Mednarodni znanstveni posvet KURENT – KORANT – Ali veš kdo si?, 20.2.2020

Vabljeni na mednarodni znanstveni posvet, ki bo dne 20. 2. 2020, s pričetkom ob 9.00 uri v Dominikanskem samostanu na Ptuju in ob 18. uri predstavitev knjige z naslovom:
KURENT – KORANT – Ali veš kdo si?

Ob letošnjem 60. kurentovanju se bo zvrstilo veliko število spremljajočih dogodkov v čast in spomin našim očakom, ki so nam zapustili izjemno etnografsko dediščino. Ker sta resnična bit in pomen naše dediščine še vedno zavita v tančico skrivnosti, želimo z znanstvenim posvetom,

dne 20. 2. 2020, s pričetkom ob 9.00 uri v
Dominikanskem samostanu na Ptuju,
omogočiti drugačen pogled na poslanstvo te dediščine.

Po zaključku posveta, ob 18. uri, bomo predstavili knjigo z naslovom:
KURENT – KORANT – Ali veš kdo si?

Knjiga predstavlja hevristični poskus oblikovanja drugačnih pogledov o pomenu tradicionalne etnografske pustne dediščine, ki se je skozi čas ohranila na Ptuju, Dravskem in Ptujskem polju ter Halozah in Slovenskih goricah. Z združevanjem znanosti duha in znanosti razuma ter kartezijske znanosti poskušam nakazati, kako je mogoče priti do poglobljenih spoznanj o pomenu obredij, ki smo jim priča v naši tradicionalni etnografski pustni dediščini. Ob teh spoznanjih pa so dodane izkušnje in modrosti starodavnih modrecev iz različnih civilizacijskih okolij in obdobij. Vsa njihova spoznanja pa so na osupljiv način podobna spoznanjem sodobnih fizikov, biologov, antropologov, sociologov, filozofov, teologov itd.

VABILO NA PREDSTAVITEV KNJIGE DR. ŠTEFANA ČELANA, povabilo velja vsem tistim, ki vas zanima odstiranje tančice skrivnosti o poglobljenem pomenu in poslanstvu kurentovega obredja:
https://www.facebook.com/ptujska.petv/videos/2721541737921412/

Prisrčen kurentov pozdrav!


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: