Sprehajanje psa iz avtomobila-Pasja zgodba 2

Sprehajanje psa iz avtomobila ali
Pasja zgodba 2

Pred kratkim se je veliko pisalo o pasjih nagobčnikih, vrvicah, lastnikih psov, odredbah, kaznih, čeprav sem vse skupaj (znova, saj ni novo) dojemala bolj kot opozorilo. No, po navadi se začne vsesplošna diskusija na to temo, ko kakšen pes koga napade, potem pa spet, kot po navadi….vse tiho je bilo.
Res je vse tiho. Nedavna medijsko ožarčena vest o poškodovani osebi s strani psov je utihnila. Menim, da bi bilo treba bolj »pogrizti« tistega lastnika živali, kot pa izpostavljati žensko in pse.
In čeprav je te dni portal in naše okolje, razumljivo,osredotočeno na kurentovanje, bom vseeno vskočila z drugačno tematiko, tik preden nas za nekaj časa povsem »razturajo« korantovi zvonci.

Pred PS: Resnica ni izkrivljena. Protagonist(i) ni(so) izmišljen(i).

Iti na sprehod je nevarno. Mnogi sprehajajo pse. Pravzaprav se psi sprehajajo brez lastnikov. Le-ti so sicer v bližini, ob potki, na cesti, se pogovarjajo z mimoidočimi, z drugimi sprehajalci, parčki parčkajo, neparčki klepetajo, mimogrede navržejo pogled za živaljo, ki je…tam nekje pač.
Pes, svobodno skakljajoč, brez povodca, brez nagobčnika, majhen pes, velik pes, takšen, ki ne vzbuja groze, oni, ki jo zelo vzbuja, takšen, ki te povoha gor in dol, ti pa ne upaš naprej, ker te, po pasji logiki, pes mora ovohati. In ko se te navoha, srečno odideš naprej. Saj kakšen te tudi sploh ne povoha, a vendar si oddahneš, ko vidiš samo še njegov rep. Vedno znova namreč ugotavljam nerazumljivo brezbrižnost ljudi, ki vodijo pse na zrak, med druge ljudi, neupoštevaje nekaj osnovnih predpisov, pravil, ki so menda nekje vendarle zapisana, ki bi jih lastniki vendarle morali uresničevati, kadar se s psi gibljejo na javnih površinah.
In tako sem na sprehodu, kamor grem zato, da si zbistrim um in padem v stanje brezmiselnosti, da se povežem z naravo, prav zares občutila »pasji« strah.

Bila sem med polji. Opazim počasi premikajoč se avto. Ob vozilu je sem ter tja skakljal velik pes. Malo sem, malo tja, malo do avta, pa vstran, pa spet na drugo stran, malo ob avtu…Obšle so me zle slutnje. Ni bilo možnosti, da se namenim v drugo smer, morala sem naprej proti »posadki«. Pes je renče pridirjal do mene, se zaganjal vame, ki sem stala kot kip, vdano, da bo, kar bo…Nisem se upala obregniti ob osebo, ki je iz vozila vpila, klicala psa k pokorščini, a pes ni ubogal. Človek iz vozila sploh ni izstopil, da bi pobasal psa, ga odvlekel vstran, le vpil je in ga klical k avtu. Tako neumnega in bebastega in skrajno neodgovornega in neverjetnega načina sprehajanja živali pač ne!
Končno se je žival premislila in stekla k avtu. Tisti hip sem stegnila jezik in nahrulila lastnika, ki je divje odpeljal. A le nekaj metrov naprej je avto zopet ustavil, počasi vozil in taisti pes, se je renče zaganjal sem ter tja po okolici naokoli, medtem ko je voznik s počasno vožnjo nekako sledil pasjemu sprehajanju. Upala sem, da na tistem koncu polja ni sprehajalcev.
Poklicala sem modre. V eni sapi sem seveda hotela zrecitirati, kaj sem doživela, kako neka oseba iz premikajočega se vozila sprehaja psa, ki je razdražljiv. Ampak: kdo sem, kje sem doma, mi je žival kaj storila itd. jih je zanimalo o meni, predvsem o meni, ne, kje je pes, kje je avto, kje je lastnik, nič o vozniku, vozilu- nič, o meni pa. Prekinila sem pogovor.
Ja, bila sem pomembna jaz, ki nimam iz avta sprehajajočega razdraženega psa.
Tedaj me je prešinilo, da naj gre vse skupaj v ppp..ozabo, saj sem jo odnesla brez ugrizov, čeprav je bil pes butal v moje noge in vse gor do obraza.
In – očitno je prišel čas sprehajanja psov iz počasi vozečega avtomobila, torej jih bomo kmalu sprehajali tudi od doma, z naslonjača, s pomočjo daljinca.

PS: Kolesarjem čelado (čeprav kolesarji ne grizejo), psom nagobčnike ( ker vsak pes grize), lastnikom psom pa vsaj srebrne povodce, če že ne zlate. Brezplačno, jasno. S hvaležnostjo, jasno. Saj bi vendarle šlo za vsesplošno dobro, Yees, to bi »palilo«.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: