… številnim soobčanom ploskam za …

… storjeno v dobrem letu od lokalnih volitev 2018.
 
Najprej naj povem: nisem član društva, ki mu ploskam.
To povem zato, da ne bo kdo mislil, da pišem po “službeni dolžnosti”. Ja, leta 2018 sem volili listo, ki je nastala iz civilno-družbene iniciative in tu pa tam društvu tudi kaj malega praktično pomagam.
 
Zakaj ploskam društvu, ki je staro le eno leto in ima le enega mestnega svetnika?
 
Pred volitvami je bilo v tej CdI največ govora o dvojem: o digalogu, ki ga ni, in o posekanem (drevju na) Ptuju.
 
Društvo je zasadilo v mestnem parku par dreves.
Ker vem, da so potekali pogovori v več smeri – tudi v smeri: posadimo drevesa ad hoc, “na črno”, ne da bi koga kaj vprašali, pa kaj bo, bo …, – ploskam, da so drevesa zasajena v dogovoru z MOP in Zavodom za varstvo naravne dediščine.
Ta dogovorjenost se mi zdi pomembna, ker bodo zaradi soglašanja MOP in zavoda za naravno dediščino drevesa tudi zalita, obrezana, vzdrževana …
Pričakujem sicer, da bo iniciaitiva glede zasajanja še naprej tečena ko mali froc. Ali pa kot “driska”. Da bodo “težili” z resnimi drevesnimi sadikami za na javen, skup(nostn)i prostor še naprej.
 
Iniciativa se je pred volitvami zavzemala za video snemanje sej MS.
Verjetno je svetnik društva v MS moral to dogovoriti še z mnogimi drugimi svetniki. Ali so drugi – z lahkoto! – to dogovorili z njim. Ni pomembno. Pomembno je, da zdaj lahko vsak občan, ki to želi, vidi, kaj govori in za kaj se zavzema “njegov” izvoljeni predstavnik v MS.
Ploskanja vredno.
(Odmislimo nerazumnost: da ni ob posnetku še dnevnega reda seje in da posnetek – zaradi lažjega najdenja tega, kar te zanima – ni razrezan na posamezne točke.)
 
Ko svetnike gledamo in poslušamo, se lahko kot občani npr. vprašamo: Diskutirajo naši predstavniki v MS o južni obvoznici? Diskutirajo v MS o plusih in minusih morebitne sežigalnice? Diskutirajo o problemu prebivalcev ob Ulici Jožefe Lackove? Diskutirajo o tem, kako bodo zasadili posekani Ptuj? Diskutirajo o tem, kako bi mesto (pre)dali mladim? Diskutirajo o tem, kako bi proračun čim bolj dali v roke ljudi? Diskutirajo o tem, kako beton-plati vdahniti življenje? Itd. itd. itd.
 
CdI se je pred volitvami zavzela za participatorni proračun. Nedavno pa je organizirala okroglo mizo na to temo.
Pogovor je izzvenel kot prvi korak k temu, da bomo nekoč v nekem deležu občani sami odločali o razdelitvi proračuna neposredno.
 
Iniciativa je zgradila spletišče http://www.ptujcani.si. Zato, da bi tiskani Ptujčan postal spletni in s tem dialoški.
Če ni dialoga, je monolog. In če je monolog, je to “monokracija”. Ali v najboljšem primeru “devetindvasetokracija”.
 
Demokracija pa je vladavina ljudstva. Časi so prehitri, da bi izvoljeni volivce slišali le vsaka štiri leta; premalo se je soočiti s stvarnostjo na štiri leta. (Podjetja že dolgo ne spremljajo svojih rezultatov le enkrat na leto; vsak mesec hočejo vedeti, kje so, in na osnovi tega sprejemajo nove odločitve.) Tudi živa lokalna skupnost ni štiri leta mrtva stvar. Le živahen, sproten dialog lahko “demokracijo političnih strank – strankokracijo” prelevi v polnokrvno demokracijo = vladavino ljudstva z lokalno samoupravo.
 
Lokalna skupnost prihdnosti bo čim bolj neposredno demokratična, ali pa bomo gledali v lokalni skupnosti predstave, ki bodo “ekspoziturne” variacije na temo, še(ri)fov političnih strank “v Lublani”. Zato je potrebna deljubljanizacija, zagotovo; čim prej.
 
Tako.
So “opcije”, ki upravljajo s Ptujem že tam od prvih lokalnih volitev v RS (1994). Enkrat so močnejše ene “opcije”, drugič “druge”. V glavnem gre za etablirane politične stranke (ali pa njihove derivate). In so civilno-samo-iniciativne zduržbe, kot je tale, ki ji ploskam. Upam, da jih bo sčasoma vse več. Prve so peljale Ptuj 30 let in ga pripeljale, kjer je, druge bodo počasi lahko pokazale, ali znajo delovati na kakšni drugačni paradigmi. Društvo, ki mu ploskam, ima v svojih genih drugačno. 
 
