Steklarska res sicer stara, njena prihodnost pa mlada

Danes (8. 2. 2020)  so v Stari steklarski na ogled postavili 14 idejnih rešitev za obnovo zgradbe, dvorišča in dela Vrazovega trga. Ne bom znal povedati vseh imen in gotovo bodo vse to poročali uradni mediji; zato povem le nekaj svojih vtisov.

To je to! Navdušen. Mladi so plesali, peli, muzicirali, igrali, nastopali. Malo na eni strani prostora, malo na drugi. Malo notri, malo zunaj. Da smo ja lahko doživeli, kaj je to iznajdljivost, kreativnost in kako misel in ideja in hotenje zmore iti čez – razpadajoče zidove in vse ostalo, kar se je nabralo v destletjih, odkar v tem prostoru ni več Mercatorjeve steklarske delavnice. Je pa delavnica kuluturnikov, ljubiteljev umestnosti.

Potem pa je mlad arhitekt, v imenu prvo nagrajene ekipe (Elementarna, d.o.o.) elokventno povedal, kakšno misel so zasledoval pri svoji arhitekturni rešitvi. In končal nekako tako; da “se bo v poletnem času dejavnost Steklarske odpirala na dvorišče in s tem se bo kulutra srečala z mestom.”

Za to gre, ja, za srečanja, ki so lahko osrečevanja. Brez srečevanj sreče ne more biti. Tala naša virtualna srečevanja na fb-kih itd. so bolj nadomestki. Bergle. Ortopedski pripomočki.
“… Kjer se bo kultura srečala z mestom”. Kultura JE to mesto. To mesto niso nebotičniki, v katerih bi bili finančni centri moči, to mesto niso trgovine z velikimi izložbenimi okni … to mesto je kultura; bilo, je mesto festivalov in (po danes znova videnem) bo: mesto sanjanja, snovanja in ustvarjanja.

Gospa z Arhiterkturne zbornice Slovenije je pohvalila Občino, kako je vodila postopek, bodoče uporabnike, kako so bili v procesu do sedaj konstruktivni in 14 predlogov je menda izjemno veliko število prispelih ponudb. To kaže, da je Ptuj v očeh arhitekturne stroke še vedno “Ptuj” – neko ekstra (izzivalno) slovensko mesto.

Nabito polno je bilo. Nastopajočih, mladih in njihovih staršev, prijateljev, publike.

Tole se mi zdi fantastično: vemo, kdo bo te prostore “hasnoval”, vemo, kaj bo v njih, ve se, kakšne energije se bodo tod pretakale, – ker se že desetletja.  To, da so bodoči uporabniki zraven, da sodelujejo, da so vključeni – to je najboljši garant, da iz tega nekoč nekaj bo, kar bo služilo ljudem in njihovemu početju. Res, milo se mi je storilo, ko sem videl vse te mlade, ki bodo nekoč tu imeli boljše pogoje za svoje ustvarjanje.

Kako si želim, da bo čez par let stvar uspešno zaključena! Da bomo imeli pozitivni zgled, kako se nekaj da in to tako, da so uporabniki zadovoljni.

Sinoči sem na predvečer kulturnega pranzika “obiskal” dva Ptujčana – kolega, na njunem delovnem mestu – na odru v Novi Gorici (Gorazda in Heleno) in z distance razmišljal o Ptuju,  nocoj pa se mi je kuturni dan končal doma, s tistimi, ki bodo delali to mesto prihodnosti – z mladimi.

Naj se ta obnova čim prej začne in čim prej uspešno konča. Ker bo dalala nov zagon ljubiteljski kulturi. Zaslužijo si boljše pogoje. Prepričan sem, da bo – če ne bo prave intervencije v neko veliko penovljeno prazno porvršino sredi mesta – ta prostor in majhno dovorišče pred njim  postal epicenter in središče mesta. Vredne stvari se često dogajo na margini.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: