Na Ptuj prihaja: participatorni proračun!

Avtor članka: Matic Primic, predsednik Organizacije za participatorno družbo, Maribor

Participatorni proračun, krajše PP, je v svetu uveljavljan način izboljševanja upravljanja z mestom na način širitve in poglabljanja demokratičnih praks.

PP temelji na spoznanju, da so občani tisti, ki najbolje vedo, kaj njihovo življenjsko okolje potrebuje, kje nastajajo največje težave in kako se jih da odpraviti.

Zaradi tega je smiselno, da obstajajo postopki, po katerih lahko občani vplivajo na to, v katere izboljšave v njihovem lastnem življenjskem okolju je najbolje usmeriti omejena proračunska sredstva občin. Participatorni proračun je takšno orodje saj omogoča občanov, da z glasovanjem tudi odločajo o tem, kako se razporedi del proračunskih sredstev občine.

Konkretna izvedba in detajli izvajanja participatornega proračuna se od mesta do mesta razlikujejo.

Nekatera mesta za participacijo občanov namenijo le 0,1% proračuna, drugje tudi do 100%,

nekatera dovolijo podajanje predlogov le občanom s stalnim prebivališčem, druge dovolijo odločati vsem starejšim od 14 let tudi z začasnim prebivališčem, najpogostejša skupna karakteristika pa je izvedba v štirih fazah, ki se je uveljavila tudi v Sloveniji.

  1. Faza zbiranje predlogov

V prvi fazi se občane pozove, da podajo predloge za investicije. Ti se zbirajo v določenem časovnem okvirju. Občani lahko predlagajo projekte, za katere menijo, da so potrebni v njihovem okolju.

  1. Ovrednotenje predlogov

Vse prispele predloge občinske strokovne službe pregledajo in preverijo, če ustrezajo kriterijem in izločijo tiste, ki ne ustrezajo. Preverijo, če so tehnično izvedljive in če so morda v nasprotju s kakšnim zakonom ali uredbo. Nazadnje predloge finančno ovrednotijo, torej ocenijo, koliko bi izvedba vsakega predlaganega projekta stala

  1. Glasovanje

Občani z glasovanjem odločajo med projekti, ki so ustrezali kriterijem. Ko je glasovanje zaključeno se glasovi preštejejo in formirajo se prioritetne liste, kjer so našteti projekti od tistega z največ prejetimi glasovi do tistega z najmanj. Te prioritetne liste so osnova za izvedbo.

  1. Izvedba

Prioritetne liste, ki so nastale z glasovanjem se uporabijo za pripravo občinskega proračuna. V okviru sredstev, ki so bila obljubljena za participacijo občanov se v proračun vstavijo projekti, ki so prejeli največ glasov, dokler se ne porabijo vsa za to predvidena sredstva.

V tujini to prakso izvajajo že več kot 30 let v več  tisoč mestih, kjer prinašajo pozitivne rezultate.

Številne študije, med drugimi tudi Svetovne banke in Organizacije združenih narodov, so nedvoumno pokazale, da participatorni proračun pozitivno vpliva na kvaliteto življenskega okolja, smotrno porabo denarja, povečanja transparentnosti, krepi demokracijo ter zmanjšuje korupcijo in klientelizem.

Čas je, da zaživi tudi v Mestni občini Ptuj.


KOMETIRAJTE IN ŠIRITE DOBRO ZGODBO! Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletne strani ptujcani.si.
%d bloggers like this: