Denar, ki je mus za MUS, je tu: (Turnišče/100)

Slovenci znamo skupaj stopit. Ko zagusti, takrat še posebej. Pomislimo na gasilce, reševalce, akcijo za malega Chrisa itd. V stotem zapisku na temo “kompleks Turnišče” pišem samo še o eni stvari, ki na poti do MUS-a manjka: o denarju. Ostalo je že bilo povedano in vizualizirano-skicirano in predstavljeno v Državnem zboru RS.

Hvala bogu pa stopimo Slovenci skupaj tudi, ko imamo uspehe. Takrat nas ponese: domoljubje, ponos, emocije. Od Bojana Križaja (če začnem v času svoje mladosti) … do Gorana Dragiča. Vemo, kaj mislim.

In takih uspehov imamo veliko pokazati. Ne le športnih; tudi v znanosti, industriji, poslu, umetnosti … Vemo, kaj mislim.

In zdaj:

Recimo, da gre županja še enkrat k predsedniku Pahorju in recimo, da se dogovorita naslednje: “Predsednik RS in županja MOP bova boter in botra projekta Muzeja uspehov Slovenije.”

Recimo, da potem skupaj nagovorita še premiera, ki se tudi sam razglasi za še enega botra; ali pa strica. Saj je vseeno. Vemo, kaj mislim.

Recimo, da gre nato županja do predsednika Džravnega zbora RS in pridobi tudi njega za so-botrstvo.

Recimo, da greva županja in občan SMS h kulturnemu ministru, in ga prosiva, da skupaj zaženemo projekt “en evro za MUS” – kar znese cca 2 mio. V zahvalo se ime vseh državljank in dražvaljanov RS vgravira na zidove v dvorcu. Recimo, da ta akcija uspe. Imamo prvih 2 mio EUR.

Recimo, da gre občan SMS tja, kjer je enkrat že bil: na nek dnevni časopis, k uredniku, ki mu je nekoč že obljubil: če se za MUS postavijo najvišji v državi …, “bomo naredili pri nas novo, redno kolumno in vsak dan promovirali projekt MUS; od prvega evra do otvoritve”.

Recimo da glavna boter in botra pišeta tudi Slovnecem v zmajstu in po svetu, jim predstavita, kaj delamo in prosita za donacijo. Za protuslugo pa oni dobijo: zmeraj so dobrodošli na svoja vsakoletna srečanja v kompleks T.  – bodoči MUS. Oni in njihovi potomci so do konca svojih dni dobrodošli na Ptuju. (Spomnite se, ex-minster za Slovence po svetu, Ptujčan Gorazd Žmavc, je že enkrat pripredil tako srečanje na Ptuju. Ful so takrat plapolale slovenske zastave in frajtonarce so lepo pele.)

Recimo, da MOP razglasi: ko bo Ptuj leta 2025 evropska prestolnica kulture, bo sedež projekta EPK v turniškem dvorcu. Iz naslova EPK bomo vprojekt MUS vložili nadalnjih … EUR.

Potem pa županja naredi še to, kar je svetovala EU poslanka Tanja Fajon že prejšnjemu županu. Takole je rekla – slišal sem na lastna ušesa: – “Pripravljena sem vam pomagati organizirati delovno kosilo z vsemi slovenskimi EU poslanci. Pišite nam, župan. Vi nam predtavite projekt MUS in nas prosite, da vam pomagamo po svojih močeh pri iskanju EU sredstev za Muzej uspehov Slovenije.” Nismo. Zdaj bi lahko.

Recimo da vsi zbrani botri in bot’rce, strici in tete, enoglasno jasno in glasno izrečejo:

Slovenija in Slovenci po svetu zbiramo za Muzej uspehov Slovenije.

Tukaj je račun in vabljeni, državljani RS, da vsak prispeva vsaj 1 EUR za MUS. Lahko pa tudi dva. Ali pet. V zahvalo bo vsak, ki  bo osebno doniral, z imenom in priimkom zapisan na posebni steni posebno domovinoljubnih. Donirati se da seveda tudi kar po telefonu, s poslanim sms-om na številko …. In recimo, da tako zberemo še 2 mio. (Zdaj smo recimo že vsaj na štirih!.)

Recimo, da potem glavna boter in botra povabita vse slovenske poslovne subjekte na “udarniško delovno akcijo”: Prosimo za pomoč v obliki storitev, uslug v materialu ali v opravljenem delu. V zameno dobijo vsi v prenovljenem objektu zahvalno medeninasto ploščico: “MUS je pomagal graditi tudi … Firma Ta-in-ta d.o.o., Janez Domovinoljub s.p., Družba ZaZa, d. d.” I te de.

Recimo – sam se ponudim, da obiščem zadnjega iz rodbine nekdanjih lastnikov, g. Lippitta, ki živi na Dunaju. Gospod je lastnik in direktor investicijske banke. Če bi kaj primaknil, da bi rešili domovanje njegovih prednikov, bi mu v zameno posvetili eno sobo, kjer bi bila stalna razsatava o njihovi rodbini. Takisto velja za “Elijino” linijo (Hunker); njeni potomci živijo v Angliji.

Recimo, da MUS postane vseslovenska zgodba o tem, kako si Slovenci sami gradimo zgodbo – muzej –  o uspehu.

Slovenci smo srčni. Nekateri Slovenci pa še bogati. Recimo, da oba botra ponudita 100 najbogatejšim Slovencem, da se jih v zameno za malo konkretnejšo donacijo še posebej izpostavi – na pozlačeni pološčici Zlatih domovinoljubov

Recimo, da se nagovori zunanjega ministra, da bi bil bodoči MUS delno tudi protoklarni objekt, kjer bi se dogajala srečanja med slovenskimi in hrvaškimi politiki. Da ne bo to vedno le Otočec. Blizu je Trakoščan, kamor bodo še kdaj povabili Hrvati, potem pa je lahko kar naslednji dan srečanje v MUS-u na Turnišču.
Srečanj med slovensko in hrvaško politiko bo v prihodnosti moralo biti najbrž še kar veliko …
Konec koncev bi lahko v času, ko bo Slovenija predsednikovala Svetu EU že pokazali gostom naše največje dosežke na raznoraznihi področjih.

Boter in botra ponudita slovenskim delniški družbam, da imajo v prosotirh MUS-a svoje letne skupščine. Kajti ne pozabimo: v MUS-u, ob MUS-u bo tudi vrhunska postrežba vin, kulinarike … Seveda: v zameno za donacijo.

Alaholjubi so zbrali 28 mio EUR za džamijo in muslimanski kulturni center v Ljubljani.
Da jih za našo očetnjavo, domovinoljubi Slovenci ne bi znali zbrati 10? Halo!?

***

Sem znal povedati, razložiti?
Kaj pa, če bi res šli po poti, ki sem jo skiciral?

(Če ne bomo šli, po tej ali kakšni še boljši poti, bomo verjetno gledali scenarij “Ravno polje”.)

***

Takšno “nabirko” lahko sprožita le dva:
  • Predsednik RS, ki bo s tem dobila muzej svojih največjih dosežkov in
  • župan/ja MO Ptuj, ki s tem dobi v kulturnem spomeniku nacionalnega pomena tudi vsebino nacionalnega pomena.

***


Pripis:
Kakopak: dvorec in park seveda lahko tudi prodamo.
Kaj bo notri, nas v tem primeru ni treba skrbeti; bo že vedel tisti, ki bo položil denar na mizo.
Le zgražati se potem ne smemo, če bo ob robu parka nekega lepega dne pisalo: “Privatna lastnina. Vstop prepovedan.” 


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.

Samo občan

Menim, da je za lokalno skupnost dobro, če je lahko 30.000 občanov v stalnem dialogu s 30-imi izovljenimi in zaposlenimi na občini. Zato pomagam graditi platformo Ptujčan/i.

%d bloggers like this: