Postavitev opozoril za pobiranje pasjih iztrebkov

Sergeja Puppis Freebairn je posredovala pobudo št. 610/14: za postavitev opozoril za pobiranje pasjih iztrebkov. Lastniki psov pogosto ne pobirajo iztrebkov za svojimi psi, kar je ne samo neestetsko, temveč tudi zdravju škodljivo, zato predlaga, da se na najbolj obiskanih mestih (parki, zelenice pred blokovskimi naselji, sprehajališče ob Dravi) postavijo opozorilne table in koši, hkrati pa se na to temo pripravi en članek v Ptujčanu.

Odgovor: Problematika vodenja psov na javni površini in pobiranja pasjih iztrebkov se že vrsto let izpostavlja kot resen in pereč problem. Po sprejetju Odloka o JRM v MO Ptuj so v Medobčinskem redarstvu SOU SP takoj pristopili k izvajanju nadzora nad določbami, ki natančno opredeljujejo obveznosti vodnikov psov. Zaradi objavljenih člankov v redarstvu ugotavljajo, da so redkejši primeri, da pes ni na povodcu, vrečke za pobiranje iztrebkov imajo vsi vodniki psov, ostaja pa problem pobiranja pasjih iztrebkov, ko v bližini ni nadzornih služb redarstva ali inšpekcije. Občinski redarji redno nadzirajo vodnike psov, ker svoje naloge opravljajo v uniformi, so vidni in takrat ugotovljeno stanje ni v skladu z realnim stanjem. Točke, kjer najpogosteje nadziramo vodnike psov, so hrib Panorama v celoti, območje Ljudskega vrta, mestni park, Sončni park, notranja dvorišča blokov, sprehajalna pot po kroni nasipa med Termami Ptuj, BD Ranca, večje zelene površine in v zadnjem času tudi lokalne mestne ulice in trgi. V preteklih letih je že bilo postavljenih nekaj tabel, ki opozarjajo vodnike psov na pravila obnašanja na javnih površinah. Glede na to, da se problematika pojavlja v čedalje večjem obsegu, bomo pristopili k dodatni namestitvi tabel, vendar pa je nemogoče postaviti obvestila na vsakem koraku, saj se na zelene površine ne dostopa po vnaprej določenih urejenih poteh. Vsekakor je potrebna večja ozaveščenost občanov, predvsem pa vodnikov psov, da se zavedajo pravil obnašanja na javnih površinah. O problematiki in pravilih pa se že pripravlja članek za objavo v Ptujčanu. Glede dodatne postavitve košev pa vas obveščamo, da so se lani dodatno nameščali koši na območju celotnega mesta, enako sledimo tudi letos, pri čemer še dodatno zamenjujemo poškodovane koše z novimi. Pasji iztrebki so mešani komunalni odpadek, zato nimamo v načrtu postavljanja košev za ločeno zbiranje pasjih iztrebkov, ampak se le-ti odlagajo v klasične koše za mešane odpadke, ki se vsakodnevno čistijo in vzdržujejo.

Pripravila: Robert Brkić, Simona Kučiš Pogorelc


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: