Nepridipravi labodoma, ki gnezdita, uničujejo jajca

Mario Hlušička je posredoval pobudo št. 600/14: Ob Dravi v bližini OŠ Mladika se letno dogaja, da nepridipravi labodoma, ki tam gnezdita, uničujejo jajca ali ju kako drugače nadlegujejo. Na rečnem bregu valijo tudi nekatere druge ptice. Predlaga, da redarska služba MO Ptuj poostri nadzor v času valjenja. Tudi preko medijskih kanalov in v okviru vzgojnih in izobraževalnih ustanov naj se posebej opozori na pomen in vrednost različnosti ptičjega življa ob Dravi ter pomen njegovega varovanja.

Odgovor: MO Ptuj je že do sedaj temu področju posvečala veliko pozornost in v ta namen sodelovala v kar nekaj projektih, v okviru katerih je potekalo tudi ozaveščanje širše javnosti za skrb in varovanje narave in prostoživečih živalskih vrst kot del nje. Zadnji takšen projekt je bil projekt LIVEDRAVA, katerega vodilni partner je bilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in v okviru katerega smo postavili tudi ornitološko opazovalnico na desni brežini Ptujskega jezera. Po pridobljenih informacijah s strani DOPPS-a društvo na številnih vodenjih ob reki Dravi in Ptujskem jezeru, ki jih izvede za šole in širšo javnost, daje velik poudarek ozaveščanju širše javnosti o pomenu varstva narave in vrst. Kot poznavalci tega področja menijo, da je varstvo, kjer se aktivno vključi širša javnost, uspešnejše kot igranje policista z redarsko službo. Tak pristop ima lahko kontra efekt. Problem vidijo  tudi kot sistemski – učni načrti za osnovne šole ne vključujejo dovolj vsebin varstva narave, ohranjanja rastlinskih in živalskih vrst, biodiverzitetne krize. V skladu z Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah, kamor spada tudi labod grbec, je prepovedano zavestno poškodovati, zastrupiti, usmrtiti, odvzeti iz narave, loviti, ujeti ali vznemirjati prostoživeče živalske vrste, ki jih opredeljuje uredba. Nadzor po uredbi vršijo inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave, inšpektorji, pristojni za divjad, inšpektorji, pristojni za ribištvo, in naravovarstveni nadzorniki. Največ, da se vandalizem prepreči, pa bo vsekakor dalo ozaveščanje širše javnosti.

Pripravila: Klavdija Petek


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: