Huda pokušnja! Liljana Klemenčič, Stojan Kerbler in Miro Munda, 26.2.2020

𝟔𝟗. 𝐇𝐮𝐝𝐚 𝐩𝐨𝐤𝐮𝐬̌𝐧𝐣𝐚! bo v znamenju Kurenta in, kot je v navadi, dobrega vina. Gostili bomo knjižničarko, odlično pravljičarko in biblio pedagoginjo 𝐋𝐢𝐥𝐣𝐚𝐧𝐨 𝐊𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐜̌𝐢𝐜̌, vrhunskega fotografa, letošnjega dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo 𝐒𝐭𝐨𝐣𝐚𝐧𝐚 𝐊𝐞𝐫𝐛𝐥𝐞𝐫𝐣𝐚 in vinarja Vinske kleti Munda 𝐌𝐢𝐫𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐝𝐨. Večer bosta povezovala urednik Založbe Pivec Nino Flisar in vinski publicist Jože Rozman.

Sreda, 26. februar 2020 ob 19:00–21:00

Muzikafe
Vrazov trg 1, 2250 Ptuj

Vabljeni, vstop prost!


📚 𝐋𝐢𝐥𝐣𝐚𝐧𝐚 𝐊𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐜̌𝐢𝐜̌ 𝐢𝐧 𝐒𝐭𝐨𝐣𝐚𝐧 𝐊𝐞𝐫𝐛𝐥𝐞𝐫: 𝐊𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭 (𝐙𝐚𝐥𝐨𝐳̌𝐛𝐚 𝐏𝐢𝐯𝐞𝐜, 𝟐𝟎𝟐𝟎)
Liljana Klemenčič nam pripoveduje zgodbo preprostega revnega fantiča, ki je zaradi izgube staršev moral iti že zelo majhen služit. Po sedmih letih mu je bilo dovolj službe in se je s prisluženimi sedmimi vinarji odpravil v svet. Ker je bil dobrega srca, je kmalu razdelil ves prisluženi denar in še svoja oblačila povrhu. A ker v pravljicah dobrota še nekaj velja, je bil bogato poplačan. Neobremenjeno se je podal med ljudi. Iz zgodbe razberemo, da ni prenašal vzvišene oholosti gospode in je imel izreden čut za pravičnost. Šegavost mu je bila v krvi, tako da se nam še dandanes posmehuje od zgoraj – s svoje postelje na polni luni.
Zgodba je napisana v lepem jeziku, besedilo je velikokrat rimano, namenjena pa je tako mladi kot odrasli publiki. Ob besedilu pa teče še ena zgodba – ta, ki jo odslikujejo vrhunske fotografije Stojana Kerblerja, dobitnika velike Prešernove nagrade za življenjsko delo 2020. Mojster je izbral fotografije v razponu petdesetih let, eno – polno luno, s katere nam maha Kurent – pa je posebej za knjigo posnel 10. januarja 2020.
👉 https://zalozba-pivec.com/knjigarna/kurent

🍷 𝐌𝐢𝐫𝐨 𝐌𝐮𝐧𝐝𝐚 – 𝐨𝐝 𝐭𝐚𝐦, 𝐤𝐣𝐞𝐫 𝐠𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐯𝐞𝐭𝐨
Začnimo s krilatico: Jastrebci pri Kogu so tam, kjer gorice cveto. Gre še naprej, ampak tisto je v zvezi s kravami in ni pomembno. Za nas je pomenljivo, da tokratni vinogradniško-vinski gost, Miro Munda, prihaja prav od tam, iz Jastrebcev. Ko ga izzovemo, naj pove nekaj vznemirljivega o sebi, kratko in jedrnato odreže, da je kmet, ki v vinogradu dela tako, da bi bilo njegovo vino čim boljše. In se prešerno zasmeje. Saj bodo vina govorila sama zase. Nedvomno, česar ne bodo povedala, bo dodal on, ker zna biti tudi prleško zgovoren in duhovit. Katera vina? Modra frankinja 2018, ta sorta ni ravno pogosta v teh krajih. Potem mogočni beli pinot 2015, redka priložnost okusiti ga kot sortno vino. In za konec Fuga Mundi 2007, bela zvrst v najvišji predikatni sladki kategoriji, in ne boste verjeli, še vedno v sodu. Vse to na pepelnično sredo, uf!
👉 http://www.nakogu.si/miro-vino/

ℹ️ Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Na dogodku boste knjigo lahko tudi kupili.

ℹ️ Soprireditelji: Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, Založba Pivec, www.thethirdwine.com, Zavod Itadakimasu Ptuj


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.