Seveda verjamem, da bi tako “strankarske opcije” kot civilne iniciative rade konec konev samo dobro – da bi bil Ptuj skupen ponos različno mislečih. Uspešno mesto, ki svoje občane čim bolj vključuje (pri tem pa za to naj ne bi bilo potrebno, da bi se človek šel lokalno-strankarske-politike). Razlika je, kako bi kakšna prišla do tega cilja.
 
Široko gibanje kot je to, keteremu ploskam, zame pomeni upanje, da bo počasi in mirno upravljanje z mestom postopoma prešlo s pomočjo dialoga na “navadne občane”.
 
Participatorni proračun, za katerega se društvo zavzema, in dialog, ki ga hoče zgraditi s spletiščem http://www.ptujcani.si, sta zame dovoljšen dokaz za to, da iniciativa še vedno misli resno.
 
Ploskam torej ljudem, zbranim v civilno-družbeni iniciativi za ponosen Ptuj za vse tisto, kar so naredili samo v dobrem letu.
 
Kajti če kje, potem se vsakodnevna razmišljanja občanov lahko vidijo prav v njihovi FB skupini. Razmišljanja, iniciative, pobude, vprašanja, dvomi, predlogi – to se najbolj vidi ta hip pri njih. Če ne bi bilo te skupine, bi še naprej imeli tog monolog: papirnat, s številom strani omejen, mesečni časopis, v katerega občani ne moremo objavljati, kaj šele komentirati. Zdaj z dialoško naravnanostjo te združbe ljudi, občani lahko počasi “kljuvajo” v betonsko, hermetično zaprtost in (sistemsko) odsotnost “drugega tira”, po katerem bi lahko stekel vaskodnevni dialog.

Če ni tako kot pravim: Pokažite mi: kje sicer teče dialog? Kje drugje poteka debata med občani o javnem in naši skupnosti? 

In zelo prav ima ta iniciativa, ko želi vse te debate iz “nezavezujočega” in prostočasnega FB okolja preseliti na strukturirano spletno platformo, ki jo bodo lahko brali in v dialogu sodelovali vsi občani.
Kot občan torej računam v prihodnosti na dvoje:
  • na participatorni proračun in na
  • spletni občinski mesečnik.
Kar pomeni v bistvu dvoje:
  1. neposredno možnost občanov, da sodelujejo pri razdeljevanju svojega skupnega denarja, in
  2. možnost občanov, da kadarkoli vprašajo ali povedo karkoli o čemerkoli, kar se tiče javnega in skupnega.
 
Prepričan sem, da bo mladim nekoč v prihodnosti neposredno odločanje najbolj logično; prav tako pa tudi elektronske volitve in nekajkratni letni e-referendumi, kjer se bodo sproti izražali o tem, kakšne prioritete pri trošenju skupnega denarja si želijo. In ko bodo šli odločat (volit) množično mladi – in volit bodo šli množično samo, ko bodo volitve prišle k njim, na telefone – bodo dodobra premešali karte in temeljito spremenili življenje mesta.
 
Ptuj je resnično naš presek, naš skupni ponos.
Kot so mladi naša skupna prihodnost.
 
V bivšem sistemu v bivši državi so mladim dali v roko štafetno palico in potem so tekli po celi domovini, praznovali mladost, čuvali “tekovine bratstva i jedinstva” … tekli v lepšo prihodnost socialne države in skupnosti različnih, različno govorečih, različno verujočih, enakopravnih narodov in naronosti …
Tekli smo; kako se je izteklo, vemo. Predvsem je tekla kri. 
 
Prišel bo čas, ko bodo mladi v roko vzeli telefon, naredili klik na aplikacijo “So-odločam!” in stekli v neposredno demokracijo. Takrat bo prihodnost res njihova. Zdaj jo kreiramo pač pretežno pretekliki. Ki smo svoje – bolj ali manj – že pretekli.
 
Ptuj – prihodnjik bodo upravljali mladi na klik. Ali pa bo ostal Ptuj – preteklik, odteklik.
 
Združba ljudi, ki ji danes ploskam, pretežno dela še zmeraj to, kar govori. Govori pa: da štejemo vsi, prav vsi “navadni občani”. 
Soobčani, ki jim danes ploskam, imajo v DNK-ju svojega delovanja poglede, ki se mi zdijo zdravi. Upam da ne bodo “mutirali” in da jih bom z veseljem volil tudi čez par let.
 
***
 
No, seveda sta dialog in debata naporna. Neudobna. Vnašata (lahko) nemir. Vprašanja so lahko neprijetna. (Tudi za to skupino. Kot je bilo neudobno nedavno vprašnje občana Jožeta Kosanjča. Ampak, o tem kdaj drugič.) Transparenca je lahko hudič. Bolj koristno je oportuno, s tokom.
Ampak:
 
Vedno s tokom plavajo samo mrtve ribe.
Mi bi pa radi to mesto živo.
Hm … 
 
 KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: