagovno znamko Art Ptuj. Mogoče bi, če bi kulutrniniki stopili skupaj, bili – kako se že reče – močnejši?
Stopit skupaj – biti zastopljeni in zastopani. Če ne drugega, pa nam lahko stopi.
V glavo, recimo.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: